1515

Räntor/valutor: Starkare dollar efter USA-statistik

Amerikanska marknadsräntor steg och dollarn stärktes på onsdagseftermiddagen efter statistik som visade att ISM inköpschefsindex för december steg mer än väntat.

Tidigare under dagen hade amerikanska räntor sjunkit och dollarn försvagats efter att sysselsättningsstatistik från ADP visat att den amerikanska sysselsättningen oväntat minskade i december.

Dagens stora begivenhet var ISM-index, som steg till 51,4 i december från 49,5 månaden före, att jämföra med en förväntning på en uppgång till 50,0 enligt Bloomberg News prognosenkät. Därmed tog sig ISM-index över 50-nivån, som indikerar gränsen mellan avmattning eller tillväxt i ekonomin.

Marknaden reagerade med att handla upp dollarn och de amerikanska räntorna. Efter tidigare nedgång under onsdagen var den tioåriga statsobligationsräntan vid svensk stängning ändå ned 3 punkter jämfört med tisdagens svenska stängning och noterades till 4,66 procent.

Norbert Ore, ordförande i ISM:s undersökningskommitté, konstaterade att både nya order och produktionen uppvisar betydande uppgångar samtidigt som prisindex sjönk, och därmed lättar lite på det inflationstryck som har oroat tillverkningsindustrin sedan mitten på 2003.

Eftermiddagens andra stora statistikhändelse var en privat undersökning från ADP som visade att antalet sysselsatta i USA oväntat minskade med 40.000 personer i december. Analytiker hade tvärtom förväntat sig en ökning med 120.000 personer, enligt Bloomberg News enkät.

Nedgången var den första sedan i april 2003. Den svaga ADP-siffran fick dollarn att sjunka och amerikanska räntor att falla tillbaka.

Den oväntade sysselsättningsminskningen fick också vissa analytiker att sänka sina prognoser inför den officiella amerikanska sysselsättningsstatistiken på fredag. Morgan Stanley sänkte exempelvis sina förväntningar till en sysselsättningsökning om 60.000 personer, från tidigare 100.000.

"Även om det finns många anledningar att vara skeptisk till resultaten från ADP - speciellt med tanke på problemen med säsongsjustering den här tiden på året - är det statistiskt signifikant data som inte kan ignoreras", skrev David Greenlaw vid Morgan Stanley i en kommentar.

Han tillade att korrelationen mellan ADP och den officiella statistiken har visat sig vara hela 0,9.

Bygginvesteringarna i USA sjönk 0,2 procent i november, jämfört med en förväntad minskning med 0,5 procent, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

I Europa steg räntorna något, med den tyska tioåriga statsobligationen upp 1 punkt till 3,94 procent, jämfört med tisdagens svenska stängning.

De svenska räntorna visade små rörelser och den tioåriga statsobligationsräntan var vid stängning oförändrat 3,77 procent. Räntegapet mot Tyskland ökade därmed till -17 punkter (-16).

På förmiddagen kom statistik över den tyska arbetslösheten i december in på 9,8 procent, jämfört med väntade 10,1 procent enligt Bloomberg News snittprognos. Inte sedan september 2002 har den tyska arbetslösheten varit under 10 procent. Enligt Bloomberg News har den tyska arbetslösheten heller aldrig fallit så mycket sedan återföreningen 1990.

På valutamarknaden stärktes dollarn under onsdagen, efter att ha försvagats de senaste veckorna på grund av att en svagare ekonomisk tillväxt i USA väntas medföra att Fed sänker räntan. Dollarförstärkningen kom tillfälligt av sig efter den oväntade sysselsättningsminskningen enligt ADP, men dollarn gick återigen starkare efter ISM-statistiken.

Sedan svensk stängning på tisdagen har den svenska kronan försvagats med 4 öre mot dollarn till 6:84. Mot euron var kronan i stort sett oförändrad. Mätt i TCW-index var kronan stabil på 122,70 (122,68).

Senare på onsdagskvällen publiceras protokollet från Federal Reserves Fomc-möte den 12 december, då räntan lämnades oförändrad för fjärde mötet i rad. En viktig fråga inför protokollet är hur Fed ser på avkylningen av den amerikanska husmarknaden.


Innehåll från HSBAnnons

Digitalisering ökar värdet på fastigheter

Fastigheter må bestå av trä, stål och sten, trots det kan det mesta digitaliseras. Men branschen är konservativ.

– Vi pratar ofta om HSB som en föregångare inom digitalisering, säger Hélène Barnekow, vd på Microsoft Sverige.

Läs mer om hur rätt fastighetsförvaltning gör skillnad 

Även om fastigheter är ohyggligt analoga till sin struktur påverkas även den sektorn av de makrotrender som driver digitaliseringen. Till exempel står fastigheter för en stor del av klimatpåverkan genom både byggnation, drift och renovering, men allt det här kan förändras med hjälp av digitalisering.

– Inom HSB har vi tittat på olika aspekter inom digitalisering i flera år, säger Jesper Josbrant, vd för HSB Affärsstöd, HSB:s egna företag för digitala tjänster.

– För mig är det viktigt att skilja på datorisering och digitalisering. Datorisering är att flytta saker från papper till filer, men digitalisering är att förflytta en hel affär. Det har skett inom film och musik, och det finns mycket vi kan göra även med fastigheter.

Ett exempel är den dagliga skötseln, där fastighetsförvaltare kan spara mycket tid och pengar genom att jobba datadrivet och serva huset när data visar att det faktiskt behövs snarare än vid bestämda tidsintervall. Ett annat är förvaltningen, där HSB undersöker hur man med hjälp av sensorer i fastigheten ska kunna känna av husets behov och därmed optimera långsiktigt underhåll och renovering.

– Samtidigt tittar vi på hur vi med hjälp av data och digitala tjänster ska kunna göra det lättare för våra bostadsrättsföreningars styrelser att enklare förstå fastighetens behov och på så sätt fatta mer informerade beslut som höjer fastighetens värde, säger Jesper Josbrant.

Möjliggör tester och utveckling i en riskfri miljö

Ett av de verktyg som HSB använder för att lära sig mer om digitaliseringens möjligheter är det världsunika HSB Living Lab – forskningshuset i Göteborg där människor bor samtidigt som forskarna utvecklar framtidens hållbara boende.

– Det finns så många smarta och innovativa produkter och tekniker i dag, men steget att testa dem i ett verkligt bostadsbestånd kan vara stort. Där ser vi HSB Living Lab som en frizon, en arena som uppmuntrar och möjliggör tester och utveckling i en riskfri miljö. Här kan vi testa innovationer skarpt i en helt verklig miljö innan vi implementerar dem i våra befintliga fastigheter säger Emma Sarin, projektledare för HSB Living Lab.

HSB Living Lab
HSB Living Lab

En av de saker som digitaliseringen har fört med sig som är aktuell i HSB Living Lab är det faktum att data i dag är högt värderad. Eftersom fastigheter och människorna som bor i dem genererar stora mängder data av olika slag pågår nu en rad olika projekt som jobbar med data för att göra bostäder och fastigheter både smartare och mer hållbara. 

– Det kommer vara spännande att följa utvecklingen kring hur man kommer att dra nytta av detta värdet framåt, säger Emma Sarin.

Digitalisering är mer än bara teknik

Att HSB har kommit långt i sin digitaliseringsresa bekräftas av Hélène Barnekow, vd för Microsoft Sverige och partner till HSB i arbetet med ny teknik.

– Många företag ser fortfarande digitalisering som en it-fråga, men HSB har varit modiga nog att inse att digitalisering inte bara handlar om teknik utan om allt från kultur till organisation till själva affären. 

Fördelen med HSB:s synsätt är att det gör det lättare att fortsätta även när förändringsarbetet blir jobbigt.

– Många organisationer sätter igång med försök till digitalisering men ger upp när det blir jobbigt, förklarar Hélène Barnekow.

– Men Pernilla Bonde, vd för HSB Riksförbund, och hennes ledningsgrupp har stått upp för vad de tror på, kommunicerat väl och varit proaktiva i sitt arbete. Det tror jag är en nyckel till att de har lyckats så väl.

Läs mer om hur rätt fastighetsförvaltning gör skillnad 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?