1515

Stockholmsbörsen: Ericsson dagens sänke

Stockholmsbörsen väntas öppna ned i den inledande handeln på tisdagen i brist på någon direkt vägledning från omvärlden och tyngd av en vinstvarning från Ericsson.

I USA var det sjunkande kurser på måndagen även om nedgångarna mattades något i sluthandeln. Kraftigt dyrare olja tillsammans med en vinstvarning från Citigroup sänkte börshumöret, samtidigt som General Motors stod för en tung tillbakagång efter att i fredags ha noterat sin högsta kurs sedan 2004.

Vid stängning hade Dow Jones gått ned med 0,8 procent, S&P 500 noterades 0,8 procent lägre och Nasdaq Composite backade 0,9 procent.

Det var mestadels nedåt på de ledande asiatiska börserna på tisdagen, drivet av oroligheter inom finanssektorn. Förnyad oro över hur subprimeproblemen kommer att slå mot företagsvinster kom efter att den japanska banken Nomura meddelat att den stänger dess amerikanska bostadskreditenhet efter att enheten orsakat banken förluster för motsvarande 620 miljoner dollar.

Bland svenska aktier som kommer vara i fokus under dagens handel finns Ericsson som har vinstvarnat. Bolaget redovisar preliminära siffror för tredje kvartalet på grund av sämre utveckling än väntat. Resultatet före skatt blev 5,6 miljarder kronor. Det kan jämföras med att analytikerna i snitt räknat med ett resultat före skatt på 9,1 miljarder kronor, enligt SME Direkt som sammanställt siffrorna inför den ordinarie rapporten som släpps den 25 oktober.

"Jag låg redan 10 procent under konsensus för nästa år nu ska dessa estimat ned ytterligare en bra bit", säger en analytiker i en kommentar.

Vidare har SKF kommit med rapport och det var därmed först ut bland storbolagen att redovisa det tredje kvartalet. Omsättningen kom in över analytikernas snittförväntan medan resultatet var marginellt lägre än väntat.

Electrolux kan tyngas av siffror över leveranser av de sex största vitvarukategorierna i USA, AHAM 6, som visade på en minskning med 1,6 procent i september, jämfört med samma månad 2006. Därmed syns det fortfarande inte någon förbättring i Nordamerika.

Till följd av den senaste tidens spekulationer har Lunopartners beslutat att ge en uppdatering av den pågående borrningen av Lunostrukturen i PL338. Prospekteringsborrningen 16/1-8 med Lundin Petroleum som operatör, har visat indikationer på kolväten.

I övrigt höll Fed-chefen Ben Bernanke ett tal sent på måndagskvällen men inget nytt kom fram och det blev heller ingen marknadsreaktion.

Under tisdag väntas från USA TICS-data för augusti klockan 15.00, industriproduktion för september klockan 15.15 och något senare, klockan 19.00, NAHB-index för oktober.


Innehåll från AceIQAnnons

Få bättre resultat med ”distansarbete”!

Det rådande världsläget har gjort klart att det går att skapa ett både säkert, tryggt och inspirerande klimat för distansarbete. Omställningen har dock inte kommit utan utmaningar; många företag har tvingats inse vikten och behovet av att nyttja en användarvänlig plattform med hög informationssäkerhet i det dagliga arbetet – oavsett varifrån man arbetar. 

AceIQ har under många år varit en aktör som har kunnat tillgodose detta behov. Håkan Andersson, CEO på AceIQ, berättar att det i grund och botten handlar om att visa på de möjligheter som finns idag för att skapa ett effektivare digitalt arbete och ett sömlöst flöde för alla inblandade. 

– Med våra specialistkunskaper inom området kan vi bistå våra kunder med att förenkla för användaren och skapa bättre trivsel i arbetet, och höja såväl säkerhet som tillgänglighet. Det lägger grunden för en miljö där medarbetarna kan fokusera på resultaten istället för på onödig administration, säger Håkan.

Klientoberoende arbetsytor

Den plattformslösning AceIQ levererar utgår från digitala arbetsytor där allt som användaren behöver går att hitta, från kundens existerande mjukvaror, applikationer och funktioner till filer och information. Aktiviteter som användaren behöver utföra presenteras i ett flöde, där microtjänster kan hjälpa till att avsevärt förenkla och förkorta många arbetsmoment.

– Att komma igång tar bara några minuter och kräver ingen installation. Eftersom vi centraliserar i stort sett all exekvering och data är vi helt oberoende av enhet och klient. I praktiken innebär det att man bara behöver ett enda inlogg för att få tillgång till allt man behöver.

Centralisering blir en säkerhetsfördel

AceIQ:s centraliserade arbetssätt medför fler fördelar: då ingen data finns lagrad ute i enheter löper man inga säkerhetsrisker om någon exempelvis skulle tappa eller bli bestulen på sin enhet. Detta förenklar dessutom en del av utmaningarna de flesta verksamheter har kring GDPR.

– Verksamheter måste fungera oavsett de utmaningar företagen ställs inför. Lättillgängliga, säkra och snabbt implementerade intelligenta lösningar för både internt och externt arbete har helt enkelt utvecklats till att bli en affärskritisk fråga, avslutar Håkan.

Läs mer om AceIQ:s lösningar

 

Mer från AceIQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AceIQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?