1515

USA-börser: Försiktigt uppåt

Börserna i New York handlades försiktigt på plussidan under den tidiga handeln på tisdagen, i väntan på protokollet från den amerikanska centralbankens möte den 18 september som publiceras vid klockan 20.00 svensk tid.

Aktiemarknaden samlar sig också för rapportsäsongen som inleds på tisdagen då Alcoa som lämnar sitt resultat för det tredje kvartalet efter USA-handelns stängning.

Vid 16.50-tiden hade Dow Jones stigit 0,2 procent, S&P 500-index var upp 0,1 procent liksom Nasdaq.

Den amerikanska 10-åriga räntan backade 2 punkter till 4,62 procent.

Omsättningen på New York-börsen var drygt 270 miljoner aktier och på Nasdaq hade knappt 510 miljoner aktier bytt ägare.

Microsoft toppade Dow Jones med en uppgång på 1,8 procent efter att Goldman Sachs spått ett starkt kvartalsresultat från försäljningen av Microsoft senaste Xbox-spel Halo 3.

Alcoa steg 1,1 procent inför sin rapport som väntas efter stängning på tisdagen. Analytikernas förväntningar ligger på en vinst per aktie på 0:66 dollar enligt First Calls sammanställning.

Oljepriset vände upp och handlades närmare 80-dollar i en justering av vad som uppfattades som en alltför stor prisnedgång på måndagen. Oljehandeln gav stöd till Exxon Mobil som steg 1,3 procent, medan sektorkollegan Conocophillips handlades upp 1,0 procent.

Företagsförvärven har återfått tempot och nya affärer gav stöd åt börshandeln.

Världens tredje största bryggerikoncern SAB Miller slår samman sin nordamerikanska verksamhet med Molson Coors för att ta upp jakten på konkurrenten Anheuser-Busch. SAB Miller steg 1,9 procent medan Molson Coors klättrade 10,3 procent.

Lehman Brothers höjde riktkursen för Googles aktie med 17 procent till 714 dollar vilket bidrog till att lyfta Google 1,5 procent. Google var en av vinnarna även på måndagen då kursen för första gången bröt igenom 600 dollar.

De stora teleoperatörerna avancerade i den tidiga handeln. AT&T steg 0,5 procent efter att ha köpt ytterligare frekvensutrymme i USA för 2,5 miljarder dollar. Konkurrenten Verizon steg 1,1 procent.


Innehåll från RapalAnnons

Optimaze Worksense vägleder en trygg retur till hybridarbete

Flexibelt hybridarbete har varit arbetsplatsstrategi för flera företag redan innan pandemin, men nu finns ett bredare intresse för att erbjuda medarbetare möjlighet att mer aktivitetsbaserat och dynamiskt kunna välja plats, tid och samarbetsmetod. Våra fysiska, sociala och digitala arbetsmiljöer förändras därav drastiskt för många.

Det är inte bara en eller annan personal- och fastighetschef som just nu skrapar sig i huvudet om hur man borde hantera en gradvis och trygg retur till kontoren. Trenden framöver verkar gå mot att företagen ser sig ha en stor del av sin personal på kontoret 2-3 dagar i veckan, medan övriga dagar spenderas på distans. Det här skapar frågeställningar kring hur stora kontorslokaler vi behöver framöver – och datan fattas för många.

Fysiska möten innebär fortfarande en viss smitto- och hälsorisk med nya vågor av virusvarianter kring hörnet. Vidareutveckling av existerande smarta digitala kontorslösningar, för att stötta en tryggare retur till kontoret, har därför varit i fokus det senaste året hos PropTech företaget Rapal, som även själva står inför samma problematik.

–  Vi har själva jobbat med detta i ett tiotal år, och lärt oss en hel del tillsammans med våra kunder genom åren, säger Pontus Kihlman, Head of Business Development för Optimaze på Rapal. Med vårt försprång vet vi nu att företag, med testade lösningen Optimaze Worksense, kan få smarta verktyg för att hantera sin personalkapacitet och säkerställa att alla håller rätt avstånd via öppen, transparent och visuell kommunikation via en ’digital tvilling’ av kontoret.

Smart Officelösning

Optimaze Worksense är en smart office-lösning med tillhörande mobilapp som gör det möjligt att lätt boka och avboka skrivbord, mötesrum eller lediga parkeringsplatser redan innan man har gått hemifrån. Det går även att kolla den egentliga närvaron eller luftkvaliteten i realtid, med data från sensorer. På så vis kan en anställd känna sig trygg innan de bokar en plats och lämnar hemmet, och behöver inte utsätta sig för onödiga risker i exempelvis tunnelbanan, om kontoret redan är fullbokat.

– Det behöver finnas möjligheter att via tekniska verktyg finna och dela på resurser, göra smidiga felanmälningar, eller ha koll på aspekter såsom luftkvaliteten på kontoret. Den ”digitala assistenten” tar bort friktion så som onödigt resande och sökande som inte har något mervärde och som inte bidrar till arbetet.

Analys av IoT-data

Därefter gäller det att följa upp långsiktigt – med Optimaze Worksense mäter och analyserar man IoT-data kring hur resurserna används. Detta ger insikter som sedan kan ligga till grund för att planera ett hållbarare, effektivare och mer kostnadseffektivt kontor.

– Vi hjälper till att optimera arbetsplatser ur både miljö-, kostnads- och medarbetarperspektiv, baserat på kontinuerligt insamlad data så att miljön stödjer organisationens framtida sätt att arbeta. Allt det här kan låta komplext, svårt och dyrt – men det tar endast en dag att lägga upp systemet, och kostnaderna ligger kring ”en kopp latte per medarbetare” i månaden.

I större skala, möjliggör Optimaze också en hel del annat inom fastighetsförvaltning. Ungefär 40 miljoner kvadratmeter av digitaliserade bottenplaner, över 30.000 hyreskontrakt och 1,6 miljarder euro årlig fastighetsomsättning optimeras och förvaltas idag med hjälp av programmet runt världen i 40 länder.

Läs mer om smarta lösningar och Optimaze Worksense

 

Mer från Rapal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rapal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?