1515

Wall Street: Svängig handel i USA

New Yorks börsindex stängde i olika riktning på onsdagen efter att alla ha handlats med slag först upp, sedan ned och till sist upp igen.

Många teknikbolag slutade som vinnare på onsdagen, något som avspeglades i framgången för Nasdaq. Men positiv stämning, från en rad starka rapporter inte minst från Intel och Yahoo, vägde under dagen mot bland annat negativ statistik över bostadsinvesteringar, och en rad hemrelaterade aktier backade. Finans- och energibolag hörde också till dem som tyngde indexen.

Vid stängning stod Dow Jones i minus 0,2 procent, på 13.892,7. S&P 500-index hade dock stigit 0,2 procent, och Nasdaq stod 1,0 procent högre, på 2792,7.

På statsobligationsmarknaden sjönk räntorna, särskilt på korta papper. Tioåringen noterades med en nedgång på 9 punkter till 4,55 procent.

Omsättningen på New York-börsen var 1,4 miljarder aktier och på Nasdaq bytte strax under 2,4 miljarder aktier ägare.

Av bolagsgrupperna i S&P:s indelning hörde husbyggarna till dem som gick allra sämst. Lennar backade 3,2 procent, Pulte Homes sjönk 2,4 procent.

MGIC Investment, ett bolag som försäkrar bostadskrediter, hörde till dem som ledde finanssektorn nedåt på onsdagen, sedan det redovisat sin första kvartalsförlust på sexton år. Aktien var ned 15 procent.

Bolåneinstitutet Thornburg backade 12 procent efter beskedet att bolaget för första gången låter bli att betala utdelning till sina ägare. En analytiker säger till Bloomberg News att det kan tolkas som en signal om att krisen fortsätter att tynga bolaget även under innevarande kvartal. Bolånekollegan Countrywide Financial, som stått i fokus för mycket av de senaste månadernas oro kring svaga bolån, tappade 4,1 procent.

Teknikbolaget United Technologies, som bland mycket annat äger hissvarumärket Otis, sjönk 3,6 procent. Företagets resultatprognoser kan understiga analytikers förväntningar, skriver Bloomberg News. Även IBM:s nedgång med 3,2 procent tyngde kraftigt.

Kvar på plus stod dock Yahoo, upp 8 procent, Intel på plus 4,9 procent, och JP Morgan som steg 2,8 procent.

Federal Reserves konjunkturrapport Beige Book släpptes vid klockan 20, och innehöll dystrare siffror än väntat. Tillväxten fortsätter men har dämpats jämfört med augusti. Företag som de regionala Fed-bankerna har kontakt med talar om ökad osäkerhet. Publiceringen följdes dock inte av större omedelbara kursrörelser överlag.


Innehåll från HemocueAnnons

Snabbare svar ger bättre patientsäkerhet vid infektionsdiagnostik

Tid är en viktig faktor inom vården, både för läkare och patient, samtidigt som det finns stora krav på kvalitet och effektivitet. Med HemoCue WBC DIFF är det enklare för läkare att mäta antalet vita blodkroppar och en fempartsdiff – och på mindre än fem minuter bättre avgöra ett hälsotillstånd.

HemoCue AB i Ängelholm har utvecklat den medicintekniska produkten HemoCue WBC DIFF, som mäter det totala antalet vita blodkroppar i blodet och en fempartsdiff. Med kapillära eller venösa helblodsprover ger det ett patientnära provsvar med laboratoriekvalitet – inom bara några minuter. Det har flera fördelar, inte bara för läkarna utan även för patienten.

Många primärvårdsläkare får dra ett stort lass och för att kunna sköta sitt arbete är det viktigt med rätt hjälpmedel. Med HemoCue WBC DIFF som medicinskt och administrativt stöd kan läkaren snabbare ta mer välgrundade beslut. Att kunna utesluta allvarligare tillstånd är även det viktigt och ökar i sin tur patientflödet och gör läkaren tryggare i sina vårdbeslut.

– Vi har cirka tio mil till närmsta sjukhus, vi vill absolut inte missa en allvarlig infektion. Därför använder vi ”diffen” för att se hur pass allvarlig infektionen är. Vid en allvarlig infektion stiger LPK, de vita blodkropparna snabbt – det kan ske inom bara några timmar – medan CRP, ett protein i kroppens immunförsvar, kan ta något dygn på sig, säger Martin Annsberg, läkare och medicinskt ansvarig på Sälens vårdcentral.

Video: Så fungerar WBC DIFF i vardagen. 

Användare

HemoCue WBC DIFF lanserades 2010. I dag används produkten på vårdcentraler, akutmottagningar och barnakutmottagningar runtom i Sverige. En av dessa är Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus som ingår i Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Hanna Sjöstedt, akutläkare och medicinskt ansvarig på Drottning Silvias barnsjukhus, menar att det bland annat har ökat patientsäkerheten.

– Vi har nästan 50 000 patienter varje år, när vi använder HemoCue WBC DIFF och får snabbare svar kan vi spara tid, öka patientflödet och påverka patientsäkerheten på ett positivt sätt, säger hon.

Läs mer: Så enkelt fungerar HemoCue WBC DIFF i vården. 

”Kan minska antibiotikaresistens”

Studier som gjorts visar även att en tillgång till svar på LPK med diff kan reducera antibiotikaförskrivningen. Trots att Sverige ligger i framkant vad gäller en hälsosam förskrivning, så krävs det ytterligare åtgärder för nå det långsiktiga målet på 250 recept per tusen invånare. HemoCue är övertygade om att HemoCue WBC DIFF kan bidra i jakten på det målet. 

– Vi använder ”diffen” framför allt för att skilja mellan virusinfektion och bakteriell infektion. Om du tagit ett CRP som kanske är lätt förhöjt, strax över 50, så kan du få ytterligare information för diagnos genom att ta prov på vita diff, säger Camilla Richardsson, läkare på HMC i Lomma. 

Martin Annsberg, medicinskt ansvarig på Sälens vårdcentral, håller med. 

– För att förhindra att antibiotika skrivs ut i onödan använder vi flitigt möjligheten till ett snabbsvar på diff för att på sikt undvika resistensutveckling, säger han.

Differentialräkning av vita blodkroppar kan ge beslutsunderlag för många olika tillstånd. Just nu pågår en studie i Uppsala där professor Kjell Alving studerar samband mellan nivå av eosinofila granulocyter och astma hos små barn. 

– Vi saknar markörer för att screena och bedöma behandlingseffekter vid astma i dag, framförallt på mindre barn. Det är också av stort värde att få svar direkt, så läkare har beslutsunderlag för behandling i samband med besök. Vår förhoppning är att WBC DIFF instrumentet ger oss denna möjlighet.

Passa på: Testa ett WBC DIFF instrument kostnadsfritt i en månad.

FAKTA: HemoCue

HemoCue AB, som ligger i Ängelholm, arbetar med vårdpersonal inom olika kliniska områden över hela världen och har utvecklat en stor förståelse för sina kunders behov. I dag utförs 140 miljoner tester från HemoCue varje år vilket motsvarar 4 tester per sekund, året om i cirka 140 länder. 

2010 utvecklade HemoCue den tekniska produkten HemoCue WBC DIFF som mäter antalet vita blodkroppar och en 5-partsdiff.

Kontakt:

Tel: +46 77 570 02 11

Fax: +46 77 570 02 12

kundservice@hemocue.se 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hemocue och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?