1515

Stockholmsbörsen: Trög start på veckan

Efter åtta dagar i rad med uppgång vände Stockholmsbörsen nedåt under måndagen. Svaga USA-terminer och negativa Europabörser tyngde.

"Det har varit förhållandevis lugnt så här långt och det som har hänt är lite på affärsfronten genom Hexagon och Tele2. Vi fick en spik uppåt i fredags efter sysselsättningssiffrorna och det gör antagligen att en del väljer att ta hem lite nu", säger en analyschef till Nyhetsbyrån Direkt.

Fredagens arbetsmarknadsrapport visade att fler människor än väntat fick jobb i september, men viktigare var att jobbtillväxten de två föregående månaderna reviderades upp kraftigt.

"Om Fed hade haft den här statistiken borde de inte ha sänkt eller i alla fall inte så tydligt visat att de är benägna att sänka framöver. Nu kommer de nog istället att inta en mer avvaktande hållning. Protokollet från Fed-mötet som publiceras imorgon ska i bli väldigt intressant", säger analyschefen.

Klockan 13.15 hade OMXS30 backat med 0,5 procent till noteringen 1.251,3. Omsättningen uppgick till 8,4 miljarder kronor.

Den mest handlade aktien var Ericsson som backade med 1,2 procent till 26:40 kronor. Credit Suisse har sänkt riktkursen för aktien till 30 kronor, från tidigare 33 kronor. Enligt Credit Suisse kommer Ericssons resultat och försäljningen för det tredje kvartalet att vara lägre än tidigare väntat, beroende på lägre marginaler på kort sikt.

Tele2 var ned med 0,4 procent till 136:50 kronor sedan aktien fallit tillbaka efter morgonens uppgång då den noterades som högst till 142:50 kronor. Bolaget meddelade under helgen att det sålt sina verksamheter i Spanien och Italien till Vodafone för 7,1 miljarder kronor. Vidare har Tele2 meddelat att det tar en nedskrivning på 3,5 miljarder kronor som bokförs i resultatet för det tredje kvartalet. Nedskrivningarna är framför allt hänförliga till SEC-förvärvet som Tele2 gjorde år 2000.

"Det pågår en storstädning av Tele2 och det är inte omöjligt att hela Tele2 säljs om priset är tillräckligt bra. Kinnevik har fokus på media och finans och det vore bra både för Kinnevik och för Tele2:s utvecklingsmöjligheter om en annan ägare tog hand om Tele2", säger Anders Elgemyr, telekomanalytiker på Glitnir.

Hexagon avancerade 2,9 procent till 132 kronor efter att bolaget fått ett positivt mottagande av marknaden för köpet av kanadensiska Novatel.

"Novatel har väldigt höga marginaler. Rörelsemarginalen ligger kring 28-30 procent och de växer kraftigt. Novatel har vuxit runt 24 procent per år de fem senaste åren", säger Hexagons vd.

SAS klättrade 3,3 procent till 124 kronor. Inga nyheter har kommit men en positiv analys i den danska aktietidningen Aktieugebrevet daterad den 7 oktober kan ge stöd. Fristående problem har överskuggat en annars positiv utveckling och det har kostat allt för mycket på aktiekursen skriver tidningen. Tidningen ser också SAS som en av de billigaste flygaktierna i Europa.

Karo Bio föll med 2,0 procent till 7:40 kronor efter att har varit upp under morgonen. Uppgången började redan under fredagen då aktien rusade nära 25 procent sedan bolaget meddelat att ytterligare fas II-data för KB2115 skulle presenteras under helgen. Men det mesta av den information som kom fram visade sig redan vara känd.

"De 25 procent som aktien steg i fredags går inte att förklara, allt positivt var redan känt. Däremot var kursen nedpressad i botten", säger en analytiker.

Under måndagen är makroagendan förhållandevis lugn och ingen statistik från USA väntas. Penningmarknaden i USA håller stängt för firande av Columbus Day, men New York-börsen är öppen som vanligt.


Innehåll från RTSAnnons

Nöjdare medarbetare med en funktionell digital arbetsplats

Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.
Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Pandemin har varit en katalysator för utvecklingen av den digitala arbetsplatsen. När många arbetsplatser inte längre är knutna till en fysisk plats behöver företag säkerställa att system och teknik fungerar minst lika bra som när alla är på samma plats. Bolaget RTS har nolltolerans mot IT-strul och hjälper företag att göra den digitala omställningen funktionell och smidig.

RTS är en verksamhetsnära specialist inom IT som bl a säljer enheter, sköter logistik och återtag inom IT. Målet är att förse arbetsplatser med de plattformar som behövs för att teknik och system ska fungera säkert och smärtfritt. Bolaget är Nordens högst certifierade partner till VMware, som bl a har utvecklat en virtualiseringsplattform för applikationer och desktop.

VMware har flera lösningar som säkerställer en väl fungerande digital arbetsplats. Det centrala oavsett lösning är att de sätter användarens unika behov i fokus genom den mest säkra och enkla åtkomsten till användarnas arbetsverktyg på den enhet som passar användaren bäst vid varje givet tillfälle, samtidigt som silverfats-upplevelsen inte längre behöver innebära en utmattad IT-avdelning.

– Det bästa är att användarna själva inte behöver hantera systemen och från ett IT-perspektiv underlättar dessa program när folk vill använda olika typer av enheter, säger Fredrik Hallgårde, Team Leader för Digital Workspace på RTS.

Underlätta för användare

För att en digital arbetsplats ska fungera smärtfritt behöver man kunna hantera alla typer av enheter över internet via en molntjänst. Identitets- och kontohantering måste kunna fungera för att man ska kunna ha ett gemensamt konto som kan säkras och appliceras på alla tjänster.

– Oavsett om du är lagerarbetare, kör lastbil och använder digitala hjälpmedel i ditt arbete, jobbar hemifrån eller på kontor ska allt vara möjligt att hanteras på en och samma plattform. En användare ska inte behöva ringa servicedesk eller åka in till kontoret för att exempelvis ändra ett lösenord eller få ny mjukvara, säger Fredrik Hallgårde.

En konkurrensfördel

RTS tror att hur väl den digitala arbetsplatsen fungerar kan ha stor påverkan på anställdas inställning till sitt arbete. En smidig digital arbetsplats kan vara avgörande för om en anställd vill arbeta kvar eller till och med användas som konkurrensfördel vid ny rekrytering.

– Tänk dig att det istället gäller kontorsmiljön. Vill du sitta med fin utsikt eller i ett skrymsle? Det är viktigt att det är härligt att jobba, om inte så kommer de anställda så småningom söka sig bort från arbetsplatsen, säger Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Om RTS

RTS är en helhetsleverantör inom IT-produkter, lösningar och tjänster med högt kompetenta specialister inom framförallt klienter, datacenter, virtualisering och infrastruktur. RTS är den mest certifierade partnern till VMware i Norden och den enda med 4 st Master Service Competencies inom VMware-lösningar.

Läs mer om RTS här 

 

Mer från RTS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RTS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?