1515

Trollar fram nya filmpengar

Manusförfattarna till "Toy story" och en av Madonnas låtskrivare är redan delägare. Nu vänder sig det lilla svenska filmbolaget White Shark till privatplacerare i syfte att få in pengar till sin 3D-animerade 66-miljonersfilm "Astrid Silverlock".

För två år sedan skrev DI Weekend om reklamfilmaren och 3D-grafikern Robert Rhodins planer på en animerad långfilm om vikingatjejen Astrid Silverlock, baserad på ett manus han själv skrivit.

Då hade Robert Rhodin precis varit i Moskva, London och New York för att ragga finansiärer till filmen, vars dåvarande budget låg på 50 Mkr. Men alla de investerare som visade intresse drog sig slutligen ur projektet.

”Vi var för gröna i filmbranschen. Ingen vill ge dig pengar om du inte har något track record att visa upp”, säger Robert Rhodin.

För att hålla White Shark flytande har han tagit in en del reklamfilmsuppdrag de senaste åren, men han gav aldrig upp sin filmdröm. Han insåg dock att han behövde hjälp utifrån. I år har Robert Rhodin plockat in en rad tungviktare i bolaget – som alla bidrar till filmarbetet – i utbyte mot delägarskap i White Shark.

Från Hollywood kommer Alec Sokolow och Joel Cohen, ett etablerat manusförfattarpar som bland annat står bakom "Evan den allsmäktig"e och den banbrytande 3D-animerade filmen "Toy story" från 1995.

”Vi tröttnade på att jobba för de stora studiorna där det i dag känns som om marknadsavdelningen styr i stället för det kreativa teamet. Genom att samarbeta med White Shark hoppas vi få göra film som vi brinner för samtidigt som vi kan bidra med lite Hollywooderfarenhet”, säger Alec Sokolow, på besök i Stockholm.

Alec Sokolows och Joel Cohens normala arvode för ett filmmanus är 1,5 miljoner dollar, men för omarbetningen av manuset till "Astrid Silverlock" har de i stället främst fått betalt i aktier i White Shark.

”Jag ska vara vänlig mot Robert och säga att det fanns väldigt bra grejer i hans manus. Men karaktärerna och storyn behövde utvecklas samtidigt som vi har adderat mer komedi, fler cliffhangers och en klassisk kärlekshistoria”, säger Alec Sokolow.

Bakom filmmusiken till "Astrid Silverlock" står den svenske kompositören Anders Bagge, som skrivit låtar åt artister som Madonna, Janet Jackson och Céline Dion. Även han har fått lejonparten av sin ersättning i form av aktier i White Shark.

I somras tog dessutom White Shark in ett tjugotal svenska privatpersoner som delägare via en nyemission som gav bolaget 5 Mkr. Pengarna är öronmärkta för produktionen av "Gnoms and trolls" ("Tomtar och troll"), som är en 50 minuters animerad barnfilm avsedd för den internationella bio- och tv-marknaden.

”'Gnoms and trolls' är i full produktion och är redan såld till Ryssland. Filmen ska vara klar den 31 januari nästa år och blir ett viktigt referensprojekt vid finansieringen av 'Astrid Silverlock'”, säger producenten Carl Johan Merner.

Budgeten för "Astrid Silverlock" har vuxit till 66 Mkr, vilket gör projektet till en av de dyraste svenska filmproduktionerna. För att få in en del av pengarna vänder sig nu bolaget till den svenska aktiemarknaden.

White Shark, som i dag har 22 anställda, har ansökt om notering på Aktietorget och inför detta kommer en nyemission på 10 Mkr att genomföras i november. Robert Rhodin tror att han kommer att ha bättre lycka med kapitalanskaffningen den här gången.

”Med de personer som står bakom White Shark i dag har vi en helt annan cred och tyngd än för två år sedan. Vi har även skrivit avtal med filmproducenten Anders Birkeland, som gjorde 'Såsom i himmelen' och 'Göta kanal 2', och som går in som exekutiv producent till 'Astrid Silverlock'.”

Med hjälp av nyemissionspengarna och budgeterade intäkter från "Gnoms and trolls" är det tänkt att produktionen av "Astrid Silverlock" ska dra i gång på allvar i vår. För att färdigställa filmen krävs dock ännu mer pengar och en sista slutfinansieringsrunda, där man ska ansöka om diverse filmstöd, ska göras nästa år.

Går allt i lås kan "Astrid Silverlock" ha premiär i slutet av år 2009.


WHITE SHARK
Största ägarna:

Robert Rhodin, vd, grundare och regissör: 40 procent
Alec Sokolow och Joel Cohen, manusförfattare: 16 procent
Anders Bagge, musikkompositör: 8 procent
Martin Olsson, kreativ chef:5 procent
Carl Johan Merner, producent: 3 procent
Pieter Tham, investerare:2 procent


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?