1515

USA-börser: Olja faller - banker stiger

USA-börserna handlades strax under nollstrecket i den tidiga handeln på tisdagen. Oljebolagen tyngde index mest medan finanssektorn vägde emot på uppsidan.

Strax efter klockan 17 var Dow Jones-index 0,3 procent ned till 14.045,6. S&P 500-index backade 0,3 procent till 1.542,5 och Nasdaq Composite tappade 0,2 procent till 2.734,3.

Finansaktier fick stöd av uppköp i sektorn. Citigroup steg 0,3 procent sedan banken meddelat att den köper resterande utestående aktier i det japanska mäklarhuset Nikko Cordial för 4,6 miljarder dollar. Därutöver meddelade kanadensiska Toronto-Dominion Bank att den köper New Jerseys största bank Commerce Bancorp.

"Finanssektorn har pressats av subprimeoron och priserna är attraktiva. Det finns mycket optimism om att det värsta är över när det gäller subprime", säger en investerarchef vid Partner Asset Management i Connecticut, till Bloomberg News.

Nasdaqs aktie backade däremot 0,3 procent sedan börsen meddelat att den köper Boston Stock Exchange för 61 miljoner dollar.

Olje- och gasbolagen tyngde index i kölvattnet av att oljepriset backade för tredje dagen i rad. Exxon Mobil sjönk 2,6 procent och Chevron var 2,5 procent ned.

Pepsi rapporterade starkare än väntat och aktien avancerade 2,1 procent.

Ford ökade 3,2 procent med stöd av en rekommendation i tv-kanalen CNBC. Biltillverkaren kommer att gynnas av General Motors preliminära avtal med sitt största fackförbund, enligt uppgifter på CNBC.

Palm rapporterade ett oväntat svagt resultat för det första kvartalet efter marknadens stängning på måndagen. På tisdagen sänkte Deutsche Bank sin riktkurs för aktien med omkring 7 procent och Bank of America med cirka 6 procent. Aktien backade 4 procent.

Dean Foods, som är USA:s största mjölkproducent, tappade 0,6 procent sedan bolaget sänkt sin helårsprognos som en följd av högre råvarukostnader.

Den tioåriga amerikanska räntan var 3 punkter ned till 4,5 procent.


Innehåll från SAVRAnnons

Så undviker du avgifterna som äter ditt fondsparandes vinst

76 procent av vuxna svenskar sparar i fonder, antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock är kunskapen låg om vad fondavgiften kostar, hur den påverkar ens vinst samt hur man enkelt kan minimera sina fondavgifter.

När man köper en fond, betalas i de allra flesta fall en avgift i ersättning till fondförvaltaren. Ju mer aktivt förvaltad fonden är, desto högre är i regel avgiften. Vad många inte vet är att fondförmedlarna, exempelvis banker och nätbanker, ofta tar ut ett arvode för att sälja fonderna vidare till sina kunder. Denna fondprovision, även kallad kickback, är ofta lika stor som ersättningen till fondförvaltaren. Förenklat kan man därför säga att hälften av fondavgiften man betalar går till förvaltaren av fonden, och hälften går till banken. 

Miljarder i provision till bankerna

Enligt SVT betalade svenska sparare och framtida pensionärer ca 35 miljarder kronor i avgifter under 2020. En betydande del av dessa avgifter går till de förmedlande bankerna, och utgör en stor del av deras vinster. 

Detta system är kritiserat och till och med förbjudet i länder som Storbritannien, Nederländerna och Schweiz. Så sent som i februari 2021 meddelade Finansinspektionen att de vill att fondprovisioner ska förbjudas, bland annat för att de anser att det finns en intressekonflikt mellan spararna och förmedlarna: Genom att rekommendera fonder med dyra avgifter, tjänar fondförmedlaren mer pengar.

Halvera dina fondavgifter och optimera din vinst

Spartjänsten Savr ger rabatt på fondavgifterna: Istället för att ta en fondprovision, ger Savr tillbaka provisionen till dig som sparare. Där behöver du inte starta ett helt nytt sparande, utan kan enkelt flytta ditt befintliga innehav till plattformen för att ta del av de rabatterade avgifterna. Läs mer om erbjudandet och hur en flytt går till på savr.com.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till savr.com.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?