1515

Stockholmsbörsen: Surt mottagande för tunga rapporter

Stockholmsbörsen pendlade runt nollstrecket på onsdagen sedan en uppgång under förmiddagen raderats ut efter att Atlas Copco och Swedbank fått ett
negativt mottagande av sina rapporter.

Klockan 13.30 var OMXS30 ner 0,1 procent till noteringen 1.174,5. Omsättningen uppgick till 16,3 miljarder kronor.

Atlas Copco kom med sin rapport vid lunchtid och efter viss tvekan valde marknaden att handla ned aktien. A-aktien tappade 4,0 procent till 109 kronor. Resultatet kom in något under förväntningarna medan försäljningen var bättre.

"Det var en rapport väldigt mycket i linje. Och det räcker inte när marknaden är så fokuserad på de exakta siffrorna", sammanfattar en analytiker.

Även Swedbank kom med sin rapport vid 12-tiden och trots att resultatet var helt i linje med konsensus föll aktien med 3,5 procent till 206:50 kronor. Förväntningarna hade skruvats upp något efter att aktien stigit med 5,2 procent under tisdagen inför rapporten.

"Jag tycker att resultatet är väldigt odramatisk. Lite bättre än väntat på kvalitetsraderna och med en outlook som förut. Kreditförlusterna är samtidigt lite högre än väntat", säger Mikael Hallåker, bankanalytiker på Handelsbanken Capital Markets.

Volvo B steg med 5,6 procent till 122:50 kronor efter att bolaget lämnat sin rapport under morgonen. Resultatet kom under analytikernas snittprognos medan omsättning var bättre än väntat. Analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med var nöjda och mest beröm får den starka lönsamhetsförbättringen i Nissan Diesel, jämfört med andra kvartalet, och den starka orderingången för lastbilarna.

Volvo höjde sin prognos för den europeiska lastbilsmarknaden och Scania, som har stor exponering mot Europa, fick se sin B-aktie stiga med 2,7 procent till 168:50 kronor.

Tele2 lyckades inte motsvara förväntningarna på resultatet för det tredje kvartalet medan försäljning kom in något över konsensus. B-aktien handlades först ned under förmiddagen men vände sedan upp noterades 0,2 procent högre till 138:50 kronor.

"Vi ser ingen dramatik i resultatet och det kommer inte att föranleda några förändringar i våra estimat", säger Henrik Vikström, analytiker på ABG Sundal Collier, till Direkt.

Oriflame steg 2,8 procent upp till 382:50 kronor efter sin rapport.

"Det är fortsatt stark tillväxt men ett klart steg nedåt jämfört med de två senaste kvartalen, eftersom jämförelsetalen i det tredje kvartalet var så lätta", säger en analytiker till Direkt.

Sämre gick det för Tanganyika Oil som föll med 11,7 procent till 100:50 kronor efter att bolaget meddelat att det skriver ned produktionsprognosen för Syrien gällande 2007.

"Det är inga långsiktiga problem utan kortsiktiga infrastrukturproblem som de måste lösa. Inget i det här visar att fältet är sämre än vad man trodde det skulle vara utan det är helt enkelt utvecklat på ett icke optimalt sätt. Att aktien reagerar som den gör är att det blir en besvikelse och marknaden har antagligen svårt att kortsiktigt se några andra triggers som kan ge kurslyft just nu", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Det marknaden nu främst inväntar är försäljningen av befintliga bostäder i USA för september klockan 16.00.


Innehåll från TaniumAnnons

Skaffa full visibilitet i företagets nätverk – med Tanium

Enligt beräkningar kommer det vid 2025 att finnas 75 miljarder endpoint-enheter uppkopplade till företagsnätverk. Detta ställer komplexa krav på hantering och skydd av verksamhetskritiska data. Trots detta finns det stora brister hos många företag vad gäller endpoint-hantering, säkerhet och visibilitet. 

Läs mer om utmaningarna med endpoint-säkerhet

Sedan Tanium startades av far och son 2008, har företaget arbetat utifrån en enda målsättning; att utveckla och förädla ny arkitektur som möjliggör bättre nätverksvisibilitet och enklare och säkrare hantering av verksamhetskritiska data. I takt med att distansarbete och antalet endpoint-enheter ökar blir detta en affärsavgörande fråga för många företag. 

– Tanium är en plattform för klientadministration som är inriktad på hantering av Säkerhet, Risk & Compliance och IT Operations utifrån samma datakälla med endast en klient och väldigt lite infrastruktur. Plattformen är baserad på öppna API:er och kan kompletteras med moduler efter behov så kunden kan växa med Tanium och dessa moduler. Det spelar ingen roll om man har sina klienter och/eller servrar on-premise eller i molnet – med Tanium kan man managera dem i nästintill realtid, med full visibilitet och minimal infrastruktur, berättar Arash Serpoushan, regionchef för Norden och Baltikum.

Vad omfattar Tanium?  

Kontrollerar viktiga parametrar

Med andra ord möjliggör Tanium komplett kontroll och översikt på var alla enheter finns samt vilka som har åtkomst till nätverket och använder enheterna, oavsett om det rör sig om 100 eller en miljon endpoints. Dessutom visar plattformen hur enheter och användare möter företagens säkerhetsstandarder vad gäller exempelvis patchning, installerade mjukvaruprogram och användarrättigheter. 

– Detta är ovärderlig information. I våra samtal med kunder ser vi att företag har mellan 10 och 15 procent fler enheter som kopplar upp sig mot nätverket än vad de ansvariga tror. Har man då 50 000 enheter i sitt nät, kan det röra sig om 7 500 extra maskiner – en enorm säkerhetsrisk. Tanium bryr sig inte om var användarna sitter; har de tillgång till internet kontrollerar plattformen samtliga viktiga parametrar innan de släpps in på nätverket, betonar Peter Lamber, ansvarig för Taniums ekosystem av partners.

Se Tanium in action 

Behöver bara 15 sekunder

Tanium utmärker sig dock på ytterligare vis. Plattformen fungerar som ett övergripande paraply, vilket omfattar företagets existerande infrastrukturer och verktyg. Därmed samlas automatiskt all data från samtliga verktyg i ett och samma gränssnitt – på 15 sekunder. 

– Med traditionella strukturer kan det i värsta fall ta dagar, eller till och med veckor, att få den information man efterfrågar. Med Tanium får man snabbt tag på det man behöver och kan uppdatera lika snabbt tillbaka, så att man motverkar risken för datasilos. Det säger sig självt att detta innebär en stor fördel, inte minst då man säkerställer att beslut fattas utifrån korrekta och aktuella data, betonar Arash.

Detektera, agera och stoppa

Möjligheten att snabbt visualisera och accessa relevant information innebär således omfattande vinningar för företag – plattformens automatiserade funktioner, i kombination med ett gemensamt gränssnitt och den minimala infrastrukturen, bidrar till en värdefull samsyn bland medarbetarna och därutöver till att livslängden på företagets enheter förlängs avsevärt. 

– Detta medför en kraftig förenkling av IT-miljö och processer, som ger förmågan att inte bara detektera, utan också agera och stoppa incidenter. Detta är ett vinnande koncept, något som bevisas av att efterfrågan på våra lösningar har ökat kraftigt det senaste året. Vi har också utökat vår personalstyrka från 6 personer till 11 personer under året som gått, så det är en spännande utveckling, avslutar Peter.

Läs mer om Tanium här 

Eller kontakta Exclusive Networks. 

Exclusive Networks är en global värdeadderande distributör med fokus på IT-säkerhet, datacenter och molnlösningar. 

Låt Exclusive Networks vara din startpunkt – vi hjälper dig! 

 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?