1515

New York: Rapporter gav uppgångar

De amerikanska börserna upplevde breda uppgångar på torsdagen med stöd från Wall Mart. Världens största detaljhandelsföretag Wal-Mart höjde sina prognoser för det tredje kvartalets resultat, stöd kom även från GM.

Vid 17.15 hade Dow Jones stigit med 0,4 procent till 14.1357,8, S&P 500-index avancerade 0,5 procent till 1.570,3. Nasdaq var vid samma tidpunkt upp med 0,5 procent, på 2.824,9.

Den amerikanska 10-åriga räntan steg med 4 punkter till 4,69 procent.

Omsättningen på New York-börsen var cirka 430 miljoner aktier och på Nasdaq hade cirka 740 miljoner aktier bytt ägare.

Dow Jones fick stöd av General Motors, aktien var upp 4,3 procent, efter att fackförbundet United Auto Workers sagt att dess medlemmar godkänt ett avtal med bolaget. Även tekniktunga Apple gick starkt och var upp 1,9 procent.

Wal-Mart, världens största detaljhandelsföretag, meddelade på torsdagen innan öppning att sänkta kostnader skulle innebära förbättrade marginaler för det tredje kvartalet och bolaget höjde prognoserna för det innevarande kvartalet.

Wal-Marts uttalande ses som en indikation på att det fjärde kvartalets vinster generellt kommer att se bättre ut än vad marknaden räknat med.

"Vi kan komma att se ett ganska bra kvartal med vinster för hela marknaden, det kan komma positiva överraskningar eftersom förväntningarna är ganska lågt ställda", säger Dean Gulis, förvaltare på Loomis Sales & Co till Bloomberg News.

Gap rapporterade en försäljningsminskning på 7 procent i jämförbart butiksbestånd under september månad jämfört med samma period i fjol. Aktien handlas i princip oförändrad.

Pepsis rapport kom in över förväntan, läsktillverkaren visade bland annat ett bättre resultat än vad analytikerna väntat sig. Trots det tappade aktien.

På torsdagen framkom att de amerikanska lagren av råolja minskade med 1,7 miljoner fat den senaste veckan enligt statistik från USA:s energidepartement, DOE. Bloomberg News sammanställning visade att förväntningarna var en ökning av råoljelagren på 1,1 miljoner fat.

ConocoPhillips steg efter att priset på olja fortsatte uppåt för tredje dagen i rad.

En timme före öppningen kom statistik från USA. Handelsbalansen och veckostatistiken över antalet nyanmälda arbetslösa hamnade något lägre än väntat medan importpriserna var i linje med förväntningarna.


Innehåll från Contour DesignAnnons

Så ser man till att anställda arbetar ergonomiskt hemifrån

Minna Snickars och Anna Engström, KAM på Contour Design. Till höger: Contour Designs populära Travel Kit.
Minna Snickars och Anna Engström, KAM på Contour Design. Till höger: Contour Designs populära Travel Kit.

Musarm, nackont och ryggsmärtor. Listan på negativa effekter av dålig ergonomi kan göras lång. Under pandemin har många anställda drabbats hårt och som arbetsgivare har man ett ansvar att ge en likvärdig arbetsplats oavsett om man arbetar distans eller på kontoret. Med Contour Designs ergonomiska produkter minskas smärta och spänningsskador – arbetet blir även mer effektivt. 

För bara ett antal år sedan var det bara de som fick läkarintyg som berättigades hjälpmedel som förbättrar ergonomin på arbetsplatsen. Men mycket har förändrat sen dess och svenskarna tänker mycket på sin hälsa. Många vill jobba preventivt mot skador, men faktum är att anställda landet över har fått en försämrad ergonomi under pandemin.

– Även om vi har kommit långt så är det mycket som måste göras. Många som vi pratar med har inte de hjälpmedel som behövs för att underlätta arbetet. När pandemin kom så prioriterades det att få hem dator och skärm, och i bästa fall skrivbord och stol, men inte den viktiga kringutrustningen, säger Anna Engström, KAM på Contour Design. 

– Arbetsgivaren har ett ansvar att ge en likvärdig arbetsplats var man än befinner sig. För att underlätta det erbjuder vi ergonomiska kvalitetsprodukter som möss och tangentbord. När vi utvecklat våra produkter har vi inte endast fokuserat på att de ska lindra smärta, utan även förebygga den, säger Minna Snickars, KAM på Contour Design. 

Förebygg sjukfrånvaron och spara pengar

Att köpa in ergonomiska produkter till sina anställda innebär att man arbetar preventivt med att minska sjukfrånvaro. Det gynnar inte bara medarbetare ekonomiskt men också företaget som stort.

– Det finns mycket pengar att spara för företaget om man jobbar preventivt. En studie från Sintef visar att 17% av anställda sjukskriver sig längre än två veckor. En genomsnittlig kostnad för företag är 13 000 kronor per sjukvecka. Bara det talar sitt klara språk, säger Minna Snickars. 

Prova på gratis och märk skillnaden

Om man själv vill märka den stora skillnaden på vanliga och ergonomiska kringprodukter kan man få prova produkter från Contour Design gratis i 14 dagar. Det går till som så att man blir kontaktad av Contour eller en vald återförsäljare, där de stämmer av vilka behov som finns och vilken modell som passar bäst. 

– Hela 99% av de som testar ett centrerat styrdon som RollerMouse uppger en minskning av smärta och obehag. Hela 65% uppger också att en ergonomisk mus ökar effektiviteten med 65%, säger Anna Engström.

Om man vill fånga in hela arbetsplatsen, så är Contour Designs Travel Kit perfekt.

– I det får man med ett laptopstöd så att man kommer upp med nacken, vår suveräna ergonomiska mus RollerMouse Red Plus och Balance tangentbord. Tillsammans gör de här produkterna otroligt mycket för ergonomin. Som ett komplement till detta, när man är på språng, på resan eller vid kortare möten, rekommenderar vi Contour RollerMouse mobile. En liten, lätt och kompakt RollerMouse med samma funktionalitet som de övriga RollerMouse modellerna. Även den kan man få prova gratis. Nio av tio som provar våra produkter väljer att behålla dem, avslutar Anna Engström. 

Vill du prova gratis i 14 dagar?

Om Contour Design

Contour Design utvecklar kvalitetsprodukter som hjälper dig arbeta säkert vid din dator utan risk för fysisk smärta eller skador. Vi tar hänsyn till människors skillnader, beteende och vanor i bra design. Ergonomi är inte en enskild lösning, utan snarare en kombination av bra och effektiv utrustning, variation, flexibilitet och bra vanor.

 

Mer från Contour Design

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Contour Design och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?