Annons

Stockholmsbörsen: Verkstadsaktier sänker börsen

Stockholmsbörsen handlades ner betydligt mer än Europasnittet under tisdagen. Vid lunchtid såg marknaden ut att hämta sig men indexkurvan vek ner igen efter att en signal om dålig orderingång från Alfa Laval skapat dålig stämning. Alfas budskap adderades till en redan pressad verkstadssektor som redan på morgonen fick utstå en lagernedskrivning i Sandvik.

På motsatt sida låg de pressade bankaktierna som fortsatte sin återhämtning och Securitasbolagen som lyftes av ett bud.

Klockan 13.25 hade OMXS30 gått ned med 1,8 procent till noteringen 1.105,9. Omsättningen uppgick till 13,8 miljarder kronor.

Från Alfa Lavals kapitalmarknadsdag kom beskedet att oktober månads orderingång i division Process Technology var lägre än vad bolaget räknat med. Alfas aktie reagerade med ett kraftigt fall på hela 17 procent till 415 kronor under en hög aktivitet som gjorde att en topplacering intogs i omsättningsligan.

"Man kan konstatera att Alfa Laval fram tills i dag är en av de aktier som klarat sig bra genom hela den oro vi upplevt", kommenterar en mäklare och pekar på att aktien trots tisdagens ras är 34 procent upp sedan årsskiftet.

Bolaget självt ville inte dra några definitiva slutsatser av en enskild månad.

"Det är bara en månads orderingång och det är för tidigt att säga om detta är en effekt och ökad makroekonomisk osäkerhet eller fördröjda inköpsbeslut", uppgav vd Lars Renström.

"Med det marknadssentiment vi har så är det naturligtvis jättestort fokus på orderingången och vill man se det här som ett tecken på att konjunkturen är slut så kan det bli denna typ av reaktion. Men jag tycker ändå att det är en ganska kraftig överreaktion, bland annat mot bakgrund av att det redan funnits indikationer från Alfa om det här tidigare och att bolaget har en god efterfrågan inom andra segment", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Minustecknen duggade tätt inom den övriga verkstadslistan men ett av de bolag som stack ut var Sandvik med en nedgång på 7,2 procent till 105:75 kronor. Bakom tappet låg morgonens besked om att bolaget skriver ned lagervärdet inom affärsområdet Sandvik Materials Technology med en effekt på rörelseresultatet som bedöms till 400-500 miljoner kronor vid nuvarande nickelprisnivå.

Rejäla nedgångar märkte också för bolag som Atlas Copco, SKF och Hexagon.

Bankaktierna tillhörde glädjeämnena och gav draghjälp åt index på uppsidan i såväl Stockholm som ute i den övriga Europahandeln. Efter en lån tid av press, i synnerhet för SEB och Swedbank, märktes ett livstecken inom sektorn redan i fredags och optimismen stod sig även i går. Även om kurserna kom ned något i den allmänna förstämningen så noterades ändå SEB A upp med 1,4 procent upp och Swedbank 0,6 procent upp.

Securitasbolagen steg också mot strömmen efter ett bud på Securitas Direct. ESML Intressenter, som ägs av EQT, Säki, Melker Schörling AB och Latour, har lagt ett kontantbud värt 26 kronor per aktie och efter ett släppt handelsstopp steg Directaktien till 26:50 kronor.

Securitas steg 4,7 procent till 82:75 kronor.

"Det här visar på att huvudägarna är beredda att söka andra vägar än börsen om inte utvecklingen blir som förväntat. Att riskkapital blir ett alternativ är inget man egentligen räknat med", säger Peter Trigarszky som är analytiker på Danske Equities.

Senare uppgav representanter från såväl Latour som Säki att de inte kunde se att Securitas eller Securitas Systems skulle passa bättre utanför börsen.

"Som jag ser det nu så tror jag inte det, jag tror inte något av de andra två (Securitas och Securitas Systems) har någon nackdel av att vara på börsen", uppgav Jan Svensson, vd för Latour som är storägare i alla tre Securitasbolagen, för Direkt.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?