Annons

Börsen: Osäker början på veckan

Stockholmsbörsen hade uppenbara svårigheter att bestämma sig under måndagen. Än slank den ned, än slank den upp, och än slank den ned igen för att till slut landa på en prydlig uppgång.

Lika grå och trist som novembervädret öppnade måndagshandeln på Stockholmsbörsen med en nedgång och följde då med Asienbörsernas ras tidigare under måndagen.

Under förmiddagstimmarna återhämtade sig börsen. Rekordhöga inflationssiffror från SCB skapade ändå osäkerhet och kurserna fortsatte under hela eftermiddagen att åka berg- och dalbana.

En brand i ett bussgarage i London fick handlarna att för några minuter tappa sugen då man inledningsvis befarade ett nytt terrordåd.

Inte förrän USA-börsen öppnat med en positiv utveckling stabiliserade sig läget.

Vid stängning hade OMXS-index stigit med 0,6 procent till 364,25.

Via Violet Partners har finansmannen Christer Gardell och hans Cevian ökat sitt inflytande över Volvo och äger nu aktier motsvarande 5,01 procent av aktierna. Gardell har för avsikt att vara en långsiktig ägare i Volvo, men vill ha ett ökat inflytande över bolaget.

Man kunde tro att aktiespararna skulle ta rygg på Gardell, men aktien sjönk på börsen med 0,7 procent till 115,25 kronor.

Ericsson backade också med 0,3 procent till 18,26 kronor, den lägsta nivån sedan sommaren 2004.

Skanska har fått en order värd 410 miljoner kronor för att bygga om och till en läkemedelsanläggning i USA. Aktien steg med en procent till 126 kronor.

Finansinspektionen gav under måndagen klartecken för Borse Dubai att köpa samtliga aktier i OMX. OMX-aktein föll med 0,4 procent till 269 kronor.

Stålkoncernen SSAB backade med 2,6 procent till 168 kronor.

Telia Sonera steg under dagen med 2,1 procent till 62 kronor. Mycket på spanska kollegan Telefonicas starka resultat som väntas påverka Telia Soneras spanska verksamhet positivt.

Några tunga industriaktier gick bra. Electrolux steg 2,6 procent till 118,25 kronor. Till tröst för aktieägare som på tre månader fått se aktievärdet i bolaget sjunka med 22 procent.

Atlas Copco steg efter köprekommendationer i tidningen Börsveckan, som anser att priset på aktien är lågt, med 2,6 procent till 90,25 kronor.

Sandvik steg 2,7 procent till 114 kronor.

Även storbanker som SEB och Swedbank gick starkt.

Men allra mest, 50,3 procent, steg det lilla biometriföretaget Precise Biometrics. Rusning kom sedan japanska Oki meddelat att man ska tillverka en elektronisk krets med inbyggd biometrilösning från Precise. Aktien kostade vid stängning 2,27 kronor.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?