1515

USA-börser: Wall Street repar mod

De amerikanska börserna öppnade inledningsvis lägre på torsdagen men utvecklades sedan successivt i en positiv trend, under en handelsdag rik på statistik.

Vid 17.30-tiden noterades Dow Jones Industrial Average 0,2 procent lägre på 12.455. S&P 500 var samtidigt ned 0,1 procent lägre till 1.415 medan Nasdaq Composite noterades 0,6 procent upp.

På Dow Jones återfanns olje- och råvarubolagen bland förlorarna, medan läkemedelssektorn och bioteknikbolagen fanns bland vinnarna.

Statistik från USA:s energidepartement visade att de amerikanska lagren av råolja sjönk med 1,3 miljoner fat under den senaste veckan, mot en väntad minskning på 2,0 miljoner fat. Lagren av destillat ökade betydligt mer än väntat.

De amerikanska inköpschefernas index för tjänstesektorn sjönk till 57,1 i december jämfört med 58,9 månaden före.

Antalet nya kontrakt om köp av befintliga bostäder i USA sjönk 0,5 procent i november, mot en väntad uppgång på 0,7 procent.

Orderingången i USA:s industri ökade med 0,9 procent i november, jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med att orderingången skulle stiga med 1,3 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.

Exxon Mobil förlorarna på Dow Jones, och tappade 0,4 procent, när oljepriserna fortsatte att falla för andra dagen i rad.

Klädkedjan Gap rapporterade lägre försäljning än väntat för december och sänkte samtidigt vinstprognosen för helåret 2006. Aktien steg dock 0,5 procent.

Wal-Mart, som rapporterade att försäljningen i jämförbara butiker var i linje med prognoserna, steg 0,8 procent.

Monsanto, världens största producent av genmodifierade grödor, sjönk 2,1 procent efter meddelat en vinstprognos under analytikers förväntningar.

Intel, som tillverkar datachips, ökade 3,6 procent. Banc of America höjde sin vinstprognos för bolagets fjärde kvartal.

På räntemarknaden noterades den amerikanska tioåriga räntan till 4,62, vilket var 4 punkter lägre jämfört med onsdagens stängningsnotering.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Kunddriven innovation leder bostadsutvecklingen

Flexibla eluttag, flyttbara väggar och hem som räcker bortom den egna lägenheten. Nya sätt att leva gör att vi söker nya sätt att bo – frågan är bara om fastighetsbolagen hänger med?

Läs mer om Ikano Bostads innovationsprogram BoLabb 

Innovation kan skapas på många sätt. Den kan vara teknikdriven, det vill säga ny teknik uppfinns först och därefter undersöks hur den kan implementeras i människors vardag. Eller så kan den vara behovsdriven, det vill säga att människors behov är det som styr vilka lösningar som tas fram. På Ikano Bostads BoLabb jobbar man efter det senare alternativet. 

– Vårt innovations- och utvecklingsarbete är väldigt kunddrivet. Vi lyssnar in vilka problem kunderna brottas med och försöker lösa dem, säger Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad. 

BoLabb är egentligen inte ett fysiskt labb utan namnet på den metodik som används. 

– VI arbetar i tre faser. Den första är utforskande, den andra är skapande och i den tredje implementerar vi. 

Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad.
Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad.

I den första fasen är det viktigt att vara öppen och framförallt försöka detektera kundernas behov, inte deras önskemål om lösningar, säger Lotta.  

– Henry Ford sa en gång att om han hade lyssnat på sina kunder så hade de önskat sig en snabbare häst. Och det är ju det som är skillnaden mellan att lyssna på behov och på önskemål om lösningar. Behovet var att förflytta sig snabbare, inget annat. Men börjar man prata om lösningar för tidigt så målar man lätt i sig i ett hörn. 

FlexEl och FlexRum

För Ikano Bostad har det kunddrivna arbetssättet lett till flera innovationer som kommit till användning i kundernas vardag. Ett strategiskt samarbete med IKEA mynnade till exempel ut i flyttbara eluttag och dito väggar. 

– Många människor bor i dag lite mindre än vad de egentligen skulle vilja. Det gör att behovet av flexibilitet ökar. Ibland behöver man kanske ett extra rum att sova i, ibland ett extra rum att jobba i. 

Smart FlexEl
Smart FlexEl

De flyttbara eluttagen bottnade i att många av kunderna berättade om den dagliga kampen mot sladdhärvor och uttag som aldrig satt där de borde. 

– Båda de här lösningarna används i dag i praktiken. Vi jobbade tidigt med prototyper i skala 1:1 som kunderna fick prova, blanda annat genom att flytta in i testlägenheter. Och efter att vi implementerat lösningarna i riktiga hem så gör vi också uppföljningsbesök, för att se hur de fungerar i verkligheten, säger Lotta. 

Delad boyta

Just nu jobbar BoLabb med ett projekt som undersöker hur våra bostäder kan anpassas för att delas med flera. Tanken är att alla har sitt eget space, som kanske är lite mindre än vanligt, men att det i gengäld finns gemensamhetsytor, som vardagsrum och kök. 

– Många människor upplever i dag att de känner sig isolerade och saknar en större gemenskap. Samtidigt står städerna för en stor del av vår resursförbrukning och kan vi använda dem mer effektivt kan det ha en stor klimatpåverkan. 

Kontor på dagen och sovrum på natten.
Kontor på dagen och sovrum på natten.

Projektet riktar sig i ett första steg till ensamhushåll eller familjer med upp till två personer. Och tanken är inte att skapa nya 70-talskollektiv – utan att anpassa boendet efter vad dagens kunder behöver. 

– Det vi har sett hittills är att människor har ett behov av gemenskap, men man vill inte att den ska kännas påtvingad. Vi ska snart börja bygga bostäder i Malmö där vi kommer att utforska exakt hur det här ska göras. Just att vara inlyssnande genom hela processen är jätteviktigt för att det ska bli bra, säger Lotta. 

Här finns allt du vill veta om Ikano Bostad 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?