1515

Stockholmsbörsen: Uppåt för banker

Stockholmsbörsens levde under måndagen väl upp till sitt rykte som en av Europas mest volatila marknader. Indexpendlingarna var rejäla där såväl den inledande nedgången som den efterföljande uppgången var kraftigare än övriga börsers rörelser.

Strax efter lunch märktes en viss stabilisering och klockan 13.45 noterades OMXS30 upp med 0,5 procent till 1.120,8. Omsättningen uppgick till 11,6 miljarder kronor.

Noterbart var återhämtningen för den pressade banksektorn. Redan i fredags märktes en viss tröghet på nedsidan då många av bankaktierna sjönk mindre än index trots signaler om ytterligare förluster från bland annat Wachovia. Kursmässigt återhämtade sig dock den amerikanska banken, avslutade på plus på en i övrigt fallande marknad, och i dagens europahandel ligger banksektorn som vinnare.

En mäklare Nyhetsbyrån Direkt talat med pekar bland annat på att bankerna höll emot i fredags och menar att sektorn nu kan stå inför en vändning. En annan mäklare påpekar att det inte var så länge sedan många ropade faran över men att vissa bankaktier kommit ner ytterligare sedan dess.

Bäst gick det för SEB som steg 2,4 procent och för Swedbank som var 2,0 procent upp, men det är också dessa två aktier som tappat överlägset mest inom sektorn med nedgångar på 21 respektive 28 procent sedan årsskiftet.

Nordea, som har klarat sig bäst hittills i år, noterades till oförändrade 106 kronor.

Teleoperatörerna steg i såväl Stockholm som övriga Europa där en stark rapport från Telefonica bidrog. Den spanska operatören levererade ett kvartalsresultat över förväntan och fick se sin aktie stiga 1,1 procent på Madridbörsen. Även Vodafone, vars kvartalssiffror väntas i morgon, vägde starkt i uppgången och Telia Sonera avancerade 2 procent till 62 kronor.

Utvecklingen bland fordon och verkstad var mera blandad med nedångar för Volvo och ABB medan Sandvik och Atlas Copco steg. SKF:s B-aktie stack iväg 1,1 procent till 114,25 kronor efter att Dresdner Kleinwort höjt sin rekommendation för kullagerjätten till köp från tidigare behåll.

Ericsson var den aktie som satte störst press på index med en nedgång på 0,8 procent till 18,18 kronor.

Två av tre Securitasbolag gick upp. Rapportbesvikelsen Securitas rekylerade upp med 0,6 procent efter att ha tappat 4 procent i fredags.

Securitas Direct var 1,5 procent upp och har därmed klättrat 12 procent sedan en positiv rapportöverraskning i mitten av förra veckan. Likaledes rapporterande Securitas Systems, vars delårssiffror inte gladde marknaden fullt så mycket, noterades 0,5 procent ned.

Precise Biometrics avancerade hela 45 procent. Bolagets samarbete med japanska Oki Electric Industri har resulterat i utvecklingen av en elektronisk krets med inbyggd biometrilösning. Oki ska lansera produkten under november och planerar för en produktion av närmare 200.000 kretsar per månad från april 2008.Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?