1515

Stockholmsbörsen: Brist på vägledning

Stockholmsbörsen väntas öppna med mindre rörelser när veckans handel inleds på måndagen i brist på någon direkt vägledning från omvärlden.

Börserna i New York stängde uppåt på fredagen där stöd återigen kom från framför allt tekniksektorn. Andra bidragande faktorer var positiva detaljhandelssiffror samt starka rapporter.

Vid stängning hade Dow Jones Industrial Index stigit 0,6 procent, S&P 500 noterades upp 0,5 procent, medan Nasdaq Composite stängde 1,2 procent högre. Bland de svenska aktier som är noterade i New York slutade Ericsson 11 öre lägre jämfört med stängningen i Stockholm medan Astra Zeneca ökade med 0:23 kronor.

I Asien var det en blandad utveckling på måndagen där energibolagen tyngde indexen medan råvarurelaterade aktier låg på plussidan. De kinesiska börserna steg medan övriga index pendlade kring nollstrecken med en dragning åt de positiva hållet.

Bland aktier som kommer att vara i fokus finns H&M vars försäljningssiffror för september presenterats på morgonen och kommit in bättre än väntat. Den totala försäljningen ökade med 25 procent mot väntade 20,8 procent. Hur stor kursreaktionen blir återstår att se. Aktien har stigit rejält på senare tid och enligt analytiker hade de inofficiella förväntningarna kommit upp inför morgonens siffra.

Orexo har förvärvat läkemedelsbolaget Biopiolox för motsvarande 856 miljoner kronor. Köpet genomförs med hjälp av en nyemission. Affären är stor för Orexo som med fredagens slutkurs har ett börsvärde på 1,3 miljarder kronor.

Metro som vinstvarnade i fredags kan tänka sig att ta in partners exempelvis via samriskbolag eller franchise på länder som inte räknas som kärnmarknader. Det säger Metros finanschef Frank Mooty till Nyhetsbyrån Direkt.

Nolato kan få stöd av en positiv artikel i måndagens upplaga av Dagens Industri. Aktien är ett köp för den investerare som är beredd att ta en högre risk skriver tidningen.

Flera av verkstadsbolagen har fått ändrade riktkurser och rekommendationer. ABN Amro tar upp bevakningen av Alfa Laval och Sandvik och lämnar rekommendationen köp. Vidare har Deutsche Bank sänkt riktkurserna marginellt för Electrolux och Husqvarna.

På måndagen är det en förhållandevis tunn agenda. Citigroup väntas redovisa sitt tredjekvartal runt lunchtid och på statistikfronten finns Empire Manufacturinig Index från USA klockan 14.30.

Senare i veckan händer det desto mer. På natten mot tisdag talar Fed-chefen Ben Bernanke och på onsdag kommer amerikansk KPI och husbyggande samt Federal Reserves Beige Book inför kommande FOMC-mötet.


Innehåll från MedicagoAnnons

Lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef.Foto:Patrik Lundin

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef.

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag.

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger:

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal.

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling.

Fakta:
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen.

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?