1515

Börsen väntas inleda med små rörelser

Stockholmsbörsen väntas inleda handeln med små rörelser sedan de amerikanska börserna bjudit på liten vägledning i fredagens amerikanska handel. Microsoft och Google gav dock tekniksektorn viss styrka.

Även i Asien var rörelserna på börserna små överlag, i Tokyo steg kurserna något sedan bland annat oljerelaterade bolag visat styrka.

DJIA och S&P 500 slutade båda 0,1 procent lägre, medan Nasdaq Composite avancerade lika mycket.

Astrazeneca stängde cirka 59 öre lägre jämfört med slutkursen i Stockholm. Nokia avancerade 36 öre under fredagens amerikanska handel, samtidigt som Ericsson sjönk 7 öre.

I Stockholm och kan framför allt telekomoperatörerna hamna i fokus under måndagen, sedan Deutsche Telekom kommit med en nedjustering av helårsvinsten för 2007 under söndagen.

Framför allt är det en ökad konkurrens på den tyska marknaden i kombination med den allt svagare dollar gentemot euron, som ligger bakom vinstvarningen enligt bolaget.

Andra företag som kan reagera mer än andra kursmässigt i den inledande handeln är Invik, där tidningen Börsveckan i måndagens upplaga anser bolagets värdering vara i högsta laget.

Thalamus kan däremot vara värd att chansa på givet förutsättningarna och att bolaget är lågt värderat fortsätter Börsveckan.

Tidningen konstaterar även att AstraZeneca återigen är inne i en svacka, men att det ser mer lovande ut tillväxtmässigt Bortom 2009, och att det räcker för att motivera en högre värdering av bolaget.

Bland övriga nyheter skrev tidningen Dagens Industri i lördagens utgåva, att en ny studie visar att en tiondel av Nobel Biocares tandimplantat Nobel Direct faller ut när de börjar användas. Läkemedelsverket ser uppgifterna som nya och anmärkningsvärda.

Tidigare kritik mot Nobel Direct har varit att för mycket käkben bryts ned av implantatet.

Även SSAB omnämns i DI under helgen där bolaget uppges ha en målsättning om att sänka kostnaderna med 1 miljard kronor per år från och med år 2010.

SSAB:s vd Olof Faxander avböjer dock att kommentera uppgiften till DI och SSAB:s informationschef Ulrika Ekström vill inte heller kommentera tidningsuppgiften för Nyhetsbyrån Direkt.

Måndagens agenda gapar annars tom på rapporterande bolag, men Svolder kan möjligtvis dra tills sig ett visst intresse, då bolaget kommer att presentera sitt substansvärde för den gångna veckan.

Även makroagendan är betydligt tunnare under måndagen, där det mest nervkittlande väntas bli KIs statistik för hushållens inköpsplaner.

Under den kommande veckan väntas istället placerarna vänta in statistik från andra sidan Atlanten och amerikansk statistik på torsdag i form av ISM inköpschefsindex och sysselsättningsdata för januari på fredag.


Innehåll från SwedbankAnnons

Swedbank – pionjär för gröna aktier

Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.
Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbank har länge varit en av Nordens ledande rådgivare inom grön skuldfinansiering i form av obligationer och lån. Under 2020 utvidgade Swedbank sitt gröna erbjudande till att även inkludera aktiesidan och blev därmed en pionjär för en ny kapitalmarknadsprodukt – gröna aktier. 

Swedbank har i över ett decennium erbjudit sina kunder gröna obligationer. Men för att ha en samlad rådgivning för kapitalmarknadsfinansiering, valde Swedbank under förra året att bredda sitt utbud av hållbara produkter med gröna aktier. 

– Genom att erbjuda gröna aktier som komplement till obligationer och lån kan vi ha ett heltäckande grönt erbjudande som stödjer ett bolags hela balansräkning. Gröna aktier gör också ett bolag mer attraktivt för aktiemarknadsinvesterare som sedan 2021 ställts inför ökade krav på hållbarhetsrapportering, säger Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbanks idé bakom en grön märkning av aktier 

Under 2019 presenterade CICERO Center for International Climate Research (”CICERO”), som är en ledande leverantör av externa utvärderingar avseende ramverk för gröna obligationer, en ny metod för att identifiera andel av gröna intäkter och investeringar inom ett bolag. Swedbank kom därefter med idén att använda CICEROs metod, i kombination med specifika tröskelvärden (≥ 50% gröna intäkter och investeringar), som grund för en grön märkning av aktier. Detta koncept resulterade i en ny produkt för kapitalmarknaden – gröna aktier. 

– Sedan tidigare har aktier från hållbara bolag kunnat betraktats som gröna, men det har inte funnits en grön märkning av aktier likt för obligationer och lån. I och med vårt första live case för gröna aktier, K2A, blev vi först i världen med detta nya koncept i maj 2020. 

En attraktiv produkt för hela kapitalmarknaden

Nyheten om gröna aktier har genererat stor respons från kunder, och Swedbank har förutom K2A bistått ytterligare tre svenska bolag i att märka sina aktier som gröna. Dessa inkluderar Platzer, Magnolia Bostad, samt Wästbygg som lanserade det första kombinerade ramverket för både grön skuld-och aktiefinansiering. 

– Ett grönt kombinerat ramverk ger en bättre insyn i hur hållbarhet är integrerat i ett bolags verksamhet och finansieringsstruktur. Det är ett bra underlag för både skuld-och aktieinvesterare inför EU:s nya regler kring ökad hållbarhetsrapportering. Till exempel EU-taxonomin, som innebär krav på att redovisa andel gröna intäkter och investeringar.

Nasdaq har också intresserat sig för utvecklingen av gröna aktier, och lanserade i förra veckan ”Nasdaq Green Designations”. Två anledningar till detta initiativ är dels för att stödja aktieemittenter som vill skapa transparens kring sina gröna affärsmodeller och strategier, men också investerare som söker efter investeringar som bidrar till ett mer hållbart samhälle. Swedbank agerade som rådgivare till Nasdaq före lanseringen av ”Nasdaq Green Designations”. 

– Swedbank kommer att fortsätta med rådgivning kring gröna aktier, och tror att produkten kommer generera ett fortsatt stort intresse från investerare och bolag i behov av kapitalmarknadsfinansiering, avslutar Katya.

Om Swedbank

Med omkring 7,3 miljoner privatkunder och omkring 547 000 företagskunder är vi den ledande banken på våra hemmamarknader. Vi erbjuder allt ifrån smidiga digitala lösningar för vardagsekonomin till mer omfattande finansiell rådgivning. Hållbarhet är en viktig del av hur vi gör affärer. I finansierings- och investeringsbeslut, vid inköp och i våra betalningsflöden. Genom hänsyn till miljö och sociala risker kan vi bidra till mer långsiktiga företag och samhällen.

Läs mer på www.swedbank.se

 

Mer från Swedbank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedbank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?