1515

Stockholmsbörsen: Viker ned efter lång uppgång

Stockholmsbörsen handlades med mindre förändringar och svagt nedåt i den inledande handeln på måndagen i likhet med övriga europeiska börser. Viss avvaktan rådde i brist på några stora nyheter och dessutom har Stockholmsbörsen nu stigit under åtta dagar i rad fram till i dag.

Klockan 10.00 var OMXS30 ner 0,2 procent till noteringen 1.255,7. Omsättningen uppgick till 3,3 miljarder kronor.

Tele2 steg 1,5 procent till 139 kronor efter att bolaget under helgen meddelat att det sålt sina verksamheter i Spanien och Italien till Vodafone för 7,1 miljarder kronor. Vidare har Tele2 meddelat att det tar en nedskrivning på 3,5 miljarder kronor som bokförs i resultatet för det tredje kvartalet. Nedskrivningarna är framför allt hänförliga till SEC-förvärvet som Tele2 gjorde år 2000. Analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med ser positivt på Tele2:s senaste åtgärder.

"Det pågår en storstädning av Tele2 och det är inte omöjligt att hela Tele2 säljs om priset är tillräckligt bra. Kinnevik har fokus på media och finans och det vore bra både för Kinnevik och för Tele2:s utvecklingsmöjligheter om en annan ägare tog hand om Tele2", säger Anders Elgemyr, telekomanalytiker på Glitnir.

På nedsidan fanns Ericsson som backade med 1,4 procent till 26:34 kronor. Credit Suisse har sänkt riktkursen för Ericsson till 30 kronor, från tidigare 33 kronor. Enligt Credit Suisse kommer Ericssons resultat och försäljningen för det tredje kvartalet att vara lägre än tidigare väntat, beroende på lägre marginaler på kort sikt.

Karo Bio ökade 3,3 procent till 7:80 kronor sedan bolaget presenterat mer information angående en första fas II- studie av substans KB2115 för behandling av höga blodfetter. Den visade kraftiga sänkningar av blodfetter samtidigt som biverkningar på hjärta och i andra organ undviks. Aktien steg nära 25 procent under fredagen efter uppgifter om att det skulle komma mer detaljerade data om denna studie under helgen.

Ett annat bioteknikbolag som lyftes av en positiv studie var Epicept som avancerade 7,6 procent till 12:75 kronor. Bolaget har avslutat fas en I-studien för cancerpreparatet EPC2407 och den genomförda testen har nått alla uppställda mål.

Clas Ohlsson steg 1,6 procent till 158:50 kronor med stöd av en artikel i måndagens upplaga av Dagens Industri där tidningen råder sina läsare att köpa aktien. Motiveringen är att bolaget inom de närmaste två åren kommer att ha en tillväxt på över 20 procent. Visserligen är p/e-talet 22 något högt, men till detta fogar tidningen att bolaget är skuldfritt.

Mandator lyftes med 26,4 procent till 2:97 kronor sedan Fujitsu lagt ett bud på bolaget och bjuder 3 kronor per aktie. Det motsvarar ett totalt budvärde på 508 miljoner kronor och Mandators styrelse rekommenderar budet.

Carnegie backade med 2,1 procent till 141 kronor. Aktien tyngdes av att Deutsche Bank sänkt rekommendationen för Carnegie till sälj, från tidigare behåll. Riktkursen har satts till 134 kronor, från tidigare 139 kronor.

Under måndagen är makroagendan förhållandevis lugn och ingen statistik från USA väntas. Penningmarknaden i USA håller stängt för firande av Columbus Day, men New York-börsen är öppen som vanligt.


Innehåll från MousetrapperAnnons

Bespara dina anställda onödig smärta

En aktuell undersökning, genomförd av Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper, visar att 46 % av alla bildskärmsarbetare arbetar hemifrån – vilket innebär ca 1700 000 personer. När vi ställde följdfrågan om smärtan uppkommit sedan de började arbeta hemifrån under pandemin blev vi överraskade. Hela 20 % av de som börjat jobba hemifrån under pandemin, eller drygt 230 000, har upplevt att de fått musarmsliknande besvär sedan den startade!

Musarm – eller Repetitive Strain Injury (RSI) som det egentligen heter – är ett samlingsnamn för flera olika tillstånd som uppkommer när man under lång tid arbetar med armar och händer i statiska positioner. Det kan leda till överansträngning i alla de muskler som omger nacke, axel, arm eller hand. En korrekt arbetsställning ökar chanserna att slippa, eller lindra, repetitiva belastningsskador/RSI – vilka annars riskerar att bli kroniska. 

Alla borde arbeta centrerat

Genom att arbeta centrerat, med händerna innanför axlarna, så får man en avslappnad arbetsställning och kan undvika problem som kan uppstå vid arbete med en traditionell datormus, när man inte längre behöver sträcka sig efter musen på skrivbordet. 

Om man inte behandlar sin musarm, utan bara biter ihop, riskerar man att få en livslång kronisk skada. Man kan lära sig att hitta andra vägar att arbeta, men återgår man till gamla vanor så kommer smärtan tillbaka. 

Genom att agera i tid är mycket vunnet, ur ett individperspektiv men också ur ett rent samhällsekonomiskt perspektiv. Många måste sjukskrivas i perioder och genomgå rehabiliterande åtgärder för att kunna återgå till arbetet. Vilket i de allra flesta fall hade kunnat undvikas med mer kunskap och bättre hjälpmedel.

Tre tips som hjälper

Sitter man hemma och arbetar så är det tre saker som är viktiga att tänka på om man vill undvika musarm:

1. Håll fötterna stadigt mot marken.
Ställ in stolen så att fötterna vilar stadigt på golvet, fötterna placeras något framför knäna. Använd vid behov ett fotstöd.

2. Håll armarna i linje med golvet.
Låt axlarna slappna av och håll armbågarna i ca 90° vinkel. Om du ändrar position, så försök att hålla dig inom ett intervall på mellan 70° och 135° – och växla gärna med att arbeta stående i intervaller.

3. Arbeta centrerat.
För att förhindra förslitningsskador är det avgörande att hålla händerna centrerade, innanför axlarna. En vanlig fälla är att sträcka ut armen för att nå musen bredvid tangentbordet. Genom att använda en ergonomisk mus, som Mousetrapper, får du en ergonomiskt sund ställning som håller armar och händer avslappnade. En centrerad mus ger, ofta efter bara ett par veckor, en märkbar förbättring.

4. Bonustips!
Placera skärmen i rätt höjd, dina ögon föredrar att titta nedåt. Placera skärmens övre del i ögonhöjd, eller något lägre. Om du arbetar på en bärbar dator, överväg ett laptop/tablet-stativ och ett fristående tangentbord för att kunna uppnå en korrekt, bekväm höjd.

Vill du ha fler råd och övningar för en förbättrad arbetssituation hemma, och en presentation av våra ergonomiska muslösningar – besök mousetrapper.com.

Läs mer om Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mousetrapper och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?