1515

Stockholmsbörsen: Ny nedgång väntar

Stockholmsbörsen kan komma fortsätta torsdagseftermiddagens nedgång under fredagens morgonhandel. Tekniksektorns press på Nasdaq lämnar de svenska teknikaktierna utan stöd. Utöver teknikaktier väntas energibolagen pressas av oljepriset som föll under 50 dollar fatet för första gången sedan våren 2005.

"Jag tror att vi öppnar i den känslan vi stängde i går och det var i minus. Även om Nasdaq inte försämrades mycket efter Stockholms stängning i går finns det inget positivt som ger stöd till en vändning", säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt inför öppningen.

På torsdagen backade Dow Jones Industrial med 0,1 procent och S&P 500 med 0,3 procent. Nasdaq föll samtidigt med 1,5 procent, vilket var det största fallet sedan i november. Pressen kom från att Apple och Intel gav svagare utsikter än vad marknaden hade väntat.

En mycket tidig blick på de amerikanska terminerna indikerar även en svag fredagshandel i USA.

Efter stängning presenterade IBM en stark rapport som trots att den överträffade de officiella analytikersnitten pressade de asiatiska börserna under morgonen.

Generellt tillhörde teknologiaktier förlorarna på de asiatiska börserna under fredagens handel.

Även oljerelaterade bolag pressades i USA och i Asien efter att oljepriset föll på den amerikanska lagerstatistiken som visade på den största lageruppbyggnaden under förra veckan sedan oktober 2004.

Lundin Petroleum, Vostok Nafta och PA Resources kan därmed komma under press.

Bland de svenska bolagen som är noterade i USA noterades lägre kurser än vid stängning i Stockholm. Nokia gick dock mot strömmen och stängde 57 öre högre under relativt hög handel. Ericsson noterades 36 öre lägre och Astrazeneca närmare 1 krona lägre.

Bland morgonens händelser har Avanza och Diamyd Medical presenterat rapporter.

Avanzas bokslut innehöll en vinstökning på 82 miljoner kronor till 188 miljoner kronor och fördubblade samtidigt sin utdelning till 4 kronor från 2 kronor i fjol.

Diamyds resultat för det första kvartalet medförde en förluts på 10,7 miljoner kronor (-7,8).

Kvar att rapportera under dagen finns HL Display på agendan.

Från USA väntas samtidigt en mer tongivande rapport när Motorola kommer rapport klockan 13.30.

Morgonens order står Semcon för när Jaguar och Land Rover outsourcat hela sin avdelning för utveckling av eftermarknadsinformation till Semcon Informatics.


Innehåll från HP DevelopmentAnnons

HPs EliteBook - säkra kontorsdatorer optimerade för distansarbete

Framtidens arbetsplats kommer troligtvis vara en hybrid, en blandning av kontors- och distansarbete. Därför är det viktigt nu att företagen ser till att medarbetarnas datorer är optimerade för att arbeta på distans, för att säkerställa produktiviteten. 

– Det har verkligen blivit en positiv effekt av en mycket jobbig situation, i och med att företagen har sett under det senaste året att det fungerat för medarbetarna att jobba på distans. Vi är övertygade om att framtidens arbetsplats kommer att vara någon form av hybridmiljö, där vi kommer att se att man både jobbar på kontoret och på distans, exempelvis hemma, säger Niclas Oldmark, produktchef på HP Sverige.

Utöver att företagen sett att det går att driva sin verksamhet i full skala på distans finns det fler fördelar. Som exempelvis att medarbetare slipper långa pendlingsresor till jobbet, vissa arbetsuppgifter presteras bättre i lugn miljö och det blir lättare att få ihop livspusslet med minskad stress som följd. 

– Det som är viktigt är att företagen säkrar upp att medarbetarnas datorer verkligen är optimerade för distansarbete, vilket många kanske inte har hunnit under själva pandemin. Med våra enheter i serien HP EliteBook får du datorer som verkligen är optimerade för hög produktivitet, berättar Niclas Oldmark. 

Datorerna i HP EliteBook-serien har hög prestanda, kraftfulla processorer och batterierna kommer med tre års garanti. Där lång batteritid medför att jobbet kan skötas en hel dag även när det inte finns tillgång till el. Då distansarbetsplatser oftast inte är anpassade enbart för arbete, som en kontorsplats är, så går det också att välja starkare ljusstyrka på panelen. Så att den går att använda även vid starkt solljus, precis som en mobiltelefon.

– Våra datorer i HP EliteBook-serien har dessutom avancerade inbyggda konferensverktyg, med strategiskt placerade högtalare och mikrofoner för att skapa en bra ljudbild för alla som deltar i videomötet. Vi har också inbyggd brusreduceringsprogramvara som gör att störande bakgrundsljud reduceras bort, ljudteknik som vi utvecklat ihop med Bang & Olufsen, säger Niclas Oldmark. 

Du kan välja på sex olika formfaktorer i EliteBook-serien, från 13,3 tum till 15,6 tums datorer. Säkerheten är inbyggd så dina medarbetare kan surfa säkert när de är uppkopplade på externa nätverk, datorerna kommer med HP Sure View, ett inbyggt sekretessfilter som skyddar din skärm från nyfikna blickar, och Camera Shutter, kameran har en inbyggd slutare som gör att den kan täckas för med ett knapptryck. Skärmen kan på vissa modeller vridas 360 grader, så att datorn fungerar som en datorplatta. 

– För att säkerställa en lång livslängd har HP EliteBooks hög servicebarhet, och de är lätta att uppgradera, exempelvis om det skulle behövas mer kapacitet. Och skulle någon av dina medarbetare ha en svajig uppkoppling hemma är det enkelt att i efterhand koppla till en 4G modul. Datorerna i EliteBook-serien är verkligen våra mest avancerade, bärbara kontorsdatorer och de går att konfigurera på många olika sätt, avslutar Niclas Oldmark. 

Om HP

HP skapar innovativa lösningar för att förenkla och förbättra för alla, överallt. Produktportföljen består av hårdvara och programvara inom en mängd produktområden som skrivare, datorer, skärmar och 3D-skrivare. Läs mer på www.hp.com.

Läs mer om EliteBooks 

 

Mer från HP Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HP Development och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?