1515

Räntor och valutor: Kronan tappar mark

Svenska räntor visade på tisdagen en svag dragning uppåt inför Riksbankens räntebesked och nya penningpolitiska rapport klockan 9.30. Den tvååriga statsobligationen var 1 punkt upp på 4,16 procent.

I SME Direkts prognosenkät råder i princip konsensus om att räntan höjs med 25 punkter till 4,00 procent.

Nordea skriver i ett marknadsbrev att då Riksbanken allmänt väntas höja riktas intresset mot hur de lägger räntebanan. Senast ansåg Riksbanken att inhemska uppåtrisker balanserades av globala nedåtrisker. Nordea anser att den synen står sig och förväntar sig att räntebanan slutar nära de 4,40 procent som var fallet i juni.

"Därtill räknar vi med att banan blir mer frontladdad och den räntehöjning som Riksbanken i juni lade kring våren flyttas fram något", skriver Nordea.

SEB Merchant Banking skriver i ett marknadsbrev att Riksbanken idag tvingas bekräfta ökad beslutsosäkerhet, kopplad till bland annat en sjunkande USA-konjunktur med risk för smittoeffekter på resten av världen, en fortsatt närvarande kreditoro, svensk produktivitetskollaps, spridda skurar av varnande svenska inflationsindikatorer, den svaga dollarns genomslag på exportsektorn och ett rekordhögt oljepris.

När andra centralbanker har valt att ta penningpolitisk time-out - eller sänker både mjukt och eventuellt aggressivt som möjligen Fed kan göra i morgon - är det tufft för Riksbanken att bara annonsera fortsatta höjningar. Riksbankens ambition måste ändå vara att undvika överraskningsmoment; den nya räntebanan bör ligga nära senaste utgåvan från i juni, med en nygammal räntetopp på cirka 4,25-4,50%, skriver SEB Merchant Banking.

För svensk del kommer också arbetskostnadsindex och löner för augusti och detaljhandelsförsäljning för september. Det senare väntas enligt SME Direkts enkät öka med 7,4 procent i årstakt, efter en uppgång med 7,3 procent i augusti.

Europaräntorna steg någon punkt överlag i den inledande handeln på tisdagen. Från Tyskland kommer arbetslösheten i oktober, som väntas ha sjunkit till säsongsjusterade 8,7 procent från 8,8 procent i september, enligt Bloomberg News prognosenkät.

USA-räntorna har visat en blandad utveckling efter svensk stängning på måndagen. Den tvååriga statsobligationen har stigit 2 punkter till 3,82 procent medan tioåringen är oförändrad på 4,40 procent.

Wall Street Journals Fed-bevakare Greg Ip varnar för marknadens säkra förväntningar om en räntesänkning från Fed på onsdagen, och skriver att det för Federal Reserve mer är en fråga om huruvida de ska sänka alls eller låta räntan vara oförändrad. Idén om att sänka med 50 punkter kommer knappast att övervägas seriöst av Fed-ledamöterna, enligt Greg Ip.

Han konstaterar att båda alternativen har risker. Den kanske största är att marknadens förväntningar om en räntesänkning skapar en börda för Fed att leverera. Vanligen är det inget mål i sig för Fed att möta marknadens förväntningar, men den nuvarande miljön är mer bräcklig än vanligt och konsekvenserna för att göra marknaden besviken är potentiellt mer skadliga. Mot detta ska vägas att Fed genom en räntesänkning riskerar att förse inflationsförväntningarna med bränsle.

Skälen för att låta räntan vara oförändrad tar avstamp i de ekonomiska prognoserna. Medan bostadsstatistiken har fortsatt att sjunka, så finns det ännu få tecken på att det har spillt över till den bredare ekonomin. Fed-företrädare ser inte ut att i grunden ha ändrat sin uppfattning om en återgång till måttlig tillväxt nästa år. Genom förra månadens räntesänkning har också många marknadsräntor kommit ned, och aktierna har återhämtat sig. Och medan inflationsoron har minskat, så har den inte försvunnit, särskilt givet den pågående dollarförsvagningen.

En del Fed-företrädare kan komma att argumentera att en fed funds-nivå på 4,75 procent fortfarande är hög i relation till den underliggande tillväxten och inflationen. Men det tyngsta argumentet för Fed att sänka är marknadsförväntningarna. Fed-företrädare har inte knuffat på marknaden att förvänta sig en sänkning, så de måste överväga möjligheten att marknaden signalerar en mer pessimistisk uppfattning om tillväxten och kreditmarknaden än vad Fed ser, skriver Greg Ip.

Från USA inväntas S&P/Case Schillers husprisindex för augusti och hushållens konfidensindikator för oktober, som väntas ha sjunkit till 99,0 från 99,8 i september, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Morgan Stanley väntar sig istället en uppgång till 102,0 i oktober.

"Vi tror på en liten uppgång i sentimentet i spåren av minskningen som sågs i september. Mediafokus på den usla sysselsättningsapporten för augusti synes ha haft mycket större inverkan på Conference Boards undersökning än på Michiganindex. Så förbättringen i september-jobbrapporten förväntas åtminstone ha en viss positiv effekt på denna månads konfidensindikator", skriver Morgan Stanley i ett kundbrev.

På valutamarknaden har dollarn återhämtat sig något mot euron till nära 1:44-nivån, efter att på måndagen ha nått en ny bottennotering på 1:4438.

"Marknaden har prisat in en räntesänkning, men det finns en möjlighet att de (Fed) förblir neutrala. Risken för att det inte blir någon räntesänkning bör inte förbises. Denna 'eventrisk' håller euron borta från att gå högre i närtid", sade David Mann, valutastrateg på Standard Chartered Bank till Thomson Financial News.

Yenen har stärkts något mot dollarn till 114:50 och även mot euron till 164:85.

Kronan har inför Riksbankens besked tappat drygt 2 öre mot dollarn och drygt 3 öre mot euron, jämfört med noteringarna vid måndagens svenska stängning.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så ska bostadsföretaget nå tuffa klimatmålet

En klimatneutral verksamhet – redan år 2030. Klimatmålet som Ikano Bostad satt upp är tufft men fullständigt nödvändigt, menar hållbarhetsstrategen Stina Viktorsson. 

– Om vi inte gör det här har vi ingen framtid som företag. Men vi klarar det inte själva utan behöver kroka arm med hela branschen. 

Vid kanten av Limhams kalkbrott i Malmö växer Elinegård fram – läs allt om områdesutvecklingen 

Inspirationen kommer från många håll; forskning, Agenda 2030, klimatrörelsen och Malmö. Staden vill bli först i Sverige med att bli klimatneutral och det ska man vara just 2030. Som en del i arbetet för att nå dit startades 2018 projektet LFM30. 

– Lokal Färdplan Malmö är ett initiativ som samlar bygg- och anläggningsbranschen i staden med målet att den ska vara klimatneutral till år 2030. Det har varit otroligt inspirerande att samarbeta med andra aktörer och framförallt att se vilka resultat det kan ge när vi jobbar tillsammans. Så vi beslöt oss helt enkelt för att vi vill nå samma mål för vår verksamhet, fast på en nationell nivå, säger Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad. 

Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.
Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Fyra områden identifierade

Processerna för att nå målet initierades 2019 och jobbet går, av nödvändighet, snabbt. 

– Arbetet kommer att innebära att vi jobbar på helt nya sätt, bland annat med en  hög grad av samarbete med andra aktörer och ”learning by doing” i dess mest konkreta form. Vi vet att vi vill och måste göra det här men hur vi ska göra det får vi ta reda på längs vägen, säger Stina.

Material, energi, transporter och avfall har identifierats som de områden med störst klimatpåverkan i verksamheten. Som ett första steg har klimatberäkningar införts för alla nya projekt. Beräkningen ligger till grund för arbetet med att minska klimatpåverkan genom att ändra hur man utformar nya bostäder och vilka material som används när man bygger.

– Att bygga nytt är en klimatbelastande process, det går inte att komma ifrån. Men genom att till exempel titta på nya material, minska spillet, använda energin smartare och använda mer miljövänliga transporter kan klimatpåverkan definitivt minskas. 

Pilotprojekt med småhus

Ett exempel på hur man som organisation lär längs vägen är det pilotprojekt som inletts i Elinegård utanför Malmö.  

– Innan 2025 ska vi byggstarta våra första helt klimatneutrala småhus. Men som ett led i att lära oss mer innan dess så har vi nu dragit igång ett projekt där målet är att minska klimatpåverkan från småhusen med 30 procent. Det blir en viktig möjlighet att testa nya kunskaper i praktiken, säger Stina. 

Stina Viktorsson understryker också, igen, vikten av samarbete för att det ska finnas en chans att nå klimatneutralitet 2030. 

– Det här är ingenting som vi kan klara på egen hand. Vi behöver dela erfarenheter och kunskap med andra och hitta nya sätt att arbeta tillsammans på, med allt från leverantörer och kollegor till kommuner. Vi måste helt enkelt kroka arm allihop för att få till den här förflyttningen. 

Att minska sin klimatpåverkan är en av Ikano Bostad viktigaste frågor att arbeta med framåt 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?