1515

Kräftgång för Ericsson på börsen

Kräftgång för Ericsson och Boliden gjorde att Stockholmsbörsen öppnade veckan på negativt territorium, vilket var i det närmaste unikt i ett annars ganska glatt europeiskt börsklimat.

Förutom de nämnda två aktierna låg många verkstadsföretag på minus.

OMXS30 noterades strax efter klockan 11 till 1.146,2, en nedgång om 0,1 procent. Omsättningen uppgick till 4,7 miljarder och Ericsson och Boliden var mest omsatta aktier.

Noterbart är att OMX system för kursinformation Targin gick ned vid 9.45-tiden på måndagsförmiddagen på grund av tekniska problem varav många aktörer hade högst bristfällig information om handelsutvecklingen. Problemen var lösta en timme senare.

Trenden i Europa har under hela morgonen varit mer positiv. Klockan 10.30 hade börsen i Frankfurt avancerat 0,4 procent och Paris hade stigit ytterlige någon tiondel. London var upp 0,3 procent.

Motorolas vinstvarning under förra veckan fick fortsatt konsekvenser för aktierna inom telekom. Ericsson handlades ned 35 öre till 28:55. Nokia noterades samtidigt drygt 1 procent lägre på 138:40 kronor.

Nokia är aktiva på en elektronikmässa i Las Vegas där vd Oli-Pekka Kallasvuo håller ett anförande på måndagskvällen. Bolaget betecknar marknaden för mobila terminaler med multifunktioner som snabbt växande och spår att den kommer att uppgå till 250 miljoner enheter 2008, enligt ett pressmeddelande med anledning av mässan. Under 2006 såldes 90 miljoner multifunktionsterminaler. Nokia har även meddelat att bolaget inleder ett samarbete med Skype.

Både koppar- och zinkpriset sjönk ytterligare på måndagen. Boliden handlades ned 2:50 kronor till 158 på måndagsmorgonen och har därmed backat närmare 10 procent under den senaste veckan. Lundin Mining var också ned.

Noterbart är att övriga europeiska gruvaktier gick åt motsatt håll under förmiddagshandeln. Xstrata handlades till exempel upp 1,3 procent och BHP Billiton nästan lika mycket.

Oljan, som prispressades rejält förra veckan, vände upp något på måndagen. Lundin Petroleum steg 17 procent.

Husqvarna följde upp sitt nyligen annonserade Gardenaköp med förvärv av svenska Klippo, en tillverkare av gräsklippare med en omsättning på cirka 140 miljoner kronor. Husqvarna betalar 200 miljoner kronor,säger informationschef Åsa Stenqvist till Nyhetsbyrån Direkt. Marknaden var njugg och handlade ned aktien 1:50 kronor till 104.

Atlas Copco A backade 3 kronor till 218:50. Säljintresset hänger sannolikt ihop med att Goldman Sachs har sänkt rekommendationen för aktien till neutral, från tidigare köp. Många av de andra större verkstadsaktierna låg också på minus: SKF var ner 0,8 procent medan Alfa Laval och ABB backade 0,5 procent vardera.

Det finns skäl att vara orolig för aktien i New Wave på både kort och lång sikt, skriver Dagens Industri på måndagen och utdelar rekommendationen sälj. Aktien backade 4,3 procent till 68:25 kronor.

Bland de lite mindre aktierna kunde Digital Vision, som avancerade 14,5 procent, titulera sig vinnare. Bolaget har fått ytterligare en order från bolaget Apuntolapospo i Barcelona.


Innehåll från SAVRAnnons

Flytta dina fonder på tre minuter – och optimera din vinst

Många fondsparare vet inte att de kan flytta sina fonder för att få bättre sparvillkor. Detta gör att svenskar varje år betalar miljarder i onödiga avgifter – pengar som kunde gått till spararna istället.

Fonder är en av våra mest populära sparformer och 76% av vuxna svenskar har ett fondsparande – antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock vet många inte att man kan flytta sina fonder mellan olika banker och spartjänster, för att på så sätt förbättra villkoren för sitt sparande. Resultatet av detta är att en stor del av befolkningen har kvar sitt sparande på banker och nätbanker med dåliga villkor, och därmed betalar onödigt mycket i fondavgifter.

Fondavgiften varierar från fond till fond beroende på hur aktivt förvaltad fonden är. Kort sagt: ju mer aktiv förvaltare, desto högre avgift. I snitt kostar en svensk fond 1,38% per år. Det kan låta lite, men samtidigt ha oväntat stora konsekvenser för ett långsiktigt sparande.

Ett provisionsfritt sparande

Fondutmanaren Savr erbjuder samma fonder och säkerhet som banker och nätbanker, men med rabatt på fondavgifterna. Detta kan de göra tack vare att de, till skillnad från bankerna, inte tar någon provision för att förmedla fonder till spararna. De ger istället tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Genom att återinvestera provisionen kan Savrs genomsnittskund spara 145 226 kr extra på 30 år* – pengar som annars gått till banken.

Flytta dina fonder – på tre minuter

För att öppna upp ett provisionsfritt sparande för fler, har Savr utvecklat och lanserat en automatisk flyttjänst som gör att den som har ett befintligt fondsparande snabbt och enkelt kan begära en flytt till deras plattform – utan att först behöva sälja av sitt innehav.

Detta betyder att spararna får ta del av sina fonders utveckling under den pågående flytten, men också att de slipper den skatteeffekt som annars uppstår när man sätter in och tar ut pengar på ett ISK-konto.

Att begära en fondflytt till plattformen görs på savr.com, och tar ungefär tre minuter. Hur lång tid det tar för flytten att färdigställas beror på spararens befintliga bank, men vanligtvis tre till sex veckor.

*Startkapital 60 000 kr, månadsspar 1000 kr, 8% avkastning/år.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till Savr.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?