1515

Stockholmsbörsen: Nedgång väntas i inledningen

Fortsatt sjunkande kurser i USA-handeln kommer att sätta press på Stockholmsbörsen i öppningen på tisdagen.

"Jag tror vi inleder lägre men det blir inte mer än mellan en halv och en procent och även om osäkerheten är stor så tror jag att bankerna kan överraska i dag också", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Just bank- och finanssektorn klarade sig bra i den amerikanska handeln i går även om oron långt ifrån lagt sig. Bland annat menar riskkapitalbolaget Blackstone att krisen i den amerikanska bolånesektorn är "djupare och mer skrämmande än någon väntat sig".

Det som talar emot börsen i öppningen är att alla större New York-index låg på plus i varierande grad när Stockholm stängde i går. På plussidan hamnar den asiatiska handeln där de flesta större index ändå visade på måttliga nedgångar i nattens och morgonens handel. Den europeiska terminshandeln visar en knapp halvtimme före öppning på nedgångar mellan 0,2 och 0,7 procent.

Samtliga större index i New York tappade på tisdagen och precis som dagen innan var det Nasdaq som pressades mest. Dow Jones index backade med 0,4 procent, S&P 500 var 1,0 procent lägre och Nasdaq föll med 1,7 procent. Bland de svenska aktier som är noterade i New York slutade Ericsson 42 öre lägre jämfört med stängningen i Stockholm.

Branschmässigt tog bland annat allt relaterat till råvaror stryk med stål- och gruvaktier högt upp på förlorarlistorna i sällskap med oljebolagen.

Även i den asiatiska handeln utsattes råvarusektorerna för press.

I morgonens nyhetsflöde märks HUI/Deloittes prognos för julhandeln som säger att omsättningen i den egentliga detaljhandeln i december beräknas öka med 7,5 procent, till 62,0 miljarder kronor.

Mekonomen och Hakon Invest har kommit med kvartalsrapporter tillsammans med Lundin Mining. För det tredje kvartalet levererade gruvbolaget en vinst och en omsättning under analytikernas förväntningar.

Makroagendan bjuder på diverse där ibland siffror från SCB. Statistik från USA i form av kontrakterade husköp i september dröjer tills klockan 21 i kväll.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?