1515

Stockholmsbörsen: Ericsson ledde uppgång

Stockholmsbörsen tog ett rejält kliv framåt på fredagen sedan amerikansk jobbstatistik kommit in på vad som uppfattades som lämpliga nivåer. Ericsson och verkstadsbolagen ledde uppgången.

"Statistiken kom nog in på den optimala nivån, stark men inte för stark. Om siffran varit för hög hade förväntningarna på en räntesänkning minskat. Verkstad har varit pressat, nu ser vi en återhämtning för hela den sektorn", säger en aktiestrateg till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning hade OMXS30 stigit med 1,1 procent till noteringen 1.257,7. Omsättningen uppgick till 25 miljarder kronor.

På fredagseftermiddagen fick börserna i Europa fart framåt sedan den amerikanska sysselsättningen i september visat sig öka med 110.000 personer, vilket var 10.000 fler än väntat. Samtidigt reviderades de negativa siffrorna för augusti upp till en normal nivå om 89.000 personer.

Verkstadsbolagen var den sektor som lyfte börsen mest. Volvo ökade 3,6 procent till 122:25 kronor, Sandvik klättrade 1,4 procent till 141 kronor och Atlas Copco avancerade 1,9 procent till 118 kronor.

Ericsson fortsatte de senaste två veckornas uppgång och steg 2,5 procent till 26:72 kronor. AT&T har enligt en artikel i Financial Times omfördelat en order om totalt 2 miljarder dollar på wcdma-utrustning, som delas mellan Ericsson, Alcatel-Lucent och Nokia Siemens. Ericssons andel kommer nu att överstiga 50 procent, mot 900 miljoner dollar i den ursprungliga fördelningen, enligt tidningen. Sent på fredagen dementerade emellertid Alcatel-Lucent uppgifterna.

Astra Zeneca backade 1 procent till 340 kronor. Nedgången påbörjades i den amerikanska handeln på torsdagskvällen och kan vara en rekyl på den senaste tidens uppgång. Men enligt analytiker kan den lägre aktiekursen också förklaras av nya data från på kolesterolområdet, där Astra Zenecas Crestor finns, från konkurrenten Merck.

Nobia klättrade 5,1 procent till 66:75 kronor. Enskilda, som var stora på köpsidan tillsammans med HQ Bank, har upprepat sin positiva syn på bolaget och pekat på att aktien kommit ned rejält. Sett till det senaste sex månaderna har Nobias aktie tappat drygt 30 procent.

BE Group varnade för att det tredje kvartalets resultat kommer att tyngas av lagerförluster och en engångsnedskrivning av lagervärdet på rostfritt stål. Aktien backade 6,3 procent till 75 kronor.

Lundin Mining steg 2,7 procent till 86:50 kronor sedan bolaget bekräftat att det ska göra en stor investering i Portugal, samt även utöka produktionen i Zinkgruvan. Analytiker som Direkt talat med ställde sig positiva till uppgifterna.

Den tidigare kursraketen Bergs Timber backade 1,8 procent till 54:50 kronor. Bolaget rapporterade om en betydligt lugnare marknad framöver.

Karo Bio rusade hela 24,8 procent till 7:55 kronor sedan bolaget meddelat att det kommer att presentera mer detaljerade data från den första fas II-prövningen med läkemedelskandidaten KB2115 vid två vetenskapliga möten i helgen.


Innehåll från EfterklangAnnons

Optimal ljudmiljö ökar arbetsplatsens attraktionskraft

Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.
Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.

Ljudmiljön är en av de främsta orsakerna till klagomål på kontorsarbetsplatser. Öppna kontorslandskap skapar ofta en ljudmiljö som leder till stress, missnöje och produktionsbortfall. Efterklang jobbar med att skapa en optimal ljudmiljö för arbetsplatser. –Tricket är en sömlös balans mellan isolering, absorption och ljuddesign, säger Zlatan Idnert, chef för Efterklang.

Övergången från små cellkontor till öppet kontorslandskap har inte skett helt utan utmaningar. I ett kontorslandskap är det viktigt med både koncentration och interaktion. Därför måste ljudmiljön utformas för att möjliggöra olika typer av aktiviteter. Utmaningen är att koncentrationssvårigheter på grund av störande ljud kan vara ett resultat av bullrig omgivning, men också av för tyst omgivning. Det är även viktigt att förstå människors subjektiva uppfattning av ljud och att kunna utforma en miljö där det finns samspel mellan både akustik och psykoakustik. 

Efterklang erbjuder rådgivning utifrån ett helhetsperspektiv i alla frågor som rör ljud. Ljud är en självklar och viktig komponent i alla miljöer. Utöver att akustiken ska uppfylla gällande standarder och krav är det viktigt att ljudmiljön är anpassad till situation, aktivitet och verksamhetens verkliga behov.  

– Först och främst måste akustiken åtgärdas – ljudisolering och absorption, så att onödigt buller dämpas och rummets funktion kan garanteras. Samtidigt som akustiken ses över är det också viktigt att planera för tillförda ljud. Ljud som ska stimulera till koncentration, samarbete och energi, förklarar Zlatan.

Margareta Andersson, ljudarkitekt på Efterklang, fyller i:

– En bra arbetsgivare behöver ställa sig frågorna: vad gör människorna på den här platsen? Bör vi ha andra typer av ljudformer? Vi är alla väldigt olika och har olika inlärningssätt, behov och arbetsuppgifter. Vissa dagar behöver man skriva, vissa dagar stimulera kreativiteten. En bra kontorsmiljö har tagit hand om alla de här aspekterna med ”ljudöar”, där det är tillåtet att prata och man kanske spelar lite musik medan andra ytor får vara mer tysta.

Bra ljuddesign

Ljud är en profession och Efterklangs verksamhet baseras på en bred flora av expertis. Med sitt sömlösa perspektiv är Efterklangs erbjudande världsunikt. Det handlar om allt från att säkerställa rätt akustiska förutsättningar, genomföra research och förstudier till att veta hur konsonanter ska maskeras och hur högtalare ska placeras. Det är med ljud lite som det är med belysning: du kan inte ta en lampa och tro att den ska funka överallt för alla ändamål, menar Margareta.

Ljudet som tillsätts ska helst vara dynamiskt och naturligt, inte skarpt och stressande som till exempel vitt brus. Efterklang har spelat in hundratals autentiska ljud i skogar som de arbetar med. Naturliga element är naturligt dynamiska och behagliga att lyssna på och jobba till.

En annan viktig aspekt är att bra ljuddesign samspelar med hela upplevelsen – även den visuella, säger Margareta

– Att ta hand om akustik och ljud behöver inte vara fult, tvärtom kan det vara estetiskt snyggt. Vi utgår från och arbetar i linje med den gestaltning som finns på kundens kontor. Det är också dags att döda myten om att nedpendlade undertak är universallösningen. Det finns många spännande och estetiskt tilltalande lösningar på marknaden idag!

Ljudmiljön central efter pandemin

Margareta tror att ljudmiljön kommer vara central för att arbetsplatser ska behålla sin attraktionskraft efter pandemin, när vi lämnar hemarbetet och återgår till kontoren igen.

– Ska vi vara på en arbetsplats 40 timmar i veckan så måste det vara bättre än hemma, i grunden är det attraktiva arbetsplatser vi skapar, avslutar hon.

Om Efterklang

Efterklang är Nordens ledande kompetenscentra inom rådgivning, design och projektering av akustik, ljud och vibrationer. De är baserade i Skandinavien med över 130 medarbetare som skapar miljöer med mindre buller och vibrationer och mer välljud. Efterklang är ett varumärke inom AFRY-koncernen.

Läs mer på www.afry.com/sv/efterklang

 

Mer från Efterklang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Efterklang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?