1515

Microsoft steg i efterhandeln i USA

De amerikanska börserna föll tillbaka på torsdagen efter oro om att finansbolagen kommer att rapportera om ytterligare förluster på kreditmarknaden.

American International backade tillbaka efter spekulationer om att försäkringsbolaget kommer att göra nedskrivningar på grund av kreditförluster för bolån. Merrill Lynch fortsatte onsdagens kursfall efter att analytiker menat att värdet av bolagets subprime-tillgångar kan komma att minska ytterligare.

"Vi såg nya orosmoln idag om effekterna av huskrisen. Den djupa rädslan är att detta kommer leda vidare till en lågkonjunktur och att situationen på husmarknaden är värre än vad man förutspått", sade James W. Gaul, portföljförvaltare på Boston Advisors till Bloomberg News.

Dow Jones Industrial Average stängde kring oförändrade 13.671,9, medan S&P 500 noterades 0,1 procent lägre på 1.514,4. Nasdaq Composite backade 0,9 procent till 2.750,9.

Omsättningen på New York Stock Exchange uppgick till cirka 1,6 miljarder aktier, medan drygt 2,8 miljarder aktier omsattes på Nasdaq.

Merrill Lynch aktie fortsatte att falla på torsdagen i spåren av onsdagens rapport. Aktien som har fått sänkta rekommendationer av bland annat Goldman Sachs och UBS tappade 3,7 procent.

American International Group minskade 3,2 procent.

"Det spekuleras om att AIG kommer att ta en stor nedskrivning", säger Mike Capitani mäklarchef på Caris & Co till Bloomberg News.

Torsdagen kännetecknades av flera starka rapporter från amerikanska storbolag.

Både Motorolas och Black & Deckers kvartalsrapporter kom in bättre än vad marknaden väntade sig och aktierna stängde 4,0 respektive 8,1 procent högre.

Efter stängning presenterade Microsoft sin rapport för det första kvartalet. Företaget rapporterade en vinst per aktie på 0:45 dollar, mot väntade 0:39 dollar. Prognosen för det andra kvartalet är en vinst på 0:44-0:46 dollar per aktie, i linje med koncensus på 0:45 dollar.

Aktien steg rejält i efterhandeln och var vid klockan 23.20 upp 10,8 procent.

"Jag kan inte vara mer nöjd. Det här visar på en robust efterfrågan", sade Kimberly Caughey, analytiker på Fort Pitt Capital till Bloomberg News.

Eli Lillys aktie sjönk 6,6 procent till 52:43 dollar per aktie sedan bolaget meddelat att det avbryter två mindre studier av koagulationspreparat i väntan på justeringar i studieprotokollen. Efter meddelandet sänkte Morgan Stanley sin rekommendation för aktien till undervikt från tidigare jämvikt och justerade ner riktkursen till 51 dollar per aktie. Det skriver Bloomberg News. Därutöver tog Goldman Sachs bort aktien från sin "conviction buy list".

Bättre gick det för branschkollegan Bristol-Myers Squibb som stängde 3,3 procent upp efter torsdagens kvartalsrapport.

Den amerikanska tioåriga obligationsräntan steg 4 punkter till 4,38 procent.

Ericssons aktie stängde 19 öre lägre än i Stockholm.


Innehåll från SwedbankAnnons

Swedbank – pionjär för gröna aktier

Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.
Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbank har länge varit en av Nordens ledande rådgivare inom grön skuldfinansiering i form av obligationer och lån. Under 2020 utvidgade Swedbank sitt gröna erbjudande till att även inkludera aktiesidan och blev därmed en pionjär för en ny kapitalmarknadsprodukt – gröna aktier. 

Swedbank har i över ett decennium erbjudit sina kunder gröna obligationer. Men för att ha en samlad rådgivning för kapitalmarknadsfinansiering, valde Swedbank under förra året att bredda sitt utbud av hållbara produkter med gröna aktier. 

– Genom att erbjuda gröna aktier som komplement till obligationer och lån kan vi ha ett heltäckande grönt erbjudande som stödjer ett bolags hela balansräkning. Gröna aktier gör också ett bolag mer attraktivt för aktiemarknadsinvesterare som sedan 2021 ställts inför ökade krav på hållbarhetsrapportering, säger Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbanks idé bakom en grön märkning av aktier 

Under 2019 presenterade CICERO Center for International Climate Research (”CICERO”), som är en ledande leverantör av externa utvärderingar avseende ramverk för gröna obligationer, en ny metod för att identifiera andel av gröna intäkter och investeringar inom ett bolag. Swedbank kom därefter med idén att använda CICEROs metod, i kombination med specifika tröskelvärden (≥ 50% gröna intäkter och investeringar), som grund för en grön märkning av aktier. Detta koncept resulterade i en ny produkt för kapitalmarknaden – gröna aktier. 

– Sedan tidigare har aktier från hållbara bolag kunnat betraktats som gröna, men det har inte funnits en grön märkning av aktier likt för obligationer och lån. I och med vårt första live case för gröna aktier, K2A, blev vi först i världen med detta nya koncept i maj 2020. 

En attraktiv produkt för hela kapitalmarknaden

Nyheten om gröna aktier har genererat stor respons från kunder, och Swedbank har förutom K2A bistått ytterligare tre svenska bolag i att märka sina aktier som gröna. Dessa inkluderar Platzer, Magnolia Bostad, samt Wästbygg som lanserade det första kombinerade ramverket för både grön skuld-och aktiefinansiering. 

– Ett grönt kombinerat ramverk ger en bättre insyn i hur hållbarhet är integrerat i ett bolags verksamhet och finansieringsstruktur. Det är ett bra underlag för både skuld-och aktieinvesterare inför EU:s nya regler kring ökad hållbarhetsrapportering. Till exempel EU-taxonomin, som innebär krav på att redovisa andel gröna intäkter och investeringar.

Nasdaq har också intresserat sig för utvecklingen av gröna aktier, och lanserade i förra veckan ”Nasdaq Green Designations”. Två anledningar till detta initiativ är dels för att stödja aktieemittenter som vill skapa transparens kring sina gröna affärsmodeller och strategier, men också investerare som söker efter investeringar som bidrar till ett mer hållbart samhälle. Swedbank agerade som rådgivare till Nasdaq före lanseringen av ”Nasdaq Green Designations”. 

– Swedbank kommer att fortsätta med rådgivning kring gröna aktier, och tror att produkten kommer generera ett fortsatt stort intresse från investerare och bolag i behov av kapitalmarknadsfinansiering, avslutar Katya.

Om Swedbank

Med omkring 7,3 miljoner privatkunder och omkring 547 000 företagskunder är vi den ledande banken på våra hemmamarknader. Vi erbjuder allt ifrån smidiga digitala lösningar för vardagsekonomin till mer omfattande finansiell rådgivning. Hållbarhet är en viktig del av hur vi gör affärer. I finansierings- och investeringsbeslut, vid inköp och i våra betalningsflöden. Genom hänsyn till miljö och sociala risker kan vi bidra till mer långsiktiga företag och samhällen.

Läs mer på www.swedbank.se

 

Mer från Swedbank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedbank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?