1515

Räntor och valutor: Dollarn faller inför räntebesked

Dollarn försvagades ytterligare på fredagen när marknadsaktörer riktade blickarna mot Federal Reserves räntebesked nästa onsdag. Samtidigt steg
internationella marknadsräntor något på ett något bättre börsklimat.

Euron steg till en ny all-time-high-notering på 1:4388 mot dollarn på fredagen, samtidigt som den amerikanska valutan också föll till de lägsta nivåerna på många år mot bland annat Kanadadollarn och Australiendollarn.

Uppåttrycket på euron, mot dollarn, har intensifierats efter att de korta marknadsräntorna i USA kröp under motsvarande euroräntor i mitten av oktober. Trots att Feds styrräntan ännu ligger 75 punkter högre än ECB:s styrränta handlas den tvååriga amerikanska statspappersräntan nu omkring 19 punkter lägre än motsvarande tyska statspapper.

"Hela rörelsen (i euro/dollar) har varit väl i linje med korträntespelet", säger Stefan Mellin, valutastrateg på Danske Markets. "Jag tycker inte att man kan säga att euron är omotiverat dyr".

På onsdag väntas samtidigt den riktigt korta räntedifferensen mellan USA och euroområdet minska ytterligare när Federal Reserve enligt tämligen samstämmiga prognoser väntas sänka styrräntan med minst 25 punkter ytterligare.

I Europa pekar samtidigt en fortsatt hög penningmängdstillväxt och tendenser till att den tyska inflationen kan stiga något mer än väntat i oktober mot att ECB får svårt att hitta utrymme för en räntesänkning även om nedåtriskerna mot tillväxten skulle bli starkare.

Steve Barrow, valutastrateg på Bear Stearns i London, har länge haft en negativ dollarsyn, och han ser ytterligare euroförstärkningar framöver trots att dollarn redan ligger på en rekordlåg nivå mot Federal Reserve handelsvägda valutaindex.

"Enligt vår bedömning finns det två huvudorsaker som är bekymrande för närvarande. Den första är att sammanbrottet på marknaden för kreditderivat hindrar det välbehövliga (valuta) inflödet till amerikanska företagsobligationer. Det andra skälet är att amerikanska beslutsfattare inte bryr sig lika mycket om dollarn undervärdering mot euron och andra växtvalutor som de bryr sig om dollarns övervärdering mot (Kinas) yuan", skrev Steve Barrow i ett analysbrev.

Han tycker samtidigt att marknadens konsensusprognos om dollarns utveckling är för blygsam, de flesta bedömarna ser som mest endast en måttlig dollarfösvagning och enligt en stor enkät från Reuters nyligen väntar analytiker i genomsnitt att euron kommer att försvagas till 1:37 mot dollarn på ett års sikt.

Bear Stearns prognos pekar mot en euro/dollarkurs på 1:50 på ett års sikt. "men risken, enligt vår bedömning, är att dollarn faller till den nivån mycket snabbare, och om den gör det kan euron på sikt stiga mycket över 1:50-nivån".

"För att sammanfatta det: Vi kan mycket väl bli sittande på en fullständig dollarkris", skriver Steve Barrow.

Den svenska kronan har tappat mot euron den senaste dryga veckan trots att utsikter för fortsatta räntehöjningar från Riksbanken har lett till ett växande korträntegap mellan Sverige och Tyskland.

Enligt Stefan Mellin talar utvecklingen i korträntorna för en starkare krona, men för närvarande spelar den nyligen återuppväckta nervositeten på finansmarknaderna en tyngre roll för kronans utveckling.

På kort sikt kan kronans fortsatta öde komma att avgöras av vilka besked Riksbanken kommer med i sin nya penningpolitiska rapport, som publiceras i samband med räntebeskedet på tisdag.

Enligt SME Direkts enkät tror en mycket klar majoritet av marknadsaktörerna att Riksbanken kommer att höja styrräntan till 4,0 procent på tisdag, vilket innebär att korträntan kommer upp på samma nivå som i euroområdet. Men kronans öde avgörs troligen mer av budskapen om den framtida räntebanan än av räntebeskedet i sig.

"Kortsiktigt skulle kronan kunna få lite stöd om Riksbanken låter ungefär som de gjorde i juni, det vill säga om de inte är tydligt mjukare än då", sade Stefan Mellin.

Kronan försvagades något ytterligare mot euron i förmiddagens handel på fredagen, men återhämtade sig något i eftermiddagens handel. Vid den svenska stängningen hade euron backat 3 öre mot kronan, till 9:18, jämfört med samma tid på torsdagen. Dollarn hade samtidigt backat 4 öre till 6:39 och TCW-index hade sjunkit till 123,37 (123,87).

Amerikanska marknadsräntor vände upp på fredagen efter besked från bolåneinstitutet Countrywide om att de tror att de kan uppvisa svarta siffror igen under det fjärde kvartalet. Resultatet för det tredje kvartalet blev en storförlust på 1,2 miljarder dollar, den första för bolaget på 25 år. Countrywide ser en fortsatt svag bostadsmarknad i USA under 2008, men trots det räknar bolåneinsitutet med att kunna tjäna pengar framöver.

Beskeden fick aktiekursen att lyfta kraftigt och hela New Yorkbörsen hängde på. Investerare gav samtidigt upp vissa "säkerhetsköp" på räntemarknaden. Tvåårsräntan steg 3 punkter, till 3,78 procent, vid den svenska stängningen på fredagen jämfört med samma tid på torsdagen. Tioårsräntan steg samtidigt 5 punkter till 4,40 procent.

Europeiska marknadsräntor steg något på fredagen, främst drivet av uppgången på USA-marknaden. Svenska räntor följde med uppåt, men inte lika mycket. Tioårsräntan steg 1 punkt till 4,22 procent och räntegapet mot den tyska motsvarigheten minskade till 2 punkter (4).


Innehåll från GetacceptAnnons

E-signering hör till dåtiden - det här är framtiden för B2B försäljning

E-signering kan verka nytt, men faktum är att det funnits och använts flitigt i över tio år av företag över hela världen. E-signering är ett enkelt och smidigt sätt att signera offerter och avtal på distans - men det hjälper dig inte att driva kunddialogen och affären framåt på det sättet som krävs i dagens säljklimat, säger Samir Smajic, vd och grundare på GetAccept.

E-signering är ofta inkörsporten för att påbörja en mer digital säljprocess, och många tror att det är tillräckligt för att digitalisera sin försäljning. Vad data från den digitala säljplattformen GetAccept visar är att 50 procent av avtalen som skickas med e-signering faktiskt inte signeras. 

– Det här säger mig att 50 procent av affärerna fortfarande behöver drivas på ett mer effektivt sätt digitalt, och där räcker inte endast den digitala signaturen, förklarar Samir Smajic. 

Att nå avslut i en affär handlar om samma sak som det alltid har gjort - tillit, personliga relationer och en smidig köp- och säljprocess. Det senaste året har presenterat utmaningar i hur man bibehåller den personliga upplevelsen och engagemanget, när den största delen av affären sker i en digital miljö. 

– Det finns sätt att engagera och sticka ut även i en digital säljprocess. Tänk dig att du öppnar upp ett avtal, och det första som dyker upp är en video där din säljare pedagogiskt förklarar avtalet för dig innan du dyker in i det. Därefter får du upp en chatt, där din säljare uppmanar dig att ställa frågor direkt i chatten om du behöver. Självklart kommer jag uppleva den processen annorlunda, och mer personligt anpassad till mig, jämfört med att öppna en PDF i ett mail, säger Samir. 

Förutom video och chatt så handlar det också om att underlätta för kunden att köpa. Med GetAccepts dokumentspårning kan du se vem, eller vilka, som har gått igenom ditt avtal. Du kan även se vad varje person har tittat lite extra på, så att du enkelt kan bemöta deras eventuella frågeställningar i nästa dialog. Du har också möjlighet att skicka dina dokument via SMS, samt automatiskt påminna mottagaren om avtalet inte signeras.

Kombinerar man de här olika engagerande funktionerna i sin digitala säljprocess så visar statistik från GetAccept att du ökar din hit-rate med upp till 75 procent, jämfört med att bara skicka ett avtal via mail för ren e-signering. Det är tydligt att en personlig interaktion som skapar engagemang har stor effekt på antalet avslut, även digitalt.

Hela 85 procent av all försäljning kommer ske digitalt inom bara några år, så det handlar om att redan nu skapa förutsättningar för att kunna hantera den ökade efterfrågan på smidiga digitala sälj- och köpprocesser, och därmed fortsätta vara konkurrenskraftig. 

– Hoppar man inte på tåget nu, kommer det bli tufft. Många företag ligger redan i framkant och tar man inte detta på allvar nu, så riskerar man sin affär, avslutar Samir Smajic. 

GetAccept är ett säljverktyg som är gratis att använda - skapa ditt konto idag och testa själv! 

Mer från Getaccept

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Getaccept och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?