1515

Stockholmsbörsen: Svag inledning av tisdagen

Stockholmsbörsen inledde tisdagshandeln nedåt, tyngd av fortsatt fallande kurser i New York. Bland enskilda aktier påverkade Sandvik index mest i den
tidiga handeln efter att ha aviserat lagernedskrivningar i halvmiljardklassen för det fjärde kvartalet.

Klockan 10.00 noterades OMXS30 ned 1,3 procent till 1.111,4. Omsättningen uppgick till 3,7 miljarder kronor.

Sett till sektorerna på börsen tyngde industribolagen och finanssektorn mest, där Sandvik och Nordea enskilt pressade index mest med tillbakagångar på 4,6 respektive 1,5 procent.

Den nedskrivning Sandvik tvingas göra under det fjärde kvartalet är något som marknaden har oroat sig för under en längre tid, men den var ändå oväntad. Mest förbryllande är tidpunkten, menar analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med.

"Bra är det naturligtvis inte, men det är ändå av engångskaraktär. Det rör sig om 3 kronor per aktie ungefär, blir det mer nedgång än så är det kanske dags att köpa", säger en analytiker. En annan analytiker uttrycker samtidigt stor förvåning över tidpunkten Sandvik valde för nedskrivningen:

"Det är märkligt att de gör det här nu, och att Sandvik inte gjorde nedskrivningen under det tredje kvartalet. Det känns som om de spelade på att nickelpriset skulle gå upp", säger analytikern.

Före börsöppning presenterade ESML Intressenter, som ägs av EQT V, Säki, Melker Schörling AB och Latour, ett kontantbud om 26 kronor per aktie på Securitas Direct.

Aktien noteras upp 26,9 procent till 26:40 kronor.

Securitas och Securitas Systems drogs med i uppgången och steg 4,1 respektive 1,5 procent.

I rapportflödet levererade Mekonomen, Hakon Invest Lundin Mining siffror för årets tredje kvartal.

Kursreaktionen var störst i gruvbolaget, som tappade 10,3 procent till 63:25 kronor per aktie.

Lundin Mining redovisade ett resultat före skatt på 100 miljoner dollar för det tredje kvartalet, inklusive en omvärdering av Aguablanca-lagret med -10,7 miljoner dollar, mot väntade 155 miljoner dollar enligt SME Direkt.

Analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med förklarar resultatavvikelsen med högre kostnader för sålda varor.

"En orsak till resultatförsämringen är en extrakostand på grund av omvärderingen av lagret i Aguablanca men det finns även andra oväntade kostandsökningar som måste förklaras", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Bolaget bedömde vidare att koppar-, zink- och blypriset kommer att ligga kvar på aktuella nivåer under resten av året.

ICA-ägaren Hakon Invest lyfte samtidigt 4,3 procent till 121:75 kronor per aktie medan Mekonomen handlades ned 0,4 procent till 137:50 kronor per aktie.

I morgonens nyhetsflöde märktes HUI/Deloittes prognos för julhandeln, som säger att omsättningen i den egentliga detaljhandeln i december beräknas öka med 7,5 procent, till 62,0 miljarder kronor.

Makroagendan bjuder på diverse, där ibland siffror från SCB. Statistik från USA i form av kontrakterade husköp i september dröjer tills klockan 21.00 i kväll.


Innehåll från 4C StrategiesAnnons

Systematisk kontinuitetshantering säkerställer verksamheten

Kontinuitetshantering skapar möjligheter för er verksamhet att fortsätta leverera när andra inte kan det.
Kontinuitetshantering skapar möjligheter för er verksamhet att fortsätta leverera när andra inte kan det.

Alla organisationer verkar idag i en allt föränderligare värld där digitala och globala händelser snabbt kan påverka deras verksamhet på ett negativt sätt. Något vi inte minst sett i samband med pandemin. Det ställer högre krav på företags förmåga att säkerställa verksamhetens kritiska delar så att den kan upprätthållas på en tolerabel nivå. 

Kontinuitetshantering handlar om att planera för att upprätthålla sin verksamhet vid oförutsedda händelser. Det kan vara allt från att materialdelar inte kommer fram i tid till driftstörningar i form av strömavbrott eller hackerattacker. 

– I ett globalt samhälle blir det allt viktigare för företag och organisationer att arbeta systematiskt med kontinuitetshantering. Kontinuitetshantering säkerställer att man kan driva sin verksamhet vidare, oavsett vad som händer, säger Nils Kjellgren, Principalkonsult på 4C Strategies.

En ledningsgruppsfråga

Utgångspunkten för arbetet med kontinuitetshantering är att ta reda på vad det är man gör eller har som inte får sluta fungera. I nästa steg gör man en analys av den kritiska verksamheten och en plan för vad som ska göras när en kritisk resurs inte är tillgänglig.

– Vi märker idag en allt större förståelse för vikten av att jobba med kontinuitetshantering som ett komplement till risk- och krishantering. Det är en tydlig ledningsgruppsfråga idag, förklarar Nils Kjellgren.

I takt med att medarbetare blir alltmer lättrörliga på arbetsmarknaden blir det också allt viktigare att dokumentera sitt kontinuitetsarbete.

– Genom att se till att arbetet dokumenteras, sparas och blir tillgängligt för fler kan man säkra förmågan inom företaget, minska konsekvensen av ett avbrott och snabbare gå tillbaka till det normala, menar Josefine Rosén, Principalkonsult och konsultchef. 

Mjukvarustöd förenklar kontinuitetsarbetet 

Exonaut, som är 4C Strategies egenutvecklade mjukvarustöd för riskhantering, kontinuitetshantering, krishantering, övningar, gör det enklare att få en god överblick över det arbete man gör inom de olika delarna. 

– Vi använder Exonaut i vår egen leverans till kund, men våra kunder kan också köpa mjukvaran och implementera i sin verksamhet. En stor fördel är exempelvis att de får all data samlad på ett ställe, att det räcker med en uppdatering för att alla processer ska uppdateras och att det blir mycket enklare att analysera, kartlägga och få fram ett nuläge för sin verksamhet samt vad som behöver göras, förklarar Josefine Rosén.  

Som både managementkonsultföretag och mjukvaruföretag har 4C Strategies en bevisad meritlista när det gäller att leverera kontinuitetshantering till både privat och offentlig sektor. 

– Vi har jobbat med det här väldigt länge och har även varit med och utvecklat metoder och standarder som finns inom området. Vi har en etablerad metodik som fungerar i alla sektorer och våra kunder kan dra nytta av vår stora erfarenhet från många olika branscher, avslutar Nils Kjellgren.

Läs mer om 4C Strategies här 

Om 4C Strategies

4C Strategies är en globalt ledande leverantör av lösningar inom risk-, kontinuitets-och krishantering samt inom samhällssäkerhet och övningar. Vår vision är att bidra till ett säkrare samhälle genom att kombinera kraften av digitalisering med ledande branschexpertis.

Business continuity for critical healthcare operations – 4C Strategies 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med 4C Strategies och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?