1515

USA-börser: Ericsson föll

New York-börserna sjönk överlag under måndagen. Nedgången leddes av Nasdaq där teknikaktierna backade efter en längre tids uppgång.

Dagen hade dock inletts starkt efter nyheten att USA:s tre största banker ser ut att ha kommit till en lösning kring den fond de planerar för att begränsa effekterna av subprimekrisen. Försiktighet rådde dock då investerare fortfarande förväntar sig fler nedskrivningar till följd av krisen.

Vid stängning hade Dow Jones Industrial Average-index gått ned med 0,4 procent till 12.987,6 och S&P 500-index noterades till 1.439,2 ned 1,0 procent. Nasdaq Composite backade med 1,7 procent till 2.584,1.

Omsättningen på New York-börsen var cirka 1,6 miljarder aktier och på Nasdaq hade knappt 1,2 miljarder aktier bytt ägare.

Räntemarknaden höll stängt under måndagen. Vid stängningen i fredags noterades tioårsräntan till 4,21 procent.

Den planerade fonden för att hantera subprimelån kommer att köpa tillgångar med kopplingar till bolånemarknaden av andra investeringsbolag, för att underlätta dessa bolags upplåning. Detta kommer i sin tur att leda till att de bättre kan finansiera lönsamma investeringar. Bankerna hoppas kunna ha fonden i gång före årsskiftet.

Källor med insyn i affären säger till Bloomberg News att villkoren för 80-miljardersfonden kan vara klara om några veckor.

Av bankerna bakom fonden steg Citigroup och JP Morgan, med 1,4 respektive 0,2 procent, medan Bank of America stängde oförändrad.

Riskkapitalbolaget Blackstone föll med 8,3 procent efter att bolaget varnat att nedskrivningar på grund av fastighetsinnehav kommer att sänka vinsten för det tredje kvartalet.

Exxon Mobil, världens största oljebolag, sjönk med 2,7 procent efter att oljepriset backat med nästan 2 dollar per fat. Även konkurrenterna Conocophillips och Hess sjönk, med 4,4 respektive 6,6 procent.

IBM meddelade att bolaget kommit överens om att köpa den kanadensiska mjukvarutillverkaren Cognos för att komma ikapp konkurrenter inom området. Aktien steg med 0,8 procent. Även Cognos kurs reagerade positivt på nyheten, aktien hoppade upp 10,7 procent.

Världens största detaljhandelskedja, Wal-Mart, steg med 1,0 procent efter att Goldman Sachs sagt att bolaget kommer att ta kunder från sina konkurrenter då en vikande konjunktur lockar kunder till lågprisprodukter. Wal-Mart kommer med sin rapport för det tredje kvartalet under tisdagen.

Den Internetbaserade aktiemäklaren E-trade rasade 58,7 procent efter att bolaget varnat för lägre vinst under det tredje kvartalet. Citigroup bedömer att sannolikheten för att E-trade ska gå i konkurs är 15 procent.

Ericsson backade 39 öre jämfört med stängningen i Stockholm.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?