Annons

USA-börser: Surt för finansaktier

New York-börsen tappade hela den glada onsdagens uppgång och en bra bit till omedelbart i torsdagens öppning, och även Nasdaq sjönk rejält.

I centrum stod Citigroup, vars aktie tappade 6,8 procent efter att kanadensiska CIBC World Markets sänkt sin rekommendation för aktien. Hela finanssektorn stod för stora nedgångar, och även husbyggarna hörde till dem som sjönk mest. Även Exxon Mobils nedgång, efter att bolagets kvartalsvinst missat förväntningarna, tyngde New York-börsens index.

"Jag tror definitivt att det finns mer nedsida i bolagens finanser. Vi vet bara inte vad den slutliga påverkan blir av alla subprime-problem", säger förvaltaren Doug Peta vid J&W Seligman i New York, till Bloomberg News.

Vid 16-tiden hade Dow Jones Industrial Average-index gått ned med 1,4 procent till 13.740, S&P 500-index noterades till 1.528, också ned 1,4 procent, samtidigt som Nasdaq Composite hade backat 1,0 procent, till 2.830.

På obligationsmarknaden sjönk räntorna kraftigt, den tioåriga räntan gick ned 10 punkter till 4,37 procent.

På New Yorkbörsen omsattes 450 miljoner aktier, på Nasdaq 310 miljoner.

CIBC sänkte sin rekommendation för Citigroups aktie till "sector underperform", från "sector perform". Citigroup kommer att behöva sänka utdelningen, ta in mer pengar eller sälja tillgångar för att säkra upp sin likviditet, skrev den kanadensiska investmentbanken. Även Bank of America fick sänkt rekommendation av CIBC, och tappade 2,9 procent.

Näst efter Citigroup stod bankkollegan JP Morgan och försäkringsjätten American International Group för de största nedgångarna bland Dow Jones-indexets 30 bolag. Deras aktier sjönk bägge med nära 4 procent.

Sprint Nextel, USA:s tredje största teleoperatör, backade 2,5 procent efter att bolaget redovisat en resultatminskning med 77 procent. Resultatet var något bättre än väntat men intäkterna sämre.

Oljejätten Exxon Mobil backade 2,2 procent efter att bolagets resultat och försäljning understigit analytikernas estimat.

En rad stora husbyggarbolag, bland dem DR Horton, Lennar och Centex, sjönk mellan 4 och 6 procent.

Bland torsdagens makrostatistik fanns såväl positiva som negativa signaler inför framtiden. I september steg de privata inkomsterna 0,4 procent, i linje med förväntningarna, enligt statistik från det amerikanska handelsdepartementet.

De amerikanska inköpschefernas index noterades till 50,9 i oktober, ned från 52,0 månaden före. Det var lägre än väntade 51,5, men kan sägas indikera fortsatt expansion vad gäller planerade inköp.

Antalet planerade varsel om uppsägning i USA uppgick till 63.114 i oktober, enligt Challenger, Gray & Christmas, rapporterar Bloomberg News. Det var 8,8 procent färre än året innan.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?