1515

USA-börser: Apple stiger på telefonförväntningar

Efter en lätt negativ inledning fortsatte kurserna i New York att stiga i tisdagens handel, om än marginellt. Hårdvarusektorn med Apple och Dell tog täten medan de flesta oljerelaterade branschindexen backade till följd av ett fallande oljepris.

Klockan 17.10 hade Dow Jones stigit med 0,1 procent till 12.434. Samtidigt var S&P 500 oförändrat medan Nasdaq noterades 0,2 procent högre.

Omsättningen på New York-börsen var 998 miljoner aktier och på Nasdaq var omsättningen 730 miljoner aktier.

Datortillverkarna steg på bred front med störst draghjälp från Apple som var 2,1 procent upp. Enligt en analytiker vid Bank of America väntas bolagets vd Steve Jobs introducera en iPod-mobil när han håller sitt anförande vid Macworld Expo i San Francisco.

I sektorn i övrigt var Dell 1,7 procent upp samtidigt som IBM steg 1,1 procent.

Sprint Nextel rasade närmare 10 procent efter att teleoperatören på måndagen upprepat sin helårsprognos för 2006 och meddelade samtidigt att det kommer att minska personalen med 5.000 personer under 2007. Nedskärningen är ett sätt att möta den kortsiktiga pressen på marginalerna som bland annat orsakas av satsningen på Wimax, den mobilteknik som bolaget betecknar som fjärde generationen.

General Electric steg 0,6 procent efter rapporter om att bolaget kan komma att sälja sin Plastics-enhet för över 10 miljarder dollar.

General Motors steg mest inom Dow 30 med en uppgång på 1,3 procent. Sämst gick det för United Technologies som tappade 0,8 procent.

Alcoa, vars helårsrapport väntas efter börsens stängning, handlades kring oförändrade nivåer efter att ha legat på plus i förhandeln. Alcoa är av tradition först ut i den amerikanska rapportfloden och enligt analytikerna väntas aluminiumtillverkaren redovisa en vinst på 0,65 dollar per aktie.

Oljeterminen tappade 1,50 dollar till 54,59 vilket satte sig i kurserna för de oljerelaterade bolagen. Exxon sjönk 0,6 procent och Chevron backade 1,3 procent.

Den amerikanska 10-årsräntan noterades till 4,66 procent, vilket var 1 punkt högre än på måndagen.


Innehåll från EvondosAnnons

Roboten frigör tid – äldre får självständigheten tillbaka

Roboten frigör tid – äldre får självständigheten tillbaka
Roboten frigör tid – äldre får självständigheten tillbaka

Större kontroll över sin egen dag, och mindre tid som går till att vänta – det är bara några av fördelarna för de som har en läkemedelsrobot. I Köping har roboten på kort tid blivit en favorit hos både äldre och vårdpersonal.

En läkemedelsrobot kan låta rätt avancerad, men är egentligen ganska enkel. En rulle med dosförpackad medicin placeras i en maskin som läser av vilken tid och dag läkemedlet ska ges och doserar därefter. Men, robotens betydelse för både användare och vårdpersonal är större än så.

– Ofta är det är flera personer som behöver sin medicin vid samma tid, till exempel klockan åtta på morgonen, eftersom vårdpersonalen inte kan vara hos alla samtidigt blir många sittande och väntar. Med roboten får de äldre tillbaka friheten. Istället för att sitta och vänta på att vårdarna ska komma kan de ta sin medicin i tid och sedan gå vidare med dagen. För vårdarna innebär det mindre stress och mer kvalitetstid vid besöken, säger Nina Clefberg, Leg. Arbetsterapeut i Köpings kommun.

Får känna sig självständig

Att inte behöva vänta på hjälp innebär också mer frihet och en viktig känsla av självständighet för individen. 

– Flera av våra patienter har sagt att de känner sig friare. En dam vill gärna gå en promenad på morgonen. När hon fick en maskin behövde hon inte längre vänta på vårdarna, nu kan hon själv ta medicinen i tid, och sedan gå sin morgontur, säger Nina Clefberg.

Varje läkemedelsrulle räcker i fjorton dagar. För dem som bara har hjälp av hemtjänsten för sina läkemedel innebär det att de nu bara får besök varannan vecka.

– När vi installerar en robot hemma hos en person kommer vi fortfarande dit den första veckan för att kunna svara på frågor och hjälpa till. En man sa ifrån redan efter ett par dagar att nu behöver ni inte komma tillbaka. Han vill kunna sköta sig själv och inte få stöd av vårdpersonal, för honom innebar roboten att han får känna sig självständig, säger Nina Clefberg.

Video: Så används Evondos i vardagen.

Enkel att använda

Roboten är utformad för att vara enkel att använda. När det är tid för personen att ta sin medicin signalerar en röst, som kan ställas in att vara antingen en man eller kvinna. Därefter behöver patienten bara trycka på en stor knapp för att få sin dos. Roboten gör även ett hack i plastförpackningen för att den ska vara lätt att öppna. Om patienten inte tar sin medicin går ett larm till larmcentralen som kontaktar personen för att ta reda på om allt är okej.

– Många tror först att det ska vara väldigt komplicerat och känner att ”jag kan inte teknik”. Men, när de väl har fått använda roboten tycker de oftast att den är väldigt enkel, säger Nina Clefberg.

Köping införde robotarna 2020, under 2021 har antalet maskiner som kommit ut till användare i kommunen fördubblats.

– Robotarna har blivit väldigt väl mottagna av både personal och patienter. Många i personalen vill lära sig hur de fungerar och efter sommaren kommer vi att ha fler utbildningar, säger Nina Clefberg.

Om Evondos:

Evondos tjänst har utformats för att hemvårdspatienter och de vårdorganisationer som bistår dem ska få en säker läkemedelshantering. Tror du att Evondos skulle passa i din kommun? Ta kontakt med Evondos redan i dag. Läs mer på: www.evondos.se.

Mer från Evondos

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Evondos och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?