1515

Stockholmsbörsen: Verkstad drog ned

Stockholmsbörsen, som handlades ned betydligt mer än Europasnittet under förmiddagen, återhämtade sig till viss del under eftermiddagen men stängde ändå på minus på tisdagen. Verkstadssektorn agerade tungt sänke efter beska besked från Alfa Laval och Sandvik.

Vid stängning sjönk OMXS30 0,5 procent till 1.120,3. Omsättningen uppgick till 32 miljarder kronor.

"Verkstadssektorn är ju redan under press generellt sett och när vi fick dåliga nyheter från både Alfa Laval och Sandvik så får det effekt och slår mot hela sektorn. Det är inte varje dag som vi ser en aktie i OMX 30 tappa över 10 procent, men det hände i dag", säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Det var i stort sett fritt fall för Alfa Lavals aktie under handelsessionen sedan bolaget på dess kapitalmarknadsdag flaggat för motgångar inom affärsområdet Process Technology. Vid stängning hade kursen fallit 94,50 kronor, eller 18,8 procent, till 407,50 kronor under stor omsättning.

"Man kan konstatera att Alfa Laval fram tills i dag är en av de aktier som klarat sig bra genom hela den oro vi upplevt", kommenterar en mäklare och pekar på att aktien trots tisdagens ras är 32 procent upp sedan årsskiftet.

Bolaget självt ville inte dra några definitiva slutsatser av en enskild månad.

"Det är bara en månads orderingång och det är för tidigt att säga om detta är en effekt och ökad makroekonomisk osäkerhet eller fördröjda inköpsbeslut", uppgav vd Lars Renström vid kapitalmarknadsdagen.

Verkstadslistan präglades överlag av minustecknen på tisdagen. Ett av de bolag som tillhörde förlorarna var Sandvik som tappade 3,7 procent till 109,75 kronor. Beskedet att bolaget skriver ned lagervärdet inom affärsområdet Sandvik Materials Technology med en effekt på rörelseresultatet som bedöms till 400-500 miljoner kronor vid nuvarande nickelprisnivå drog ned aktien.

Rejäla nedgångar märktes också för bolag som Atlas Copco, SKF och Hexagon, även om verkstadssektorn i enlighet med resten av Stockholmsbörsen repade sig något mot slutet av handeln. Hexagon tappade mest av de nämnda bolagen och stängde ned med 6,7 procent.

Mot strömmen gick Securitasbolagen som lyftes av ett bud på Securitas Direct. ESML Intressenter, som ägs av EQT, Säki, Melker Schörling AB och Latour, har lagt ett kontantbud värt 26 kronor per aktie och efter ett släppt handelsstopp steg Directaktien rejält för att stänga på 26,50 kronor, en uppgång med 27,4 procent. Securitas steg 3,1 procent till 81,50 kronor

Rapporterande gruvbolaget Lundin Mining stängde nedåt med 6,7 procent till 65,75 kronor efter att bolaget levererat en rapport som inte levde upp till förväntningarna. Enligt analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat kan resultatavvikelsen förklaras med högre kostnader för sålda varor.

Traditionellt defensiva aktier som bland annat Astra Zeneca och Swedish Match tillhörde tillsammans med bankaktierna vinnarna under tisdagen. Astrazeneca var upp 1,6 procent medan Swedish Match handlades upp 2,7 procent till 144,50. Bland bankerna avancerade Swedbank A flitigast, upp med 2,5 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?