1515

Stockholmsbörsen: Electrolux stiger mot strömmen

Stockholmsbörsen sjönk i linje med övriga Europa, sedan marknaden pressats av USA-börserna som föll efter vinsthemtagningar och svag amerikansk statistik.

"Stockholmsbörsen tappar förvisso lite, men det känns fortfarande som det finns en positiv underton på marknaden, kul också med lite rykten i Electrolux, även om det kanske inte ligger någon substans bakom dem", säger en mäklare i en kommentar till Direkt.

Strax efter klockan 13 hade OMXS30 tappat 0,5 procent till 1.180,2, samtidigt som även Europaindexet DJ Stoxx 50 noterades ned 0,5 procent. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick under dagen vid samma tid till låga 9,4 miljarder kronor.

Fredagens största marknadshändelse så här långt var Investors köp av Mölnlycke Health Care tillsammans med Morgan Stanley. Affären uppgår till ett värde om 2,85 miljarder euro.

Mönlycke hade 2006 en omsättning på 760 miljoner euro och ett ebitda-resultat på cirka 230 miljoner euro.

Investors affär satte även fart på budrykten, som gjort gällande att Investor skulle sälja sin andel i Electrolux.

Investor upprepar dock i en intervju med Direkt att Electolux är ett av bolagets kärninnehav.

"Vi skulle kunna göra ett antal sådana här transaktioner utan att vi skulle komma nära vårt skuldsättningstak", säger Investors ir-chef Oscar Stege Unger och tillägger att bolagets skuldsättning inte får överstiga 25 procent över en längre period.

Electrolux aktie steg med 4 procent till 131,50 kronor, efter att som mest varit upp över 5 procent.

Investors aktie handlades oförändrad på 169,50 kronor.

En av fredagens absoluta vinnare var Cashguard som rusade 11,9 procent till 0,85 kronor per aktie.

Bolagets storägare PSI Group kan tänka sig att sälja eller dela ut Cashguards dotterbolag SQS för att på så vis synliggöra de värden som bedöms finnas.

"Vi har talat med tre-fyra investmentbanker som har gjort värderingar och som säger att SQS värde enskilt motsvarar värdet av hela Cashguard. Ingen av dessa investmentbanker har ett värde på SQS som understiger det börsvärde som Cashguard har i dag", säger Leif-Flemming Bakke till Direkt.

AV torsdagens rapporterande storbolag sjönk Scania med 2 kronor till 468 kronor.

Leif Östling säger i en intervju med Financial Times att han ser möjligheter att skapa en allians med MAN som skulle göra det möjligt för bolagen att samarbeta inom områden som forskning och utveckling samt komponentproduktion.

Under fredagsmorgonen kom även statistik som visade på att registreringarna av tunga lastvagnar i Västeuropa sjönk med 20,6 procent i december jämfört med samma månad i fjol.

Volvo tappade 3,50 kronor till 498,50 kronor.

För Nokias del kom en serie uppgraderingar efter torsdagens succérapport.

Deutsche Bank höjer rekommendationen till köp och sätter en riktkurs på 18,50 euro, medan UBS och LBI sätter nya riktkurser på 20 respektive 19 euro per aktie.

Nokias aktie gick mot strömmen i Stockholm och avancerade 1,4 procent till 149,70 kronor.

Mot strömmen gick även Telia Sonera med en uppgång på 1,4 procent. Bolaget har enligt Internationella Handelskammarens skiljenämnd ett giltigt avtal med Cukurova från 2005, om köp av Turkcellaktier. Analytiker tvivlar dock att Teliasonera kommer att få kontroll över Turkcell, enligt kommentarer till Direkt.

På fredagen kom även Micronic och Tradedoubler med rapporter.

Den senare reagerade inte kursmässigt i någon större utsträckning, men rapporten är ändå intressant eftersom bolag ligger under uppköp. Aktien steg med 50 öre till 225,50 kronor.

Micronic sjönk med 1,6 procent, efter att som mest varit ned cirka 5 procent. Bolaget klarade förvisso sin tidigare sänkta försäljningsprognos, men spår lägre försäljning 2007 jämfört med 2006.


Innehåll från Lifts AllAnnons

Så undviker du arbetsskador och viten på lagret

Lager och distributionscentraler har länge haft problem med arbetsskador med dyra kostnader som följd. Men nu finns en teknisk lösning, som kan spara pengar för arbetsgivaren och öka livskvalitén för de anställda. 

Orderplockare på lager och distributionscentraler kan ofta handplocka varor på 15-16 ton under en enda dag. Repetitiva lyft skapar i förlängningen förslitningsskador. Förutom försämrad livskvalité för orderplockaren, så drabbar det arbetsgivaren med en rad negativa konsekvenser. Dels i form av utgifter för de 14 första sjukdagarna, dels tillkommer kostnaden för ersättare med motsvarande eller högre lön. I längden kan det även leda till dyra viten, som utfärdas av Arbetsmiljöverket när företag inte åtgärdar arbetsmiljöbrister. 

Med hjälp av lyfthjälpmedel blir lasten nästan viktlös

Många företag vet inte om att det finns en lösning på deras lyftproblem. Men på DLP AB, Fuchs, samt Hillebrands dryckeslager i Jordbro valde man att investera i lyfthjälpmedel från Lifts All för att förenkla de många lyften. Med hjälp av Speedy Picker, en kranarm med lyftverktyg för plocktruckar, behöver truckförarna inte längre plocka kollin för hand. Med hjälp av vakuumteknologi suger lyftverktyget fast lasten inom loppet av ett par sekunder. Därefter kan lagerplockaren med lätthet placera den på önskad plats. Lasten blir nästan tyngdlös, vilket minskar risken för förslitningsskador.

Adnan är lagerplockare på Hillebrand och har jobbat med Speedy Picker i ett år. Han upplever en stor skillnad sedan dess. 

– Det känns bra eftersom det inte blir så hög belastning på kroppen. Man känner sig mycket mindre trött och det är enklare att plocka, berättar han.

– Jag känner mycket stor skillnad i kroppen av att använda Speedy Picker. Om man plockar med kroppen så orkar man inte mycket mer efter jobbet. Man går hem, duschar och sover. Men om man jobbar med kranen så orkar man gå på till gymmet, springa och ha kul med familjen, fortsätter Adnan.

Finns en lösning för skyddsombud att presentera

– Skyddsombud och arbetsmiljöinspektörer på lager har en viktig roll i att lyfta arbetsmiljöfrågorna med sina arbetsgivare. Lösningen på problemet finns, nu behöver den bara genomföras, säger Fenglin Wang Weidsten, försäljningschef för Speedy Picker på Lifts All.

Om Lifts All AB:

Lifts All AB är en svensk leverantör och tillverkare av lyftutrustning för lager och industri. Vi har tillverkat över 4500 olika tryckluftsdrivna lyftlösningar till våra kunder världen över. Våra skräddarsydda lyfthjälpmedel är snabba, säkra och ergonomiska. Med ett ergonomiskt lyftsystem kan företag skapa en bättre arbetsmiljö genom att ersätta manuella lyft och reducera arbetsrelaterade skador.

Fenglin Wang Weidsten, försäljningschef för Speedy Picker på Lifts All, tel. 08-594 769 88 e-post: fenglin@liftsall.se

www.liftsall.se

 

Mer från Lifts All

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lifts All och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?