1515

Asienbörser: Exportbolag bäst i Tokyo

Det var uppåt på de ledande asiatiska börsindexen på tisdagen, där japanska exportbolag ledde uppgången efter det att yenen försvagats mot dollarn.

Honda, som har mer än hälften av sin försäljning i Nordamerika, steg till sin högsta nivå på två månader. BHP Billiton och Inpex Holdings tyngde däremot, efter kraftiga fall för priset på såväl koppar som olja.

Sett till hela regionen steg Morgan Stanleys sammanvägda Asienindex, Asia-Pacific Index, med 0,2 procent.

"Oron över att den amerikanska ekonomin ska sakta ned har lättats. De starka jobbsiffrorna sporrar dessutom till att köpa dollar. Det är positivt för japanska exportbolag", säger en Tokyobaserad förvaltare till Bloomberg News.

En rekyl nedåt för kopparpriset fick råvarubolagen att backa under handelsessionen med gruvjätten BHP Billiton som en av förlorarna.

BHP Billiton handlades ned 0,5 procent. En annan aktie som med riktning nedåt var det japanska gas- och oljebolaget Inpex Holding som backade 2,4 procent. Andra råvarurelaterade aktier, såsom Rio Tinto och Sumitomo Metal Mining låg också i framkanten av förlorarlistan.

Bättre gick det för japanska bolag med tydlig exponering gentemot exportmarknader.

Honda steg med 1,8 procent medan Nintendo steg 2,5 procent. Nintendo fick ytterligare stöd efter bolagets marknadschef George Harrison sagt till New York Post att bolagets huvudsakliga utmaning för spelkonsoln Wii var att efterfrågan var väldigt hög. Spelkonsoln Wii har, sedan introduktionen i november 2006, sålts i över 11 miljoner exemplar.

Baoshan Iron & Steel, Kinas största stålbolag, backade tillsammans med sina kinesiska branschkollegor efter beskedet att europeiska rivaler med Arcelormittal i spetsen samlar ihop bevis för att få de kinesiska bolagen fällda för prisdumping.

Baoshan handlades ned med 3,6 procent.


Ledande index, stängning tisdag 9 oktober
Nikkei 225 +0,6%
Topix Tokyo +0,2%

Hongkongs Hang Seng +1,7%
China Shanghai Composite +0,4%
China Shenzhen Composite +0,6%

Singapores STI +1,2%
Taiwans Taiex -0,8%
Sydkoreas Kospi +0,1%
Indiens BSE Sensex +2,7%


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?