1515

Wall Street: USA-börserna vände upp

USA:s börser stängde upp på måndagen. Nasdaq stod i plus under större delen av handeln, men New York-börsen skaffade sig det mesta av sin uppgång genom en stark spurt.

Husbyggare steg efter rykten om nytt kapital till problemdrabbade Beazer Homes, och Apple gick upp både före och efter sin rapport. Det som tyngde humöret var negativa konjunkturtecken, som att råvarupriserna sjönk. Med råvarorna gick även olje- och gruvbolagen ned.

Vid stängning hade Dow Jones Industrial Average-indexet stigit 0,3 procent, till 13.567,8. S&P 500 stod 0,4 procent upp, på 1.506,3, och Nasdaq hade lagt på sig 1,1 procent, till 2.753,9.

Omsättningen var 1,4 miljarder aktier på New York-börsen och till 2,0 miljarder på Nasdaq.

Räntemarknaden såg uppgångar särskilt i korta räntor. Räntan på den tioåriga statsobligationen steg 2 punkter, till på 4,41 procent.

Bakom bostadsbyggarnas kraftiga kursuppgångar fanns, enligt Bloomberg News, uppgifter om att en ny storinvestering kan vara på väg att ge nytt kapital åt sedan länge bekymmerstyngda Beazer Homes. Bolagets aktie steg som mest 18 procent, men stängde på plus 10 procent. Pulte Homes gick upp 8,7 procent, DR Horton klev framåt 6,9 procent.

Bland andra grupper som gick starkt märktes försäkringsbolagen. Metlife steg 2,7 procent.

Kimberly-Clark, en stor aktör inom hygienprodukter som blöjor och tvättlappar, såg sin aktie gå upp 4,5 procent sedan bolaget släppt sina kvartalssiffror.

Även läkemedelsbolaget Merck släppte kvartalssiffror före öppningen. Efter ett par timmars stampande började aktien klättra och stängde upp 2,8 procent. Sämre gick det för läkemedelskollegan Schering-Ploughs aktie som noterades för sitt största fall på sex år sedan bolaget misslyckats med att infria analytikernas resultatförväntningar. Bortsett från en ny enhet som förvärvats från Akzo Nobel var vinsten 28 cent per aktie, 2 cent lägre än analytikernas snitt, och avvikelsen räckte för att Schering-Plough-aktien skulle handlas ned med mer än 13 procent på måndagen. Analytiker tror att resultatmissen kan ha orsakats av ökade utvecklingskostnader, uppger Bloomberg News.

Exxon Mobil backade 1,3 procent, Chevron var ned 0,9 procent.

På Nasdaq hade Apple en stolt dag. Först steg aktien 2,3 procent till en ny rekordnotering, och sedan bolaget släppt vinstsiffror som med råge översteg förväntningarna handlades den i efterhandeln upp ytterligare över 5 procent.

Microsoft-aktien klättrade 1,1 procent efter nyheter om att bolaget avslutar sin kamp mot EU-kommissionen om konkurrensförhållanden. På Nasdaq steg också GPS-tillverkaren Garmin, med 4,6 procent, efter en höjd rekommendation hos Pacific Crest. Research in Motion, företaget bakom Blackberry, backade dock 1,4 procent, och Ebay tappade 1,1 procent.

Ericsson stängde 33 öre högre än i Stockholm.

Efter stängning rapporterade även American Express och Texas Instruments sina kvartalsresultat. I efterhandeln handlades American Express upp 2 procent jämfört med stängningen, medan Texas Instruments sjönk cirka 3 procent på en oväntat låg försäljningsprognos inför fjärde kvartalet.


Innehåll från HSBAnnons

Så etablerar man hållbara fastigheter på en het marknad

Bostadsmarknaden är glödhet, men samtidigt iskall. 

Nyproducerade bostäder blir dyra och stora grupper står utan möjlighet att köpa en egen bostad.

– HSB har tagit ställning för att bygga hållbart, men vi vill också inkludera de sociala aspekterna så att vi bygger mer för fler, säger Jonas Erkenborn, vd för HSB Bostad.

Här bygger HSB i hela landet 

En redan het bostadsmarknad har det senaste året fått skjuts av pandemin som har fått efterfrågan på bostäder i attraktiva områden att rusa.

– Vi spenderar mycket tid hemma nu vilket har uppvärderat bostaden, säger Jonas Erkenborn.

– Det faktum att den rekordlåga räntan dessutom gör bostaden attraktiv som investeringsobjekt, och att många ser en möjlighet att göra en bra affär, har lett till en mycket het marknad i många områden i landet.

Men trots att det generellt sett är billigt att låna pengar stänger bolånetak och amorteringskrav effektivt ute de unga från möjligheten att köpa sin egen bostad.

– Vi som har kommit en bit i karriären och har jobb som har klarat sig bra under pandemin har möjligheter på bostadsmarknaden. Men myntets andra sida är att många grupper inte har möjlighet att låna alls och antingen förblir trångbodda eller inte ens kan skaffa en bostad. Marknaden är inte het för alla. 

Prisvärda bostäder i småhusform

HSB och övriga aktörer inom byggbranschen har de senaste åren satsat mycket tid och resurser för att utveckla ett miljömässigt och mer hållbart byggande. 

I det arbetet har HSB tagit ett strukturerat grepp kring ett hållbart byggande med processtyrning och miljövänliga materialval, samtidigt som den sociala hållbarheten levereras genom en trygg och stabil bostadsrättsförening.

– Vi på HSB är väldigt stolta över att ha en historia av att utveckla och förbättra boendesituationen för de många människorna, och det vill vi göra även nu. Vi vill bygga mer för fler så att bland annat unga människor med vanliga jobb har råd att köpa en egen bostad.

För att åstadkomma det gör HSB flera egna insatser, bland annat breddas nu verksamheten genom att även erbjuda prisvärda bostäder i småhusform. 

Dessutom arbetar man med att minska sina byggkostnader genom ta fram typlösningar för till exempel trapphus och badrum som ökar repeterbarheten i produktionen.

– I och med att vi är kostnadseffektiva kan vi öppna nya marknader för bostadsrätter. Dessutom blir det spännande att följa de flyttrörelser ut från stadskärnan som har uppstått i och med pandemin, och se hur vi kan erbjuda prisvärda bostadsrätter med hjälp av goda kommunikationer även i mindre centrala lägen.

Utvecklar samhällen från grunden

Just nu håller HSB bland annat på att utveckla nya stadsdelar i kommunerna runt Stockholm.

– Jag är väldigt stolt över HSB:s tradition att etablera nya bostadsområden, där vi får vara med och utveckla hållbara samhällen från grunden och på så sätt fortsätta vara en samhällsbyggare.

Samtidigt menar Jonas Erkenborn att det krävs insatser även från politiskt håll för att komma till rätta med problemen.

– Vi på HSB vill underlätta för våra medlemmar att köpa sin bostad. Men ska man kunna köpa en bostad krävs det att man får låna, till exempel med hjälp av startlån eller subventionerat bosparande. Det krävs en sammanhållen bostadspolitik där finansiering, myndighetsprocesser och en utbyggd infrastruktur är viktiga delar i en komplex samhällsbyggnadsprocess. 

Här bygger HSB i hela landet 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?