1515

Stockholmsbörsen: Ericsson draglok i uppgång

Stockholmsbörsen fortsatte att handlas i en positiv riktning under torsdagen i likhet med övriga Europeiska börser. På en månad är OMXS30 nu upp hela
10,7 procent.

"Tittar man på den statistik som kommit och de signaler vi har fått från Fed så har de varit något bättre än väntat ur aktiemarkandens synvinkel, även om det är lite tidigt då effekterna av kreditoron ännu kanske inte riktigt slagit igenom", säger Anders Berg, analyschef på Evli Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Kronan har förstärkts påtagligt mot dollarn under förmiddagen efter att KPI-statistik för september kommit in marginellt högre än väntat. Vid lunchtid noterades dollarn till 6:41 kronor vilket är den lägsta noteringen sedan i november 1992.

"Dollarförsvagningen slår givetvis mot resultaten på olika sätt. Samtidigt har vi sett att de svenska bolagen har kunnat kompensera för det här under lång tid nu. För ett kvartal till ett annat kan det givetvis bli lite motvind men i övrigt känner inte vi några skäl till att omvärdera vår grundsyn, som är relativt positiv till både aktiemarknad och konjunktur, på grund av dollarförsvagningen", säger Anders Berg.

Klockan 13.15 hade OMXS30 stigit med 0,8 procent till noteringen 1.270,1. Omsättningen uppgick till 9,9 miljarder kronor.

Den aktie som drog upp indexet mest var Ericsson som steg med 2,7 procent till 26:96 kronor. Sony Ericsson lämnade sin rapport på morgonen och resultatet kom in marginellt över analytikernas snittförväntningar medan nettoomsättningen var lägre än väntat. Bolagets marknadsandel uppgick samtidigt till "över" 9 procent.

"Sony Ericssons rapport var väldigt mycket i linje med våra förväntningar. Vi trodde att ASP skulle sjunka till 120 Euro vilket den också blev eftersom de nu även riktar in sig mot lite lägre segment i marknaden. Det som överraskade positivt var att ebit-marginalen var så pass hög och om de fortsättningsvis kan ha så här höga marginaler är det väldigt bra", säger Inger Söderbom, analytiker på S&P Equity Research, till Nyhetsbyrån Direkt.

Nokia avancerade samtidigt 3,2 procent till 244:75 kronor. Att Sony Ericssons marknadsandel har minskat från väl över 9 procent till över 9 procent under det tredje kvartalet, trots framgångar i low end-segmentet, tyder på att Nokia tar marknadsandelar. Det skriver Cazenove i en kommentar till Sony Ericssons rapport.

På nedsidan fanns gruvbolagen, Lundin Mining backade med 2,2 procent till 88:75 kronor och Boliden som sänktes med 1,1 procent till 134:50 kronor. I en dagsfärsk analys har SEB Enskilda sänkt rekommendationerna för båda aktierna. Banken ser ytterligare nedsida i Boliden, medan det i Lundin Mining- fallet handlar om att ta hem vinsterna efter en stark kursutveckling.

Electrolux B lyfte med 3,0 procent till 154:50 kronor sedan bolaget meddelat att de beslutat inleda en utredning om huruvida tillverkningen vid spisfabriken i Spennymoor i Storbritannien ska bedrivas eller inte.

Det marknaden nu främst väntar på är handelsbalans i augusti, importpriser i september och veckosiffran över nyanmälda arbetslösa från USA som samtliga publiceras klockan 14.30. Under kvällen väntas också statistik över budgetunderskottet för budgetåret 2007.


Innehåll från RCO Security ABAnnons

Så kommer mobilen och elektroniska taggar att förändra fastighetsbranschen

Fastighetsägare vill i dag få bort dyrbar nyckelhantering och istället låta mobiltelefoner och elektroniska taggar fungera som elektroniska nycklar. Några som möjliggör det här är RCO Security AB som erbjuder lösningar inom passer- och säkerhetssystem. Nu skapar företaget ytterligare valmöjligheter för sina kunder genom sitt nya samarbete med den globala leverantören av identifieringsmjukvara – Precise Biometrics. 

Genom samarbetet med Precise Biometrics kan RCO Security AB nu integrera produkten YOUNiQ med sitt passersystem. Det här innebär att man med ansiktsigenkänning säkert och bekvämt kan hantera tillträde till olika typer av fastigheter. Tekniken bakom produkten baseras på artificiell intelligens som bekräftar individens identitet genom dess unika ansiktsdrag. 

– Det här är en produkt om ligger helt rätt i tiden. Digitaliseringen genomsyrar alla former av branscher och dess lösningar och det är viktigt för oss att ligga i framkant och erbjuda våra kunder smarta lösningar med hög säkerhet och utmärkt användarupplevelse, säger Patrik Dugge produktchef på RCO Security AB.

Digitala lås öppnar nya möjligheter

Digitala lås med mobila nycklar har funnits en tid, men lösningen har saknat smidig skalbarhet. Kontroll av access till enskilda dörrar innanför det yttre skalskyddet på en fastighet har varit besvärligt att administrera. Det har lett till att digitala lås mest har varit lämpliga för kommersiella fastigheter, kontor, coworking-utrymmen, gym och parkeringar.

Men i dag finns lösningar som RCO numera erbjuder tillsammans med sin partner Accessy, som gör att fastighetsägare på ett betydligt enklare sätt kraftigt kan skala upp digitaliseringen av låslösningarna i sina bestånd, till fler typer av fastigheter och dörrar längre in. Därmed uppnås stora tids-, resurs-, och kostnadsbesparingar som kommer att skapa mervärde för användarna. När man väl har ett digitalt passersystem på plats, kan man därefter integrera andra funktioner som möjligheten att reglera belysning och värme beroende på om någon befinner sig i en lokal eller inte. 

Integrera olika tekniska system i en fastighet

Andra typer av system som ska kunna knytas ihop kan till exempel vara inbrottslarm, fastighetsboxar och olika typer av administrationssystem. Att få bort flera nivåer av administration är ofta målet. 

Magnetkontakter kan ytterligare skala upp digitaliseringen. Om en magnetkontakt indikerar att ytterdörren inte är stängd blir det ineffektivt om värmen är på, och skulle då kunna justeras automatiskt genom integration mellan passagesystemet och styr och regler.

– Vi ser en väldigt stark utveckling just nu inom digitala låslösningar vilket skapar många nya möjligheter för fastighetsbranschen. Möjligheter vi vill fortsätta erbjuda med vårt växande produktutbud, avslutar Patrik Dugge.  

Om RCO Security AB

RCO Security utvecklar, tillverkar och säljer tjänster och produkter inom passer- och säkerhetssystem. Genom deras närhet till sina kunder skapar de en trygg, säker och smidig vardag – vare sig man har behov av ett kodlås vid en enda dörr eller ett stort integrerat system för styrning av passer och inbrottslarm i flera fastigheter spridda över landet.

Läs mer på www.rco.se

 

Mer från RCO Security AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RCO Security AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?