1515

Asienbörser: Bolånesiffror gav lyft

De asiatiska börserna steg överlag på måndagen efter positiv bolånestatistik från Singapore och en aviserad prishöjning på rostfritt stål från Posco.

DBS Group var en av de stora vinnarna i Singapore, som var det index som gick mest framåt i måndagens handel. Samsung Securities steg mer än mäklarkollegorna, efter att sydkoreanska mäklarsektorn fått en uppgradering av Prudential Securities till övervikt.

Sett till hela regionen steg Morgan Stanleys sammanvägda Asienindex, Asia-Pacific Index, med 0,3 procent. Börshandeln var dock stängd i Hong Kong och Kina på grund av helgdag.

Newcrest Mining och Lihir Gold steg på en Credit Suisse analys. I analysen skrev investmentbanken att australienska guldgruvebolag kan komma att bli aktuella för uppköp.

Finansaktier gick starkt i måndagens handel. Bolånestatistik ifrån Singapore visade att bolånen ökat med 10,7 procent under augusti, vilket är den största månatliga förändringen under 2007.

DBS, den störts bolåneinstitutet i Singapore, steg 1,9 procent.

"Vi förväntar oss att ökningarna för bolån kommer att fortsätta i nivåer kring 10 procent de närmaste två åren", skrev två Singaporebaserade analytiker på Credit Suisse i en kommentar.

Stålmarknaden gick också framåt i måndagshandeln efter att stålproducenten Posco aviserat prishöjningar för rostfritt stål med runt 8,6 procent.

Poscos aktie avancerade över 1 procent och fick med sig flera av branschkollegorna.


Ledande index, stängning måndag 1 oktober

Nikkei 225 +0,4%
Topix Tokyo -0,1%
Hongkongs Hang Seng stängd
China Shanghai Composite stängd
China Shenzhen Composite stängd
Singapores STI +1,3%
Taiwans Taiex +0,1
Sydkoreas Kospi +0,8%
Indiens BSE Sensex +0,6%


Innehåll från TakedaAnnons

Covid tydliggör vårdens reformbehov

Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.
Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.

Under pandemin har det svenska vårdsystemet på många sätt svarat upp väl mot de utmaningar det ställts inför. Samtidigt blev strukturella brister tydligare. Nu behövs ett ”nytt vårdtänk” där vårdens parter samarbetar för ett hållbart system med patienten i centrum.

Läkemedelsbolaget Takeda arbetar i Sverige framförallt med sällsynta sjukdomar, gastroenterologi, neurovetenskap och onkologi. För ett par år sedan presenterade Takeda sin vision ”Hållbar vård i partnerskap”. Målet är att förbättra patienternas livskvalitet och patientmedverkan genom sektoröverskridande samarbeten mellan privat och offentlig sektor, implementeringen av modern teknik som distansmonitorering och datadriven diagnostik och vård. Under pandemin har man på Takeda sett hur de omdaningsbehov inom vården som belystes i deras vision blivit ännu tydligare.

– Tyvärr har pandemin inneburit att vårdsystemet hamnat efter med diagnostisering av framförallt cancer samt kroniska och sällsynta sjukdomar. För många kommer sjukdomen att upptäckas försent och bli svårbehandlad. I vår vision pekar vi tydligt på behovet av en omfokusering mot innovativa digitala lösningar som möjliggör tidiga diagnoser och därmed en tidigt insatt vård för patientens bästa, säger Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.

– Särskilt akut är situationen för de 400 000 personer i Sverige som idag lever med sällsynta sjukdomar och redan nu väntar åratal på diagnos. För dessa personer finns dessutom ett stort behov av en snabbare och mer jämlik tillgång till nya innovativa och mer precisa läkemedel. Den nyligen presenterade WAIT-rapporten från EFPIA visar att Sverige ligger långt ifrån toppen när det gäller tillgänglighet av nya innovativa läkemedel för denna grupp. För att lösa detta krävs en öppen dialog rörande dagens ersättningsmodeller, vilka i större utsträckning bör baseras på värdet läkemedlet tillför enskilda patienter och dess anhöriga, fortsätter han.

Takeda vill med sin vision driva på en förändring av vårdsystemet.

Läs mer om det nya vårdtänket i Sverige här.

– Läkemedelsbolag har ett mycket speciellt och stort ansvar. Vi måste tänka bortom de läkemedel vi tillverkar och samarbeta brett med alla aktörer inom hälso- och sjukvårdssystemet för att utveckla nya lösningar som bidrar till en framtida hållbar vård. Vi välkomnar alla att diskutera och delta i vårt visionsarbete framåt, avslutar Vatroslav Mateljic.

Om :

Takeda är ett globalt läkemedels- och biofarmaceutiskt bolag från Japan som har funnits i 240 år. I Sverige fokuserar Takeda framförallt på sällsynta sjukdomar, neurovetenskap, gastroenterologi och onkologi.

 Läs mer om Takeda här.

 

Mer från Takeda

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Takeda och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?