1515

Räntor och valutor: Stiltje på marknaden

Utvecklingen på räntemarknaden var stillsam på fredagen, såväl i Sverige som internationellt. Dagen bjöd inte på någon ny svensk statistik utan istället var det data från euroområdet som stod i fokus.

Fredagens europeiska statistik kom in i stort sett som förväntat, med undantag för konjunkturbarometern för euroområdet som visade ett något svagare utfall. Den totala konfidensindikatorn sjönk till 110,1 i december, från 110,3 månaden innan, istället för att stiga till 110,4 som förutspåtts av Bloomberg News prognosenkät.

Detaljhandelssiffran för november följde förväntningarna och ökade med 0,5 procent från månaden innan. Däremot reviderades oktoberutfallet ned till endast 0,1 procents tillväxt.

Mer positiva influenser kom från producentprisindex för euroland som visade en något mer modest utveckling än väntat. Indexet förblev oförändrat från månaden före i november, även om årstakten steg till 4,3 procent från 4,0 procent i enlighet med prognos.

Arbetslösheten i euroområdet gav också skäl till en ljusare syn på euroområdets ekonomi, då den föll ytterligare en tiondel i november till 7,6 procent, ner från 8,4 procent ett år tidigare.

Fredagens blandade siffror orsakade inga nämnvärda reaktioner på den europeiska räntemarknaden, utan marknadens förväntningar vad gäller räntehöjningar från ECB:s sida under 2007 verkar ha förblivit i det närmaste oförändrade.

Det relativt starka utfallet av arbetslöshetsstatistiken talar för en högre styrränta framöver. Även om detta motsägs av den preliminära siffran för KPI i euroland i december som presenterades på torsdagen, vilken visade att inflationstrycket stannade under ECB:s mål om 2 procents inflation för fjärde månaden i rad, verkar analytiker eniga om att ytterligare höjningar är att vänta.

"Vi har sett stark data under julhelgen och ständiga uttalanden från ECB som talar för att räntorna är på väg upp" sade John Maskell, räntestrateg på Barclays Global Investors, till Bloomberg News.

Såväl den tyska tvååriga statsobligationen som tioåringen förblev i stort sett oförändrade på fredagen från dagen innan och noterades till 3,88 respektive 3,92 procent vid svensk stängning.

De svenska räntorna drog sig nedåt under fredagen och stängde 1-2 punkter ned efter en förkortad handelsdag. Tvåårsräntan sjönk till 3,68 procent och den tioåriga statsobligationen stängde på 3,75 procent. Räntedifferensen till Tyskland förblev därmed oförändrad på -17.

De amerikanska räntorna pekade nedåt under dagen i väntan på eftermiddagens sysselsättningsstatistik för december. Tioårsräntan föll med 4 punkter till 4,59 procent, jämfört med torsdagens svenska stängning.

Enligt Bloomberg News snittprognos väntas den amerikanska sysselsättningen ha ökat med 100.000 personer i december, vilket är något svagare än novemberutfallet på 132.000 personer.

Tidigare i veckan visade dock en undersökning från det privata undersökningsföretaget ADP att sysselsättningen mycket oväntat minskade med 40.000 personer i december. Detta har fått en del analytiker att revidera ned sina prognoser inför eftermiddagens sysselsättningsrapport.

På valutamarknaden handlades dollarn i stort sett sidledes mot euron under förmiddagen. Euron försvagades mot dollarn i morgonens handel, men återtog mark i samband med den relativt positiva statistiken för euroområdet.

Fredagens något högre oljepris bidrog sannolikt också till att minska stödet för dollarn, liksom osäker handel inför eftermiddagens sysselsättningsstatistik. Euron handlades vid svensk stängning på 1:31 mot dollarn, oförändrat från torsdagseftermiddagen.

Den amerikanska valutan fortsatte att falla gentemot yenen under fredagens handel, efter nattens stadiga yenförstärkning. Enligt analytiker som Bloomberg News talat med beror den starkare yenen på att förväntningarna om en räntehöjning från Bank of Japan vid nästa räntemöte den 17-18 januari har stigit. Investerare bedömer nu att sannolikheten för en räntehöjning är 75 procent, enligt beräkningar från Credit Suisse utifrån räntekontrakt.

Kronan försvagades något mot såväl dollarn som euron under fredagen. I avsaknad av svensk statistik är det främst rörelser i de två stora valutorna som står bakom förändringen. TCW-index följde samma mönster och slutade dagen på 123,78 jämfört med gårdagens 123,70.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?