1515

Stockholmsbörsen: Väntas öppna upp på torsdagen

Stockholmsbörsen väntas öppna med stigande kurser på torsdagen efter att Federal Reserve sänkt styrräntan med 25 punkter på onsdagskvällen vilket fick ett positivt mottagande av marknaderna i både USA och Asien.

Börserna i New York utökade sin uppgång efter svensk stängning på onsdagen efter att Fed valt att sänka styrräntan med 25 punkter. Samtidigt ansåg flera analytiker att Fed signalerade en neutral penningpolitisk hållning, vilket kan antyda att den amerikanska centralbanken räknar med att lämna styrräntan oförändrad i december.

Fed uppgav i pressmeddelandet att denna sänkning tillsammans med sänkningen i september borde hjälpa till att motverka de negativa effekter mot ekonomin som annars kunde uppstå till följd av störningarna på finansmarknaden. Men räntekommittén lyfte samtidigt fram nya uppåtrisker mot inflationen.

Vid stängning hade Dow Jones gått upp med 1,0 procent, S&P 500 var 1,2 procent högre och Nasdaq Composite steg med 1,5 procent. Bland de svenska aktier som är noterade i New York slutade Ericsson 9 öre högre jämfört med stängningen i Stockholm och Millicom ökade hela 26:25 kronor.

Även de asiatiska börserna fick hjälp upp av Feds sänkning. Framför allt var det Japan och Hongkong som steg medan indexen i Shanghai och Shenzehn hade nedgångar.

Rapportfloden börjar nu mattas av allt mer men under dagen väntas två storbolag komma med sina. Innan börsöppningen presenterar Skanska sina kvartalssiffror och klockan 12.00 väntas Astrazenecas rapport.

Bland de nyheter som har kommit under morgonen finns att SCA fått en höjd rekommendation av UBS till köp från tidigare neutral efter bolagets rapport under gårdagen.

En annan aktie som UBS tittat på är Nobel Biocare som fått en sänkt riktkurs till 2.137 kronor, från tidigare 2.466 kronor.

I övrigt har kursraketen Morphic fått en säljrekommendation i det senaste numret av Veckans Affärer. Morphic är visserligen ett av Sveriges mest lovande företag men den spretiga strukturen och de orealistiska prognoserna gör aktien mindre aptitlig skriver tidningen.

I eftermiddag kommer mer amerikanska siffror från arbetsmarknaden, som Challengers varselstatistik för oktober klockan 12.30 och antalet nyanmälda arbetslösa förra veckan en timme senare. Dessutom redovisas statistik över privatinkomster och privatkonsumtion i september klockan 13.30 och ISM inköpschefsindex för oktober klockan 15.00.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?