1515

Europabörser: Telekomaktier backar

Indexen på de ledande europeiska börserna uppvisade en bred nedgång på fredagen.

Den amerikanska datajätten IBM:s rapport innehöll besvikelser vad gäller bolagets hårdvaruförsäljning och det påverkade bland annat SAP och Infineon som båda var förlorare på i Eoropa.

Europaindexet DJ Euro Stoxx 50 ned 0,5 procent, medan det bredare indexet Bloomberg European 500 var ned med 0,3 procent.

Bloombergs Computer Services Index backade med 1,7 procent medan Telecom Equipment Index var ned med 1 procent.

Mot den allmänna negativa trenden gick fordonssektorn, Bloombergs Autoindex visade en uppgång om 0,6 procent.

IBM:s rapport som släpptes på torsdagskvällen gav eko på de europeiska börserna. Bolagets försäljning under det fjärde kvartalet steg visserligen med 4,3 procent, men hårdvaruförsäljningen svarade för besvikelser.

SAP och Infineon Technologies fanns bland de bolag som drabbades av IBM:s rapport, aktierna handlades ned med 1 respektive 2,3 procent.

Franska Schneider Electric redovisade bättre försäljning än väntat för det fjärde kvartalet, aktien steg med 3,2 procent.

Även den tyska stålkoncernen Thyssenkrupp redovisade ett preliminärt resultat som var bättre än väntat för räkenskapsårets första kvartal. Ändå sjönk aktien med 0,9 procent på Frankfurtbörsen.

Det brittiska stålbolaget Corus fanns bland vinnarna på Londonbörsen efter tidningsuppgifter att indiska Tata Steel kan komma att höja budet på bolaget. Corus aktie steg med 2,2 procent.

Inom fordonssektorn tillhörde Daimlerchrysler utropstecknen, aktien steg med 2,1 procent efter att bolaget fått en höjd rekommendation från Morgan Stanley.

Italienska Fiat drog nytta av en annan rekommendation från UBS och steg med 1,4 procent.


Noteringar omkring klockan 12.20
DJ Euro Stoxx 50 -0,5%
Bloomberg European 500 -0,3%
London FTSE 100 -0,5%
Frankfurt DAX -0,4%
Paris CAC 40 -0,5%
Köpenhamn OMXC 20 -0,2%
Helsingfors OMXH 25 -0,4%
Oslo OBX Stock -0,5%
Stockholm OMXS 30 -0,2%

Marsterminen för brentoljan noterades till 51:99 dollar per fat på ICE i London, vilket motsvarar en uppgång med 0:24 dollar jämfört med torsdagens stängningsnotering.


Innehåll från SwedbankAnnons

Swedbank – pionjär för gröna aktier

Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.
Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbank har länge varit en av Nordens ledande rådgivare inom grön skuldfinansiering i form av obligationer och lån. Under 2020 utvidgade Swedbank sitt gröna erbjudande till att även inkludera aktiesidan och blev därmed en pionjär för en ny kapitalmarknadsprodukt – gröna aktier. 

Swedbank har i över ett decennium erbjudit sina kunder gröna obligationer. Men för att ha en samlad rådgivning för kapitalmarknadsfinansiering, valde Swedbank under förra året att bredda sitt utbud av hållbara produkter med gröna aktier. 

– Genom att erbjuda gröna aktier som komplement till obligationer och lån kan vi ha ett heltäckande grönt erbjudande som stödjer ett bolags hela balansräkning. Gröna aktier gör också ett bolag mer attraktivt för aktiemarknadsinvesterare som sedan 2021 ställts inför ökade krav på hållbarhetsrapportering, säger Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbanks idé bakom en grön märkning av aktier 

Under 2019 presenterade CICERO Center for International Climate Research (”CICERO”), som är en ledande leverantör av externa utvärderingar avseende ramverk för gröna obligationer, en ny metod för att identifiera andel av gröna intäkter och investeringar inom ett bolag. Swedbank kom därefter med idén att använda CICEROs metod, i kombination med specifika tröskelvärden (≥ 50% gröna intäkter och investeringar), som grund för en grön märkning av aktier. Detta koncept resulterade i en ny produkt för kapitalmarknaden – gröna aktier. 

– Sedan tidigare har aktier från hållbara bolag kunnat betraktats som gröna, men det har inte funnits en grön märkning av aktier likt för obligationer och lån. I och med vårt första live case för gröna aktier, K2A, blev vi först i världen med detta nya koncept i maj 2020. 

En attraktiv produkt för hela kapitalmarknaden

Nyheten om gröna aktier har genererat stor respons från kunder, och Swedbank har förutom K2A bistått ytterligare tre svenska bolag i att märka sina aktier som gröna. Dessa inkluderar Platzer, Magnolia Bostad, samt Wästbygg som lanserade det första kombinerade ramverket för både grön skuld-och aktiefinansiering. 

– Ett grönt kombinerat ramverk ger en bättre insyn i hur hållbarhet är integrerat i ett bolags verksamhet och finansieringsstruktur. Det är ett bra underlag för både skuld-och aktieinvesterare inför EU:s nya regler kring ökad hållbarhetsrapportering. Till exempel EU-taxonomin, som innebär krav på att redovisa andel gröna intäkter och investeringar.

Nasdaq har också intresserat sig för utvecklingen av gröna aktier, och lanserade i förra veckan ”Nasdaq Green Designations”. Två anledningar till detta initiativ är dels för att stödja aktieemittenter som vill skapa transparens kring sina gröna affärsmodeller och strategier, men också investerare som söker efter investeringar som bidrar till ett mer hållbart samhälle. Swedbank agerade som rådgivare till Nasdaq före lanseringen av ”Nasdaq Green Designations”. 

– Swedbank kommer att fortsätta med rådgivning kring gröna aktier, och tror att produkten kommer generera ett fortsatt stort intresse från investerare och bolag i behov av kapitalmarknadsfinansiering, avslutar Katya.

Om Swedbank

Med omkring 7,3 miljoner privatkunder och omkring 547 000 företagskunder är vi den ledande banken på våra hemmamarknader. Vi erbjuder allt ifrån smidiga digitala lösningar för vardagsekonomin till mer omfattande finansiell rådgivning. Hållbarhet är en viktig del av hur vi gör affärer. I finansierings- och investeringsbeslut, vid inköp och i våra betalningsflöden. Genom hänsyn till miljö och sociala risker kan vi bidra till mer långsiktiga företag och samhällen.

Läs mer på www.swedbank.se

 

Mer från Swedbank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedbank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?