1515

Stockholmsbörsen: Lindex vinnare på svag börs

Stockholmsbörsen backade i den inledande handeln på måndagen i linje med utvecklingen på de ledande Europabörserna.

På morgonen meddelade den schweiziska storbanken UBS att den skriver ned motsvarande 75 miljarder schweiziska franc till följd av kreditkrisen. Även konkurrenten Credit Suisse säger att den drabbats av oron på kreditmarknaden. Det satte ned börshumöret i Europa.

Klockan 9.40 hade OMXS-index backat med 0,6 procent till 389,6.

Nedgången omfattade alla branscher. Sämst gick dagligvaror, följt av telekomoperatörer.

Bankerna inledde svagt. Nordea tappade 1,2 procent till 111 kronor, Swedbank föll med 1,6 procent till 212 kronor och SEB tappade 0,5 procent 208,50 kronor.

Flera verkstadsbolag gick mot strömmen. Sandvik steg med 0,2 procent till 138,50 kronor och Atlas Copco var upp med 0,5 procent till 112 kronor.

Morgonens vinnare var klädkedjan Lindex som rusade 7,8 procent till 114,75 kronor. Lindex styrelse säger ja till ett bud på 116 kronor per aktie från den finländska varuhuskedjan Stockmann. Vid en prövning av budet har styrelsen funnit att det är skäligt ur ett finansiellt perspektiv, skriver Lindex styrelse i ett pressmeddelande. Tidigare har Lindex styrelse avvisat ett bud från Kapp-Ahl på 102 kronor per aktie.

Kapp-Ahl steg med 2,6 procent till 69,75 kronor.

Carnegie sjönk med 0,4 procent till 135 kronor. Det norska mäklarhuset ABG Sundal Collier har köpt 4,2 miljoner aktier i Carnegie. Efter köpet äger ABG Sundal Collier 5,4 procent av aktierna, enligt ett pressmeddelande.

Tv-produktionsbolaget Zodiak köper branschkollegan Kanakna, med verksamhet i Belgien och Nederländerna. Köpesumman är hemlig, men består av nytryckta aktier för maximalt 140 miljoner kronor plus en kontantdel. Aktien steg med 2,3 procent till 26,60 kronor.


Innehåll från SiemensAnnons

Tekniken som skapar attraktiva fastigheter och bidrar till hållbar lönsamhet

Med tekniken som möjliggörare skapas ekonomisk och social hållbarhet. Med den insikten som grund levererar Siemens Smart Infrastructure en konkurrenskraftig portfölj som hjälper fastighetsbranschen att utveckla smarta, säkra, energieffektiva och hållbara lösningar i både befintliga och nya byggnader.

Som ett stort företag inom tekniksektorn vet Siemens vilka utmaningar fastighetsägare, hyresgäster och medarbetare står inför under uppförandet av smarta byggnader. Genom att nyttja teknik och smarta system i samverkan kan många av utmaningarna lösas men för en hållbar utveckling måste man även se bortom själva byggnaden. Med hjälp av bredden i portföljen kan Siemens hjälpa företag och samhälle att bland annat se möjligheterna i energiutmaningen, bidra till en hållbar laddinfrastruktur för fossilfria fordon och med teknisk infrastruktur skapa smarta byggnader som människor vill bo och arbeta i. Genom effektivt nyttjande av hyrd kontorsyta och ökad upplevelse för medarbetaren skapar dessa lösningar både social och ekonomisk hållbarhet samtidigt som fastighetens värde ökar.

– Omställningen för fastighetsägare går fort och jag tror att många känner en stress över ”Var ska jag börja?”. Vårt råd är att komma igång genom att sätta en långsiktig plan och att arbeta med öppna plattformar som möjliggör flexibilitet. Börja sedan med något som ger snabbt resultat, till exempel att åtgärda fastighetens mätarstruktur, det möjliggör energioptimering. Mitt råd är att våga fråga, det finns hjälp att få, säger Annika Persson, Branch Account Manager.

Siemens kopplar samman energisystem, byggnader och industrier på ett smart sätt där kunden alltid är i fokus, utgångsläget är utifrån kundens behov och en förståelse för verksamheten under uppförandets tre faser; design, konstruktion och förvaltning. Redan i designfasen är det viktigt att sätta en gemensam plan för vad som ska uppnås med byggnadens tekniska infrastruktur för att förebygga brister längre fram. Därför är öppna plattformar för kommunikation som både kan ta emot och leverera data nyckeln till framgång.  

– Vi hjälper vår kund att förbli nyfiken, vara uthållig, experimentera och anpassa sig genom vår adaptiva och intuitiva teknik. Tanken med Smart Infrastructure är att skapa ett ekosystem där morgondagens fastigheter, effektivt och hållbart, skall arbeta för de personer som lever och verkar där och inte tvärtom. Det bidrar till en hållbar utveckling för att skydda planeten för nästa generation samtidigt som samhället gör framsteg och bidrar till våra kunders framgång, berättar Annika Persson.

Om Siemens

Siemens gör världen till en mer uppkopplad och omtänksam plats där hållbar energi levereras pålitligt och effektivt. Med en bred portfölj av nätstyrning och automatisering; effektfördelning, omkoppling och styrning, fastighetsautomation, brandsäkerhet, säkerhetssystem, VVS-styrning och energilösningar förbättrar Siemens vårt sätt att leva och arbeta. Siemens Smart Infrastructure kopplar på ett smart sätt samman energisystem, byggnader och industrier.

siemens.se/smartabyggnader

 

Mer från Siemens

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?