1515

Stockholmsbörsen: Börsfallet fortsätter

Efter att ha tillbringat förmiddagen på plus vände Stockholmsbörsen ner vid lunchtid. En viss mattning kunde märkas även i den europeiska handeln men de rörelserna kom inte i närheten av utvecklingen på hemmaplan.

"Det är en allmän nervositet inför öppningen i USA där terminerna ligger och handlas kring oförändrat. Och precis som vi sett tidigare är det den svenska börsen som reagerar mest, bland annat beroende på att verkstad och banker väger så tungt i index", säger en mäklare.

Klockan 13.00 noterades OMXS30 ner med 0,4 procent till 1.116,5. Omsättningen uppgick till 12,5 miljarder kronor.

Vändningen var påtaglig inom banksektor, som fungerade som draglok i förmiddagshandeln. Utvecklingen var dessutom lokal eftersom banksektorn ute i Europa fortfarande tillhörde vinnarna. Swedbank sjönk 0,8 procent efter att ha noterats drygt 2 procent upp vid 10-tiden. SEB A tappade hela 2,5 procent till 173:50 kronor.

SEB bekräftade i morgonens nummer av Dagens Industri sitt intresse för den tyska banken IKB.

"Jag tror inte att marknaden kortsiktigt skulle uppskatta ett förvärv av en tysk krisbank. Det adderar inte trygghet. Man vill se kortsiktiga resultat nu", säger en analytiker.

En tydlig vändning jämfört med förmiddagen sågs också inom verkstadssektorn med nedgångar för SKF och Atlas Copco. Tisdagen överlägsna förlorare Alfa Laval handlades kring oförändrat efter att ha noterats 3,4 procent upp några timmar tidigare.

Bland andra indextunga bolag som backade märktes H&M och Teliasonera.

Rapportaktuella Lundin Petroleum tappade 2,9 procent till 67:75 kronor efter att ha levererat en kvartalsvinst under förväntan. Utöver lite kommentarer om engångskostnader lyfter en analytiker fram att Lundin Petroleum inte kan ge klara besked om när borrstart sker i Sudan.

"Sudan är fortfarande ett stort frågetecken. Det drar ut på tiden och det är osäkert hur länge det tar innan det blir borrstart där eftersom det är politiska frågor som ska lösas", säger analytikern.

Precis som i tisdags gick Swedish Match bättre än index med en uppgång på 0,4 procent till 145 kronor. Aktien ryckte till i öppningen och handlades ett tag till nytt all-time high på 148:25. På morgonen höjde Citigroup såväl rekommendation som riktkurs med kommentaren att det finns "en god chans" att Altria kommer att köpa Swedish Match.

Duni, som börjar handlas för första gången, inledde med en viss uppgång från de 50 kronor som introduktionspriset sattes till, men sjönk sedan till 49:70.

Securitas Direct steg 0,8 procent till 26:70, 70 öre över tisdagens budnivå. Amerikanska ägare som tillsammans har mer än 10 procent av aktiekapitalet i Securitas Direct anser att budet är alldeles för lågt.

"Med den tillväxtpotential som Securitas Direct har hamnar en rimlig värdering på över 40 kronor", säger Lui Sykes, partner på Pennant Capital Management, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Men jag tycker inte aktien är värd mer. Vad händer om budet inte går igenom, då går aktien ner till 21 kronor igen och sedan kommer det att ta en evighet innan den är uppe i 26 kronor igen", kontrar en analytiker.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?