1515

Räntor och valutor: Klen fart på räntorna

Europaräntorna visade en svag uppgång i den inledande handeln på onsdagen. Svenska räntor följde med och steg något överlag, med den tioåriga benchmarkräntan upp 1 punkt till 3,78 procent.

På Europaagendan står jobbdata från Tyskland, där den säsongsjusterade arbetslöshetsnivån väntas ha sjunkit till 10,l procent i december från 10,2 procent månaden före.

USA-räntorna sjönk något efter svensk stängning på tisdagen, då tidigare uppgångar gett köpvärda nivåer. Aktiviteten uppgavs dock vara begränsad under den förkortade handelsdagen på grund av begravningen av förre presidenten Gerald Ford. På onsdagsmorgonen handlas den tioåriga statsobligationen 1 punkt ned på 4,68 procent.

Under onsdagen kommer bygginvesteringar och ISM inköpschefsindex från USA. Det förra väntas ha sjunkit med 0,5 procent och det senare ha stigit till 50,0 från 49,5 månaden före, enligt Bloomberg News prognosenkäter.

Bear Stearns konstaterar att regionala rapporter pekar mot ett nationellt ISM-index över 50-nivån, som indikerar gränsen mellan avmattning eller tillväxt i ekonomin.

Till exempel steg Chicago inköpschefsindex till 52,4 från 49,9 månaden före, och även om New York Feds Empire State index och Philadelphia Fed index föll i december så visade deras delindex en delvis annorlunda bild. I Philadelphia Fed och Empire State är, till skillnad från ISM och Chicagoindex, inte huvudindex en återspegling av delindex.

Ett ISM-index fortsatt under 50 kan förebåda en Fed- sänkning, men å andra sidan kan det vara en övergående fas i samband med att tillverkningsindustrin tar itu med växande lager.

På onsdagen kommer protokollet från Federal Reserves Fomc-möte den 12 december, då räntan lämnades oförändrad för fjärde mötet i rad. Protokollet publiceras klockan 20 svensk tid.

Federal Reserves uttalande i samband med räntebeskedet var i det närmaste oförändrat jämfört med efter mötet den 25 oktober, förutom att avkylningen på husmarknaden beskrevs som "betydande" och med ett tillägg om att den senaste tidens inkommande statistik varit "blandad".

Fed väntade sig dock fortsatt expansion i en "måttlig takt" framöver, och såg fortsatt inflationsrisker med en mild uppåtriktad bias.

"Omfattningen och timingen för eventuellt ytterligare åtstramning som kan behövas för att motverka dessa risker kommer att bero på utsikterna för såväl inflation som ekonomisk tillväxt, som det antyds av inkommande information", skrev Federal Reserve.

En fråga inför protokollet är hur orolig Fed egentligen är för nedgången på husmarknaden. För närvarande sätts sannolikheten för att Fed har sänkt räntan vid utgången av första kvartalet till 12 procent, enligt prissättningen i fed funds-terminerna.

I Japan har marknaderna varit helgstängda. Bank of Japans vicechef Toshiro Muto sade att gradvisa räntehöjningar kommer att hjälpa till att behålla en uthållig tillväxt i Japan och undvika skarpa uppgångar och nedgångar. Japan löper risk att betala "tunga anpassningskostnader" om centralbanken behåller räntan på en låg nivå när ekonomin växer stadigt.

På frågan om timingen av en räntehöjning upprepade han att de inte följer något uppsatt schema.

"Då vi måste studera inkommande ekonomiska data så är det inte möjligt att ge en konkret tidsram", sade han.

BOJ:s nästa policymöte hålls den 17-18 januari, och enligt mediauppgifter kommer centralbanken att överväga en höjning vid detta möte.

På valutamarknaden har dollarn stärkts något mot euron och yenen jämfört med svensk stängning på tisdagen, men valutorna rör sig inom rätt snäva intervall. Inledningen av året har dock sett en viss dollarförsvagning, där ränteförväntningarna anses bidra till ett svagare sentiment för den amerikanska valutan.

Handlare uppgav också en fortsatt "carry-trade" i början av det nya året, vilket gett stöd åt mer högavkastande valutor som den nyzeeländska och den australiska dollarn.

Noteras kan även att den thailändska bahten handlas svagare, på 36:05 mot dollarn, då bombdåden i Bangkok på nyårsafton anses väcka oro för att investerare ska dra sig ur landet.

Kronan har visat små förändringar, med en marginell försvagning mot såväl dollarn som euron från tisdagen.

På onsdagen publiceras även en privat sysselsättningsundersökning från ADP Employer Services, som kan vara en indikator inför den officiella statistiken på fredag, där antalet sysselsatta antas ha ökat med 115.000 enligt Bloomberg News prognosenkät.


Innehåll från RTSAnnons

Nöjdare medarbetare med en funktionell digital arbetsplats

Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.
Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Pandemin har varit en katalysator för utvecklingen av den digitala arbetsplatsen. När många arbetsplatser inte längre är knutna till en fysisk plats behöver företag säkerställa att system och teknik fungerar minst lika bra som när alla är på samma plats. Bolaget RTS har nolltolerans mot IT-strul och hjälper företag att göra den digitala omställningen funktionell och smidig.

RTS är en verksamhetsnära specialist inom IT som bl a säljer enheter, sköter logistik och återtag inom IT. Målet är att förse arbetsplatser med de plattformar som behövs för att teknik och system ska fungera säkert och smärtfritt. Bolaget är Nordens högst certifierade partner till VMware, som bl a har utvecklat en virtualiseringsplattform för applikationer och desktop.

VMware har flera lösningar som säkerställer en väl fungerande digital arbetsplats. Det centrala oavsett lösning är att de sätter användarens unika behov i fokus genom den mest säkra och enkla åtkomsten till användarnas arbetsverktyg på den enhet som passar användaren bäst vid varje givet tillfälle, samtidigt som silverfats-upplevelsen inte längre behöver innebära en utmattad IT-avdelning.

– Det bästa är att användarna själva inte behöver hantera systemen och från ett IT-perspektiv underlättar dessa program när folk vill använda olika typer av enheter, säger Fredrik Hallgårde, Team Leader för Digital Workspace på RTS.

Underlätta för användare

För att en digital arbetsplats ska fungera smärtfritt behöver man kunna hantera alla typer av enheter över internet via en molntjänst. Identitets- och kontohantering måste kunna fungera för att man ska kunna ha ett gemensamt konto som kan säkras och appliceras på alla tjänster.

– Oavsett om du är lagerarbetare, kör lastbil och använder digitala hjälpmedel i ditt arbete, jobbar hemifrån eller på kontor ska allt vara möjligt att hanteras på en och samma plattform. En användare ska inte behöva ringa servicedesk eller åka in till kontoret för att exempelvis ändra ett lösenord eller få ny mjukvara, säger Fredrik Hallgårde.

En konkurrensfördel

RTS tror att hur väl den digitala arbetsplatsen fungerar kan ha stor påverkan på anställdas inställning till sitt arbete. En smidig digital arbetsplats kan vara avgörande för om en anställd vill arbeta kvar eller till och med användas som konkurrensfördel vid ny rekrytering.

– Tänk dig att det istället gäller kontorsmiljön. Vill du sitta med fin utsikt eller i ett skrymsle? Det är viktigt att det är härligt att jobba, om inte så kommer de anställda så småningom söka sig bort från arbetsplatsen, säger Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Om RTS

RTS är en helhetsleverantör inom IT-produkter, lösningar och tjänster med högt kompetenta specialister inom framförallt klienter, datacenter, virtualisering och infrastruktur. RTS är den mest certifierade partnern till VMware i Norden och den enda med 4 st Master Service Competencies inom VMware-lösningar.

Läs mer om RTS här 

 

Mer från RTS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RTS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?