1515

Europabörser: Gruvbolagen leder uppgång

Indexen på de ledande europabörserna steg på bred front på tisdagen. I bräschen för uppgångarna gick gruvbolagen med BHP Billiton och Rio Tinto i spetsen.

Även flygsektorn stod i fokus, dels tack vare nya passagerarsiffror för december månad från bland andra Air France-KLM, men också på grund av rykten att Lufthansa planerar ett bud på SAS.

Europaindexen DJ Euro Stoxx 50 steg med 0,6 procent, medan det bredare Bloomberg European som också noterades 0,5 procent högre.

Ett stigande kopparpris gav syre till gruvsektorn i Europa. Bloombergs Metal & Mine Index svarade för en uppgång om 1,7 procent. Bland de bolag som avancerade fanns BHP Billiton som steg med 1,6 procent, Rio Tinto som noterade en uppgång om 1,7 procent och Xstrata som steg med 2 procent.

Även bolag i byggnadsmaterialsektorn noterade uppgångar, Saint-Gobain som är världens största leverantör av byggnadsmaterial, steg med 4,6 procent efter att ABN Amro höjt rekommendationen för aktien till köp, från tidigare behåll.

Nobel Biocare steg med 5 procent efter att bolaget fått en höjd rekommendation från Deutsche Bank.

"Vi räknar med att Nobel Biocare är åtminstone tre till fem år före sina konkurrenter i utvecklingen av bolagets produkter, och med tanke på konkurrenternas tillkortakommanden hittills, kommer detta gap att öka", säger Yi-Dan Wang, analytiker vid Deutsche Bank i London till Bloomberg News.

Flygsektorn fanns också i blickfånget under förmiddagen. Finnairs passagerartrafik, mätt i betalda passagerarkilometer (RPK), ökade med 9,1 procent under december månad, jämfört med samma period i fjol. Aktien steg med 0,8 procent i Helsingfors. Även Air France-KLM rapporterade passagerarstatistik, aktien avancerade med 0,7 procent.

Annars dominerade rykten från London om att Lufthansa planerar att lägga ett bud på SAS, något som dementerades av Lufthansa.

Lufthansa anser att konsolideringen i flygbolagssektorn är nödvändig och vill spela en aktiv roll i denna. Just nu är dock inga förvärv aktuella. Det sade Stefanie Stotz, presstaleskvinna för Lufthansa, till Nyhetsbyrån Direkt. Lufthansas aktie noterade en marginell uppgång om 0,3 procent i Frankfurt.

Brittiska BP tillhörde några av de få förlorare på Europabörserna. Aktien tappade med 2 procent i London sedan bolaget meddelat att produktionsnivåerna för bolaget sjönk för sjätte kvartalet i följd. Under det fjärde kvartalet föll bolagets oljeproduktion med 5 procent.


Innehåll från RTSAnnons

Nöjdare medarbetare med en funktionell digital arbetsplats

Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.
Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Pandemin har varit en katalysator för utvecklingen av den digitala arbetsplatsen. När många arbetsplatser inte längre är knutna till en fysisk plats behöver företag säkerställa att system och teknik fungerar minst lika bra som när alla är på samma plats. Bolaget RTS har nolltolerans mot IT-strul och hjälper företag att göra den digitala omställningen funktionell och smidig.

RTS är en verksamhetsnära specialist inom IT som bl a säljer enheter, sköter logistik och återtag inom IT. Målet är att förse arbetsplatser med de plattformar som behövs för att teknik och system ska fungera säkert och smärtfritt. Bolaget är Nordens högst certifierade partner till VMware, som bl a har utvecklat en virtualiseringsplattform för applikationer och desktop.

VMware har flera lösningar som säkerställer en väl fungerande digital arbetsplats. Det centrala oavsett lösning är att de sätter användarens unika behov i fokus genom den mest säkra och enkla åtkomsten till användarnas arbetsverktyg på den enhet som passar användaren bäst vid varje givet tillfälle, samtidigt som silverfats-upplevelsen inte längre behöver innebära en utmattad IT-avdelning.

– Det bästa är att användarna själva inte behöver hantera systemen och från ett IT-perspektiv underlättar dessa program när folk vill använda olika typer av enheter, säger Fredrik Hallgårde, Team Leader för Digital Workspace på RTS.

Underlätta för användare

För att en digital arbetsplats ska fungera smärtfritt behöver man kunna hantera alla typer av enheter över internet via en molntjänst. Identitets- och kontohantering måste kunna fungera för att man ska kunna ha ett gemensamt konto som kan säkras och appliceras på alla tjänster.

– Oavsett om du är lagerarbetare, kör lastbil och använder digitala hjälpmedel i ditt arbete, jobbar hemifrån eller på kontor ska allt vara möjligt att hanteras på en och samma plattform. En användare ska inte behöva ringa servicedesk eller åka in till kontoret för att exempelvis ändra ett lösenord eller få ny mjukvara, säger Fredrik Hallgårde.

En konkurrensfördel

RTS tror att hur väl den digitala arbetsplatsen fungerar kan ha stor påverkan på anställdas inställning till sitt arbete. En smidig digital arbetsplats kan vara avgörande för om en anställd vill arbeta kvar eller till och med användas som konkurrensfördel vid ny rekrytering.

– Tänk dig att det istället gäller kontorsmiljön. Vill du sitta med fin utsikt eller i ett skrymsle? Det är viktigt att det är härligt att jobba, om inte så kommer de anställda så småningom söka sig bort från arbetsplatsen, säger Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Om RTS

RTS är en helhetsleverantör inom IT-produkter, lösningar och tjänster med högt kompetenta specialister inom framförallt klienter, datacenter, virtualisering och infrastruktur. RTS är den mest certifierade partnern till VMware i Norden och den enda med 4 st Master Service Competencies inom VMware-lösningar.

Läs mer om RTS här 

 

Mer från RTS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RTS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?