1515

Stockholmsbörsen: Börsen trotsar vinstvarning

Stockholmsbörsen höll vid lunchtid på torsdagen, i lugn handel, fast vid uppgången från öppningen.

OMXS30 hade vid vid 13-tiden stigit 0,2 procent till 1.178,3. Europaindexet DJ Stoxx 50 noterades vid samma tid 0,3 procent högre. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till drygt 11 miljarder kronor.

"Den stora händelsen i dag är Tietoenators vinstvarning. Annars ser vi en lugn handel med små rörelser och en viss stabilisering av råvarubolagen", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Han tillägger att stämningen är avvaktande inför bolagens rapporter och att investerarna letar undervärderade bolag med potential för starka rapporter.

Bankerna handlades upp efter höjda riktkurser från Citigroup. SEB toppade i sektorn med en uppgång på 1,1 procent, medan Swedbank steg 0,9 procent, Handelsbanken 0,5 procent, och Nordea 0,4 procent.

Tietoenator tappade 14 procent till 184:50 kronor efter sin vinstvarning. Aktien hade vid lunch omsatt drygt 500 miljoner kronor.

Bolaget justerade ned sin prognos för helåret 2006 från 8 procent till 6,8 procent.

"Försäljningen ligger väl i linje med vad vi sagt men marginalen blev lägre än vi väntade oss. Vi har haft högre kostnader än vi trodde och en större andel försäljning med lägre marginal samt tredjepartslösningar", säger vice vd Åke Plyhm till Direkt.

Analytiker pekar på bristande förtroende för Tietoenator efter en rad vinstvarningar under året och ifrågasätter ledningens kontroll över verksamheten.

"Estimaten kommer nog komma ner för 2007", säger en analytiker.

Ericsson handlades vid lunchtid ned 0,2 procent efter att ha tappat 0,7 procent under den tidiga handeln. Aktien var under 29 kronor men tog sig sedan tillbaka och betalades till 29:05 kronor vid 13-tiden.

"Vi hade effekten från Sony Ericsson i går, nu handlar det mest om att positionera sig inför Ericssons rapport", säger en mäklare.

Ericsson tyngdes också under dagen av oro för teknologisektorns nedgång i USA under onsdagen. Cisco tappade 3,8 procent och andra tunga aktier i sektorn som Microsoft och Hewlett-Packard backade också.

"Det finns en oro för det amerikanska sentimentet runt teknologisektorn som skapar tveksamhet i dagens Ericssonhandel", säger Anders Elgemyr, telekomanalytiker på Glitnir, till Nyhetsbyrån Direkt.

Boliden repade sig något med en uppgång på 0,7 procent, stärkt av en uppgång i metallpriserna.

Investor, som rapporterade för det fjärde kvartalet och helåret 2006 före öppning, handlades oförändrat på 169:50 kronor.

Investors rapport bjöd inte på några större överraskningar, inte heller något nytt kring Scaniaaffären.

"Det var rätt så i linje med våra förväntningar. Utdelningen var lite bättre. Vi hade räknat med 4:10 kronor och det blev 4:50", säger Niclas Höglund, analytiker på Swedbank, till Direkt.

Scania fortsatte sin resa mot en värdering utan budpremier och tappade drygt 2 procent i hög omsättning.

Skanska steg under morgonen med 1,4 procent efter en uppgång i S&P500 housebuilding index under onsdagskvällen.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?