1515

Börsen: Osäker början på veckan

Stockholmsbörsen hade uppenbara svårigheter att bestämma sig under måndagen. Än slank den ned, än slank den upp, och än slank den ned igen för att till slut landa på en prydlig uppgång.

Lika grå och trist som novembervädret öppnade måndagshandeln på Stockholmsbörsen med en nedgång och följde då med Asienbörsernas ras tidigare under måndagen.

Under förmiddagstimmarna återhämtade sig börsen. Rekordhöga inflationssiffror från SCB skapade ändå osäkerhet och kurserna fortsatte under hela eftermiddagen att åka berg- och dalbana.

En brand i ett bussgarage i London fick handlarna att för några minuter tappa sugen då man inledningsvis befarade ett nytt terrordåd.

Inte förrän USA-börsen öppnat med en positiv utveckling stabiliserade sig läget.

Vid stängning hade OMXS-index stigit med 0,6 procent till 364,25.

Via Violet Partners har finansmannen Christer Gardell och hans Cevian ökat sitt inflytande över Volvo och äger nu aktier motsvarande 5,01 procent av aktierna. Gardell har för avsikt att vara en långsiktig ägare i Volvo, men vill ha ett ökat inflytande över bolaget.

Man kunde tro att aktiespararna skulle ta rygg på Gardell, men aktien sjönk på börsen med 0,7 procent till 115,25 kronor.

Ericsson backade också med 0,3 procent till 18,26 kronor, den lägsta nivån sedan sommaren 2004.

Skanska har fått en order värd 410 miljoner kronor för att bygga om och till en läkemedelsanläggning i USA. Aktien steg med en procent till 126 kronor.

Finansinspektionen gav under måndagen klartecken för Borse Dubai att köpa samtliga aktier i OMX. OMX-aktein föll med 0,4 procent till 269 kronor.

Stålkoncernen SSAB backade med 2,6 procent till 168 kronor.

Telia Sonera steg under dagen med 2,1 procent till 62 kronor. Mycket på spanska kollegan Telefonicas starka resultat som väntas påverka Telia Soneras spanska verksamhet positivt.

Några tunga industriaktier gick bra. Electrolux steg 2,6 procent till 118,25 kronor. Till tröst för aktieägare som på tre månader fått se aktievärdet i bolaget sjunka med 22 procent.

Atlas Copco steg efter köprekommendationer i tidningen Börsveckan, som anser att priset på aktien är lågt, med 2,6 procent till 90,25 kronor.

Sandvik steg 2,7 procent till 114 kronor.

Även storbanker som SEB och Swedbank gick starkt.

Men allra mest, 50,3 procent, steg det lilla biometriföretaget Precise Biometrics. Rusning kom sedan japanska Oki meddelat att man ska tillverka en elektronisk krets med inbyggd biometrilösning från Precise. Aktien kostade vid stängning 2,27 kronor.Innehåll från HSBAnnons

Här forskar HSB om hur vi ska bo i framtiden

HSB Living Lab i Göteborg är en världsunik arena där forskare testar och undersöker framtidens boende.
HSB Living Lab i Göteborg är en världsunik arena där forskare testar och undersöker framtidens boende.

Vilket bostadsbolag vågar bygga ett bostadshus som i  själva verket är ett enda stort labb för att testa innovativa, på gränsen till omöjliga, idéer?

Svaret är HSB. Hundraåringen som var först med moderniteter som sopnedkast och gemensam tvättstuga.

Läs mer om framtidens hållbara boende

På utsidan ser det ut som ett visserligen modernt men ändå helt vanligt flerbostads­hus där det ligger på en kulle i centrala Göteborg. Men skenet bedrar. Huset rymmer nämligen HSB Living Lab, en världsunik arena där forskare testar och undersöker framtidens boende, allt medan husets invånare lever sina vanliga liv mitt i  forskningsprojekten.

– Vi har en lång historia av innovation och av att vara först med nya, moderna lösningar, och med HSB Living Lab fortsätter vi på den linjen. Vi har till exempel infört byggnadsintegrerade solceller, ­moderna tvätt­studios och ett energieffektivt sätt att förvärma ventilationsluften i våra bostäder tack vare den forskning som ­sker där, förklarar Pernilla Bonde, vd för HSB Riksförbund.

Hundra forskningsprojekt

Tanken med HSB Living Lab är att testa och utveckla alla möjliga aspekter av framtidens boende. De cirka hundra forskningsprojekten undersöker allt från hur vi människor på enklast möjliga sätt kan dela vårt hem och våra saker för att minska klimatpåverkan och bostadsbrist, till hur digitala bikupor kan främja den biologiska mångfalden. Lägg därtill projekt som undersöker hållbar avfallshantering med sensorer, hur människor agerar med robotar i hemmet, byggnadsintegrerade solceller och mer sociala tvättstugor så inser man hur otroligt mycket kunskap som genereras här.

– Det här kommer verkligen att vara ett starkt bidrag till ett mer hållbart boende och en mer hållbar fastighetsbransch över huvud taget, men det har också potential att förflytta hur vi tänker kring vad ett hem och en bostad är, säger Pernilla Bonde.

Pernilla Bonde, vd för HSB ­Riksförbund.
Pernilla Bonde, vd för HSB ­Riksförbund.

Och det är ingen slump att det är just HSB som har vågat utveckla det här levande forskningslabbet.

– Vi är underifrånstyrda och tror på lokalt, agilt agerande. Idéer och initiativ får flöda ganska fritt i vår organisation, och i det här fallet var det en lokal eldsjäl i Göteborg som hade en idé, och i HSB fanns modet, viljan och vanan att satsa på sådana idéer. Dessutom är HSB en organisation där lönsamhet är viktigt men som framförallt styrs av viljan att skapa värde för medlemmarna. Idén är att återinvestera vinsten för att hela tiden vara en innovativ, nytänkande samhällsbyggare, det är ett naturligt sätt för HSB att jobba.

Vågar tro på människors idéer

– Men kunskap som inte omsätts gör ingen större nytta. Därför har HSB också satsat på att hitta sätt att föra ut forskningsresultaten från HSB Living Lab i organisationen, säger Pernilla Bonde.

– Bland annat håller vi precis på att sätta upp ett nätverk av lokala ambassa­dörer. De har som särskilt uppdrag att säkerställa att kunskaperna går ut i hela ­landet. Vi har också flera piloter igång där forskningsresultat från HSB Living Lag testas ute i vanliga bostadsrättsföreningar. Allt är verkligen möjligt om man bara vågar tro på människors idéer.

Läs mer om framtidens hållbara boende 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?