1515

Europabörser: Bred uppgång

Indexen på de ledande europeiska börserna visade på en samlad uppgång i måndagens lunchhandel.

Europaindexet DJ Euro Stoxx 50 var vid 11.30-tiden upp 0,3 procent, medan det bredare indexet Bloomberg European 500 var hade stigit med 0,4 procent.

I London stärkte bland annat Vodafone och BP index. Vodafone lyfte på en köprekommendation från UBS.

"Konkurrensen är fortsatt intensiv inom mobiltelefoni i Europa, men vi ser bättre vinstutsikter 2007 än på länge", kommenterade en mäklare i ett nyhetsbrev.

BP stärktes efter att ha skrivit avtal om att utveckla två naturgasfält i Oman, som enligt bolaget skulle kunna leda till ökning på upp till två tredjedelar av Golfstaternas gasproduktion.

Även här låg olje- och gruvbolagen på vinnarlistan i allmänhet efter att ha fått stöd av högre råvarupriser.

På Parisbörsen stärkte främst energijätten Total och byggbolaget Vinci CAC 40-index som vid lunchtid var upp 0,4 procent.

I Frankfurt noterades kursuppgångar i bland annat däcktillverkaren Continental och Daimler Chrysler.

"Sentimentet är oslagbart då investerarna väntar sig positiva rapporter", säger Frank Schallenberger, aktiestrateg på Landesbank Baden-Wuerttemberg i Stuttgart till Bloomberg News.

Även Deutsche Börse steg på då Exane BNP Paribas höjde sin rekommendation på aktien till outperform och samtidigt klassade den som top-pick.

På nedsidan tyngde stålkoncernen Thyssenkrupp index med en nedgång på 2,7 procent efter att ha handlats exklusive rätt till utdelning.

Oslobörsen tog täten med en uppgång på 1,4 procent.

Subsea7 tillhörde vinnarna med en uppgång på 5,8 procent efter att Lehman Brothers initierat bevakning med rekommendationen övervikt och riktkursen 175 norska kronor. I övrigt låg tungviktarna Norsk Hydro och Statoil i topp bland de aktier som stärkte OSE Benchmark Index mest.

På börsen i Köpenhamn lyfte Vestas Wind 3,8 procent efter att det franska energibolaget Areva lagt bud på tyska Repower.

Budet understyrker att vindkraftsproducenter är potentiella uppköpsobjekt för större energibolag och motsvarande värdering av Vestas som i det aktuella budet skulle ge ett pris på en bra bit över 400 kronor per aktie, enligt analytiker Nyhetsbyrån Direkt talat med.

Bland Beneluxländerna kan noteras att hemelektronikjätten Royal Philips Electronics släppte sin rapport för det fjärde kvartalet på måndagsmorgonen. Bolagets försäljning understeg marknadens förväntningar medan nettovinsten kraftigt översteg desamma.

Ett lyckat förvärv, lägre bolagsskatt samt att färre engångskostnader belastat resultatet anges som förklaring.

Heineken steg även de, nästan till femårshögsta, efter en köprekommendation från Goldman Sachs.

I Schweiz slog SMI-index all-time high på måndagsmorgonen efter att bland annat klocktillverkaren Swatch levererat ett starkt helårsresultat, vilket lyfte aktien dryga 3 procent.


Noteringar omkring klockan 11.30
DJ Euro Stoxx 50 +0,3%
Bloomberg European 500 +0,4%
London FTSE 100 +0,5%
Frankfurt DAX +0,2%
Paris CAC 40 +0,4%
Köpenhamn OMXC 20 +0,6%
Helsingfors OMXH 25 +0,4%
Oslo OBX Stock +1,4%
Stockholm OMXS 30 +0,8%

Marsterminen för brentoljan noterades till 53:73 dollar per fat på ICE i London, vilket motsvarar en uppgång med 0:29 dollar jämfört med torsdagens stängningsnotering.


Innehåll från AceIQAnnons

Få bättre resultat med ”distansarbete”!

Det rådande världsläget har gjort klart att det går att skapa ett både säkert, tryggt och inspirerande klimat för distansarbete. Omställningen har dock inte kommit utan utmaningar; många företag har tvingats inse vikten och behovet av att nyttja en användarvänlig plattform med hög informationssäkerhet i det dagliga arbetet – oavsett varifrån man arbetar. 

AceIQ har under många år varit en aktör som har kunnat tillgodose detta behov. Håkan Andersson, CEO på AceIQ, berättar att det i grund och botten handlar om att visa på de möjligheter som finns idag för att skapa ett effektivare digitalt arbete och ett sömlöst flöde för alla inblandade. 

– Med våra specialistkunskaper inom området kan vi bistå våra kunder med att förenkla för användaren och skapa bättre trivsel i arbetet, och höja såväl säkerhet som tillgänglighet. Det lägger grunden för en miljö där medarbetarna kan fokusera på resultaten istället för på onödig administration, säger Håkan.

Klientoberoende arbetsytor

Den plattformslösning AceIQ levererar utgår från digitala arbetsytor där allt som användaren behöver går att hitta, från kundens existerande mjukvaror, applikationer och funktioner till filer och information. Aktiviteter som användaren behöver utföra presenteras i ett flöde, där microtjänster kan hjälpa till att avsevärt förenkla och förkorta många arbetsmoment.

– Att komma igång tar bara några minuter och kräver ingen installation. Eftersom vi centraliserar i stort sett all exekvering och data är vi helt oberoende av enhet och klient. I praktiken innebär det att man bara behöver ett enda inlogg för att få tillgång till allt man behöver.

Centralisering blir en säkerhetsfördel

AceIQ:s centraliserade arbetssätt medför fler fördelar: då ingen data finns lagrad ute i enheter löper man inga säkerhetsrisker om någon exempelvis skulle tappa eller bli bestulen på sin enhet. Detta förenklar dessutom en del av utmaningarna de flesta verksamheter har kring GDPR.

– Verksamheter måste fungera oavsett de utmaningar företagen ställs inför. Lättillgängliga, säkra och snabbt implementerade intelligenta lösningar för både internt och externt arbete har helt enkelt utvecklats till att bli en affärskritisk fråga, avslutar Håkan.

Läs mer om AceIQ:s lösningar

 

Mer från AceIQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AceIQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?