1515

Energibolag i topp i New York

I New York stängde börserna upp på tisdagen, inför Feds besked om räntan under onsdagen. Prisökningen på olja bidrog till uppgången. Det gjorde även nya siffror om de amerikanska hushållens förtroende för ekonomin.

Dow Jones Index steg med 0,3 procent till 12.523, Nasdaq Composite med 0,3 procent till 2.449 och S&P 500 med 0,6 procent till 1.429.

Omsättningen på New Yorkbörsen var drygt 1,5 miljarder aktier och på Nasdaq drygt 1,9 miljarder aktier.

De sektorer som allmänt hjälpte upp indexen under tisdagen var framför allt olja och råvaror.

Här bidrog ett starkare oljepris. Oljepriset steg 5,5 procent till nära 57 dollar per fat i New York-handeln. Exxon hörde till dem som gav stöd åt uppgången. Aktien steg med 1,6 procent.

Under tisdagen presenterades siffror för de amerikanska hushållens konfidensindikator, som steg till 110,3 i januari, mot väntade 110. Utfallet mottogs positivt av marknaden.

"Konsumenten är stöttestenen i hela ekonomin för tillfället", uppger en förvaltare för Bloomberg News.

Nästa stora punkt på makroagendan är onsdagens räntebesked från den amerikanska centralbanken. Fed förväntas lämna styrräntan oförändrad på 5,25 procent.

Under tisdagens handel vägde marknaden också in blandade resultatrapporter från en rad tungviktarbolag.

Dit hörde 3M, Merck och Procter & Gamble, som båda låg högt på förlorarlistan i Dow Jones.

Sämst gick 3M:s, vars vinst för det fjärde kvartalet steg med nära 60 procent. Men bolagets prognoser framöver ogillades i handeln, som sänkte aktien med drygt 5,4 procent.

Bland de aktier som gav stöd åt indexens uppgång fanns Caterpillar, Hewlett-Packard och Alcoa.

Alcoa avancerade efter att Morgan Stanley rekommenderat bolagets aktie, som steg med 1,6 procent.

En av de mest omsatta aktierna på tisdagen var Motorola, sedan finansmannen Carl Icahn, ägare till 1,4 procent av bolaget, ansökt om en styrelseplats. Aktien klättrade med 6,2 procent.

Andra högt omsatta aktier fanns i tekniksektorn. Apple, Microsoft och Google tog täten

På räntemarknaden var obligationsräntorna ned överlag, tioåringen ned 2 punkter till 4,87 procent.

Under onsdagen väntas resultatrapporter från flera stora bolag som Boeing, Eli Lilly, Google och Time Warner.


Innehåll från CatalystOneAnnons

HR-systemet CatalystOne en av nycklarna till Aller medias transformation

Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.
Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

De senaste sju åren har Aller media genomgått en omfattande transformation, såväl när det gäller affärsmodellen som tekniken och kulturen. De senaste två åren har de dessutom gjort sina bästa resultat i företagets historia. En del av transformationen för att strukturera HR-arbetet har varit CatalystOne.

– Det finns inga genvägar till att göra en sån här omställning, säger Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

Omorganisationen hos Aller media har inneburit ett enormt arbete där man gjort stora digitala satsningar, bland annat genom nyanställning av ett helt nytt team inom tech. Implementeringen av systemet CatalystOne har varit en viktig faktor för att bli en digitalt mogen arbetsplats och stötta både chefer och medarbetare i deras vardag. Arbetet med att implementera HR-systemet har varit ett riktigt lagarbete där alla medarbetare på HR- och lön har varit inblandade. 

– Vi har anpassat systemet till Aller medias vardag och strukturer. En process där allas våra olika kunskaper var extermt viktig. Vår tillämpning av CatalystOne går hand i hand med utvecklingen av våra chefer i ett långsiktigt ledarskapsprogram och hjälper våra chefer att vara autonoma och hantera sina processer själva. Det hjälper oss också att få en bättre struktur, som tillsammans med datan möjliggör utrymme för dialog och utveckling. Det leder i sin tur till effektivitet och resultat, säger Joakim.

Hög efterfrågan på effektiva och automatiserade processer

CatalystOne är ett HR-system baserat på olika moduler som vida täcker de processer som behövs ur ett modernt HR-perspektiv. Den modulbaserade designen innebär att lösningarna kan uppdateras efter behov, allteftersom organisationen förändras.

– Det som främst efterfrågas idag är effektiva och automatiserade processer som sköter sig själva, och där ligger vi verkligen i framkant. CatalystOne gör i princip allt i kundens HR-värld utom att betala ut löner, säger Rickard Hellner, VP Customer Success på CatalystOne.

En ny kultur

I och med omställningen hos Aller media gjordes stora förändringar för att bygga en ny kultur, präglad av tillit, öppenhet och ett nytt arbetssätt där alla medarbetare har möjlighet att skapa sin optimala vecka med en mix av hemmakontor och arbete från kontoret. 

– Vi kallar vårt nya arbetssätt för life@allermedia och det inrymmer så mycket mer än bara vilken fysisk plats vi ska arbeta ifrån. Självledarskapet kommer att bli extremt viktigt och underlättas av ett stabilt och strukturerat HR-system. Vi har satsat stort på medarbetarkommunikation internt, både för information och transparens men också för att bygga broar i organisationen och skapa en förståelse för att alla medarbetare och deras kompetenser är viktiga kuggar för att nå våra högt satta mål. Det har fungerat bra –  på bara några år har vi gått från -48 i eNPS till, i den senaste mätningen +28, som av mätinstituten räknas som fantastiskt bra. Branschgenomsnittet ligger på -11, säger Joakim.

Mer lätthanterlig HR-process

De senaste åren har Aller media dubblerat kundnöjdheten, attraherat välrenommerade data scientists och framför allt – de har gjort sina bästa resultat i företagets historia. Joakim har dessutom nominerats till årets HR-direktör.

– CatalystOne har hjälpt oss med bättre processer gällande on- och offboarding, är ett smidigt verktyg för att se organisationsscheman och också ändra dessa, och kanske framförallt att samla strukturerad och överskådlig masterdata om medarbetare. Hela vår HR-process har blivit mer lätthanterlig och transparent för både chefer och medarbetare, avslutar han.

Om CatalystOne 

CatalystOne är ett IT-företag med ett brinnande engagemang för människan. Med stöd av sitt HR-system hjälper man företag att öka kvalitet och säkerhet i HR-data och processer samt skapa engagerande och utvecklande arbets-platser med dedikerade medarbetare. CatalystOnes kunder återfinns bland nordiska medelstora och stora företag, med systemanvändare över världens alla kontinenter. CatalystOne har kontor i Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Sandefjord samt ett FoU-centrum i Chandigarh, Indien.

Läs mer här

 

Mer från CatalystOne

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CatalystOne och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?