1515

Stockholmsbörsen: Verkstadsaktier sänker börsen

Stockholmsbörsen handlades ner betydligt mer än Europasnittet under tisdagen. Vid lunchtid såg marknaden ut att hämta sig men indexkurvan vek ner igen efter att en signal om dålig orderingång från Alfa Laval skapat dålig stämning. Alfas budskap adderades till en redan pressad verkstadssektor som redan på morgonen fick utstå en lagernedskrivning i Sandvik.

På motsatt sida låg de pressade bankaktierna som fortsatte sin återhämtning och Securitasbolagen som lyftes av ett bud.

Klockan 13.25 hade OMXS30 gått ned med 1,8 procent till noteringen 1.105,9. Omsättningen uppgick till 13,8 miljarder kronor.

Från Alfa Lavals kapitalmarknadsdag kom beskedet att oktober månads orderingång i division Process Technology var lägre än vad bolaget räknat med. Alfas aktie reagerade med ett kraftigt fall på hela 17 procent till 415 kronor under en hög aktivitet som gjorde att en topplacering intogs i omsättningsligan.

"Man kan konstatera att Alfa Laval fram tills i dag är en av de aktier som klarat sig bra genom hela den oro vi upplevt", kommenterar en mäklare och pekar på att aktien trots tisdagens ras är 34 procent upp sedan årsskiftet.

Bolaget självt ville inte dra några definitiva slutsatser av en enskild månad.

"Det är bara en månads orderingång och det är för tidigt att säga om detta är en effekt och ökad makroekonomisk osäkerhet eller fördröjda inköpsbeslut", uppgav vd Lars Renström.

"Med det marknadssentiment vi har så är det naturligtvis jättestort fokus på orderingången och vill man se det här som ett tecken på att konjunkturen är slut så kan det bli denna typ av reaktion. Men jag tycker ändå att det är en ganska kraftig överreaktion, bland annat mot bakgrund av att det redan funnits indikationer från Alfa om det här tidigare och att bolaget har en god efterfrågan inom andra segment", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Minustecknen duggade tätt inom den övriga verkstadslistan men ett av de bolag som stack ut var Sandvik med en nedgång på 7,2 procent till 105:75 kronor. Bakom tappet låg morgonens besked om att bolaget skriver ned lagervärdet inom affärsområdet Sandvik Materials Technology med en effekt på rörelseresultatet som bedöms till 400-500 miljoner kronor vid nuvarande nickelprisnivå.

Rejäla nedgångar märkte också för bolag som Atlas Copco, SKF och Hexagon.

Bankaktierna tillhörde glädjeämnena och gav draghjälp åt index på uppsidan i såväl Stockholm som ute i den övriga Europahandeln. Efter en lån tid av press, i synnerhet för SEB och Swedbank, märktes ett livstecken inom sektorn redan i fredags och optimismen stod sig även i går. Även om kurserna kom ned något i den allmänna förstämningen så noterades ändå SEB A upp med 1,4 procent upp och Swedbank 0,6 procent upp.

Securitasbolagen steg också mot strömmen efter ett bud på Securitas Direct. ESML Intressenter, som ägs av EQT, Säki, Melker Schörling AB och Latour, har lagt ett kontantbud värt 26 kronor per aktie och efter ett släppt handelsstopp steg Directaktien till 26:50 kronor.

Securitas steg 4,7 procent till 82:75 kronor.

"Det här visar på att huvudägarna är beredda att söka andra vägar än börsen om inte utvecklingen blir som förväntat. Att riskkapital blir ett alternativ är inget man egentligen räknat med", säger Peter Trigarszky som är analytiker på Danske Equities.

Senare uppgav representanter från såväl Latour som Säki att de inte kunde se att Securitas eller Securitas Systems skulle passa bättre utanför börsen.

"Som jag ser det nu så tror jag inte det, jag tror inte något av de andra två (Securitas och Securitas Systems) har någon nackdel av att vara på börsen", uppgav Jan Svensson, vd för Latour som är storägare i alla tre Securitasbolagen, för Direkt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?