1515

Lugnt på räntemarknaderna

USA-räntorna rörde sig knappt under måndagens New York-handel. Statistikagendan var tunn och ett tal av Federal Reserves vice-ordförande Donald Kohn låg i linje med andra tal från Fed-företrädare den senaste tiden.

I sitt tal verkade Donald Kohn hålla sig till Feds kända syn på ekonomin. Han nämnde husmarknaden som en nedåtrisk mot USA:s ekonomiska tillväxt, men sade samtidigt att det var "alltför tidigt" att minska vaksamheten mot inflationen.

Talet gav inget större utslag i marknadsräntorna och enligt prissättningen i fed funds-terminerna räknar marknaden med att Fed sänker sin styrränta i slutet av första halvåret i år, men om den ekonomiska statistiken fortsätter att vara stark eller om Fed-företrädare visar någon form av förändring i tonen kan förväntningarna ändras.

Än så länge verkar inte de amerikanska konsumenterna känna sig alltför oroade över sin ekonomiska ställning trots situationen på husmarknaden, i alla fall tvekar de inte om att ta på sig nya lån. Statistik från Federal Reserve på måndagskvällen visade att konsumenternas upplåning ökade kraftigt i november, med en årstakt på 6,2 procent. Det var den snabbaste ökningen sedan i augusti då upplåningen ökade med 6,8 procent. Ekonomerna hade visserligen räknat med en uppgång i november, men ökningen var mer än dubbelt så stor som förväntat, enligt AFX News. Det var främst kreditkortslånen som ökade.

Ingen tung USA-statistik väntas under tisdagen och räntan på den tioåriga amerikanska benchmarkräntan noterades till 4,66 procent, oförändrat från måndagens svenska stängning.

Japanska räntor steg ett par punkter över i stort sett hela linjen, pressade av förnyad oro över en möjlig höjning av den amerikanska styrräntan efter fredagens starka sysselsättningsrapport, enligt analytiker som AFX News talat med.

Kvardröjande oro för att Bank of Japan ska diskutera en räntehöjning nästa vecka bidrog också till att tynga räntemarknaden.

De japanska finansmarknaderna var stängda på grund av helgdag på måndagen.

På valutamarknaden stärktes dollarn lite mot yenen under nattens handel, med fortsatt stöd av fredagens starka statistik, medan euron däremot stärkts mot dollarn att åter tillfälligt ha fallit under 1:30-strecket.

Euron uppgavs ha fått visst stöd av uppgifter om en gasläcka i New York.

Valutorna väntas fortsätta att handlas inom ett intervall åtminstone till onsdag, då amerikansk statistik kan ge ny vägledning, eller till torsdagens presskonferens med ECB-chefen Jean-Claude Trichet.

Tidigt på tisdagsmorgonen hade kronan försvagats knappt 2 öre mot dollarn och nästan 4 öre mot euron.

På tisdagens agenda står bytes- och handelbalans samt industriproduktion från Tyskland och veckosiffran över konsumentförtroendet från ABC.

Här hemma presenterar Riksgälden lånebehovet i december och Swedbank en internationell konjunkturprognos.


Innehåll från TakedaAnnons

Covid tydliggör vårdens reformbehov

Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.
Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.

Under pandemin har det svenska vårdsystemet på många sätt svarat upp väl mot de utmaningar det ställts inför. Samtidigt blev strukturella brister tydligare. Nu behövs ett ”nytt vårdtänk” där vårdens parter samarbetar för ett hållbart system med patienten i centrum.

Läkemedelsbolaget Takeda arbetar i Sverige framförallt med sällsynta sjukdomar, gastroenterologi, neurovetenskap och onkologi. För ett par år sedan presenterade Takeda sin vision ”Hållbar vård i partnerskap”. Målet är att förbättra patienternas livskvalitet och patientmedverkan genom sektoröverskridande samarbeten mellan privat och offentlig sektor, implementeringen av modern teknik som distansmonitorering och datadriven diagnostik och vård. Under pandemin har man på Takeda sett hur de omdaningsbehov inom vården som belystes i deras vision blivit ännu tydligare.

– Tyvärr har pandemin inneburit att vårdsystemet hamnat efter med diagnostisering av framförallt cancer samt kroniska och sällsynta sjukdomar. För många kommer sjukdomen att upptäckas försent och bli svårbehandlad. I vår vision pekar vi tydligt på behovet av en omfokusering mot innovativa digitala lösningar som möjliggör tidiga diagnoser och därmed en tidigt insatt vård för patientens bästa, säger Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.

– Särskilt akut är situationen för de 400 000 personer i Sverige som idag lever med sällsynta sjukdomar och redan nu väntar åratal på diagnos. För dessa personer finns dessutom ett stort behov av en snabbare och mer jämlik tillgång till nya innovativa och mer precisa läkemedel. Den nyligen presenterade WAIT-rapporten från EFPIA visar att Sverige ligger långt ifrån toppen när det gäller tillgänglighet av nya innovativa läkemedel för denna grupp. För att lösa detta krävs en öppen dialog rörande dagens ersättningsmodeller, vilka i större utsträckning bör baseras på värdet läkemedlet tillför enskilda patienter och dess anhöriga, fortsätter han.

Takeda vill med sin vision driva på en förändring av vårdsystemet.

Läs mer om det nya vårdtänket i Sverige här.

– Läkemedelsbolag har ett mycket speciellt och stort ansvar. Vi måste tänka bortom de läkemedel vi tillverkar och samarbeta brett med alla aktörer inom hälso- och sjukvårdssystemet för att utveckla nya lösningar som bidrar till en framtida hållbar vård. Vi välkomnar alla att diskutera och delta i vårt visionsarbete framåt, avslutar Vatroslav Mateljic.

Om :

Takeda är ett globalt läkemedels- och biofarmaceutiskt bolag från Japan som har funnits i 240 år. I Sverige fokuserar Takeda framförallt på sällsynta sjukdomar, neurovetenskap, gastroenterologi och onkologi.

 Läs mer om Takeda här.

 

Mer från Takeda

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Takeda och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?