1515

Oförändrade räntor

Både svenska räntor och europaräntorna var i stort sett oförändrade i den inledande
handeln på torsdagen.

För svensk del är torsdagens agenda tom och dagens handel väntas därmed bli lugn. En del viktig statistik för euroområdet är dock att vänta.

Först ut är förmiddagens publicering av inköpschefsindex för tjänstesektorn i euroområdet i december, som enligt Bloomberg News prognosenkät förväntas komma in oförändrat i december från månaden innan. Därpå följer det månatliga snabbestimatet för KPI i december. Novembersiffran noterade 1,9 procents inflation och analytiker väntar sig att året avslutas med samma inflationstakt. Preliminär KPI publiceras även för Italien under förmiddagen.

Den svenska tioåriga benchmarkräntan låg stilla på 3,77 procent i torsdagens tidiga handel från onsdagens stängning. Den tyska motsvarigheten steg med 1 punkt till 3,95 procent.

I USA bjuder torsdagen på en strid ström av siffror. Morgonens sysselsättningsindex från Monster visade på ett fall till 167 i december, från rekordnoteringen på 176 månaden innan. Det tros dock vara till viss del orsakat av säsongseffekter och därmed finns möjlighet till en uppgång igen i januari.

Monster-publiceringen hade ingen nämnvärd effekt på de amerikanska räntorna, vilka också förblev i det närmaste oförändrade efter det att Federal Reserve på onsdagskvällen släppte protokollet från det senaste penningpolitiska mötet den 12 december.

Innehållet i Fed-protokollet var till stor del väntat, vilket föranledde den svaga reaktionen på räntemarknaden. Styrräntan lämnades oförändrad på 5,25 procent i december för fjärde mötet i följd. Det pressmeddelande som släpptes i samband med beslutet var dock mer duvaktigt formulerat än vanligt, vilket bidrog till att öka förväntningarna på en räntesänkning.

Protokollet tryckte också mer än tidigare på riskerna vad gäller den ekonomiska tillväxten. Det underströks dock att, även om BNP-tillväxten under de närmaste kvartalen riskerar att bli ojämn, är inflationstakten i USA fortfarande alltför hög och måste sänkas framöver.

Den tioåriga amerikanska benchmarkräntan noterades vid torsdagens svenska öppning till 4,66 procent, oförändrad från onsdagseftermiddagen.

Bland torsdagens USA-statistik hittar vi först Challengerrapporten om antalet varsel på arbetsmarknaden i december. Därefter följer veckostatistik över antalet nyanmälda arbetslösa, vilken enligt Bloombergs enkät väntas stiga med 3.000 personer till 320.000 under den sista veckan i december.

Eftermiddagen bjuder också på kontrakterade husköp och industriorder för november samt ISM-index för tjänstesektorn i december. ISM:s inköpschefsindex väntas ha fallit till 57,0 från 58,9 månaden före, enligt Bloomberg News prognosenkät.

På valutamarknaden har dollarn sick-sackat i den tidiga handeln mot såväl euron som yenen, efter onsdagskvällens duvaktiga signaler från Fed. Mot euron noteras dollarn nu kring 1:316, vilket dock är starkare än vid onsdagens svenska stängning.

Mot yenen handlas dollarn runt 119:40, ner marginellt från 119:48 igår eftermiddag.

Den svenska kronan stärktes något gentemot euron på torsdagsmorgonen, men föll därefter tillbaka till något svagare än vid onsdagens stängning. Gentemot dollarn har kronan också försvagats något och ligger strax under 6:86, 2 öre svagare än vid svensk stängning på onsdagen.


Innehåll från EdenredAnnons

Så motiverar du dina anställda – även om de jobbar hemifrån

I en tid av distansarbete är det viktigt att se till att man tar hand om sin hälsa. Genom att erbjuda Edenreds flexibla förmåner som lunch- och friskvårdsbidrag går det bra, oavsett var jobbet utförs. Och vill man peppa lite extra i största allmänhet finns också Delicard gåvokort, det perfekta sättet att uppmärksamma personer, prestationer eller högtider som till exempel jul.

Mycket är osäkert kring hur framtidens arbetsplats kommer se ut, men många spår att de flesta företag kommer erbjuda distansarbete även efter pandemin. Många förmåner är kopplade till en fysisk arbetsplats, men nu när landskapet ritas om är det viktigt att kunna erbjuda förmåner oavsett var de anställda befinner sig. Edenred erbjuder olika förmåner som är flexibla och uppskattade hos anställda över hela Sverige. Med Edenred Lunchförmån kan de anställda äta bra, och billigare, oavsett om de är på kontoret eller jobbar hemifrån. 

– Som arbetsgivare väljer man hur många månader den anställda har rätt till förmånen och även vilket belopp lunchkortet ska laddas med. Kortet gäller på de flesta restauranger i hela Sverige och går även att använda i många livsmedelsbutiker om man vill göra egen matlåda, säger Alf Reimers, Director of Marketing & Innovation. 

Enkel hantering av friskvårdsbidraget

Samma kort som används till lunchförmånen fungerar även för Edenreds hantering av friskvårdsbidraget.

– Vanligtvis brukar friskvårdsbidrag innebära mycket administration. Men med vår lösning får man sitt friskvårdsbidrag insatt på kortet, alltså samma kort som lunchförmånen, och kvittoredovisningen sker enkelt i en app. Du behöver inte ligga ute med pengar och du behöver inte hålla koll på fysiska kvitton, säger Alf Reimers. 

I appen MyEdenred Sweden kan den anställde snabbt se saldo, gjorda transaktioner och mycket mer för både lunchpengar och friskvårdsbidrag. Genom att kortet har två plånböcker hålls beloppen isär och förmånerna blir lika enkla att utnyttja som att administrera. 

Delicard gåvokort

Att motivera sina anställda är kanske ännu viktigare när distansarbetet breder ut sig. Med Delicard gåvokort blir det väldigt enkelt, oavsett om det är en jul- eller sommargåva eller någon annan typ av uppskattning. Gåvokorten finns i olika prisklasser och mottagaren väljer alltid själv sin gåva. 

– Vårt populäraste kort är Unlimited och där kan den som får kortet välja bland mer än 100 typer av gåvor i en mängd olika kategorier. Vi har bland annat delikatesser, designprylar, upplevelser och fritidsprodukter. Man kan även skänka pengarna till välgörenhet om man skulle vilja, säger Alf Reimers.

Det är självklart härligt att kunna ge bort något som man vet uppskattas. Det är också väldigt enkelt då du som köpare bara behöver välja kort och leveranssätt, därefter tar Edenred hand om resten. 

Om Edenred

Edenred jobbar med glädje, engagemang och lojalitet genom bra förmåner för anställda. Resultatet är effektivare företag, ofta också lägre sjuktal och mindre personalomsättning. Mer om Edenred Lunchförmån, Edenred Friskvårdsbidrag och Edenred Delicard finns på edenred.se.

Mer från Edenred

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Edenred och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?