1515

Stockholmsbörsen: Uppgång att vänta

Stockholmsbörsen kan komma att inleda handeln uppåt i spåren av uppgångar i Asien samt en positiv avslutning i den amerikanska handeln på måndagen.

Dessutom lämnade Alfa Laval en rapport som var 33 procent bättre än väntat enligt SME Direkt siffror. Samtidigt höjer bolaget sina finansiella mål för rörelsemarginalen och avkastningen på sysselsatt kapital.

Alfa Laval konstaterar att efterfrågan är mycket stark på många marknader och framhåller att försörjningen av råvaror och komponenter inte är några större problem.

Alfa Laval överraskade positivt även i samband med rapporten för andra kvartalet och aktien har stigit 38 procent sedan årsskiftet.

Terminerna indikerar att även andra Europabörser kommer att öppna uppåt, även här med hjälp av utvecklingen i Asien och USA.

I Asien fick tekniksektor stöd efter Apples rapport som var betydligt bättre än väntat. Den kom efter de amerikanska börserna stängning, men Apple bidrog till den positiva utvecklingen redan före siffrorna var kända.

För svensk del har morgonen bjudit på flera rapporter där Q-med redovisar ett resultat före skatt om är 15 procent sämre än SME-konsensus.

Dessutom har Hemtex vinstvarnat för det brutna räkenskapsårets andra kvartal, augusti till oktober. Vinstvarningen kommer dagen före bolagets kapitalmarknadsdag och invigningen av den första Hemtex & More-butiken. Företaget har tappat marknadsandelar och uppger att expansionen har påverkat lagernivåerna, vilket på kort sikt kommer dra ned bruttovinstmarginalen. Hemtex-aktien har tappat 15 procent sedan årsskiftet.

I fokus under tisdagen står bland annat Handelsbankens rapport, som är den första av de svenska storbankerna att presentera siffror för tredje kvartalet.


Innehåll från MousetrapperAnnons

Bespara dina anställda onödig smärta

En aktuell undersökning, genomförd av Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper, visar att 46 % av alla bildskärmsarbetare arbetar hemifrån – vilket innebär ca 1700 000 personer. När vi ställde följdfrågan om smärtan uppkommit sedan de började arbeta hemifrån under pandemin blev vi överraskade. Hela 20 % av de som börjat jobba hemifrån under pandemin, eller drygt 230 000, har upplevt att de fått musarmsliknande besvär sedan den startade!

Musarm – eller Repetitive Strain Injury (RSI) som det egentligen heter – är ett samlingsnamn för flera olika tillstånd som uppkommer när man under lång tid arbetar med armar och händer i statiska positioner. Det kan leda till överansträngning i alla de muskler som omger nacke, axel, arm eller hand. En korrekt arbetsställning ökar chanserna att slippa, eller lindra, repetitiva belastningsskador/RSI – vilka annars riskerar att bli kroniska. 

Alla borde arbeta centrerat

Genom att arbeta centrerat, med händerna innanför axlarna, så får man en avslappnad arbetsställning och kan undvika problem som kan uppstå vid arbete med en traditionell datormus, när man inte längre behöver sträcka sig efter musen på skrivbordet. 

Om man inte behandlar sin musarm, utan bara biter ihop, riskerar man att få en livslång kronisk skada. Man kan lära sig att hitta andra vägar att arbeta, men återgår man till gamla vanor så kommer smärtan tillbaka. 

Genom att agera i tid är mycket vunnet, ur ett individperspektiv men också ur ett rent samhällsekonomiskt perspektiv. Många måste sjukskrivas i perioder och genomgå rehabiliterande åtgärder för att kunna återgå till arbetet. Vilket i de allra flesta fall hade kunnat undvikas med mer kunskap och bättre hjälpmedel.

Tre tips som hjälper

Sitter man hemma och arbetar så är det tre saker som är viktiga att tänka på om man vill undvika musarm:

1. Håll fötterna stadigt mot marken.
Ställ in stolen så att fötterna vilar stadigt på golvet, fötterna placeras något framför knäna. Använd vid behov ett fotstöd.

2. Håll armarna i linje med golvet.
Låt axlarna slappna av och håll armbågarna i ca 90° vinkel. Om du ändrar position, så försök att hålla dig inom ett intervall på mellan 70° och 135° – och växla gärna med att arbeta stående i intervaller.

3. Arbeta centrerat.
För att förhindra förslitningsskador är det avgörande att hålla händerna centrerade, innanför axlarna. En vanlig fälla är att sträcka ut armen för att nå musen bredvid tangentbordet. Genom att använda en ergonomisk mus, som Mousetrapper, får du en ergonomiskt sund ställning som håller armar och händer avslappnade. En centrerad mus ger, ofta efter bara ett par veckor, en märkbar förbättring.

4. Bonustips!
Placera skärmen i rätt höjd, dina ögon föredrar att titta nedåt. Placera skärmens övre del i ögonhöjd, eller något lägre. Om du arbetar på en bärbar dator, överväg ett laptop/tablet-stativ och ett fristående tangentbord för att kunna uppnå en korrekt, bekväm höjd.

Vill du ha fler råd och övningar för en förbättrad arbetssituation hemma, och en presentation av våra ergonomiska muslösningar – besök mousetrapper.com.

Läs mer om Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper

 

Mer från Mousetrapper

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mousetrapper och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?