1515

Räntor och valutor: Räntorna föll tillbaka

Svenska marknadsräntor sjönk något i tisdagsförmiddagens handel, medan stark tysk statistik lämnade europeiska räntenivåer lägre än vid gårdagens stängning.

Tisdagens svenska agenda är tunn och därmed har internationella händelser varit styrande under förmiddagen. En viktig punkt var som vanligt publiceringen av det tyska ZEW- indexet, där förväntningarna om framtida tillväxt kom in starkare än förväntat på -3,6 i januari, den högsta noteringen på sex månader.

Analytiker hade räknat med att index skulle stiga till - 10, från -19,0 i december, enligt Bloomberg News prognosenkät. Bakom uppgången stod en ljusare syn bland institutionella investerare på alla branscher, vilket tyder på att den nyss genomförda tyska momshöjningen inte har haft den väntade negativa inverkan på ekonomin.

"Aktörer på finansmarknaderna fortsätter att vara optimistiska" sade ZEW-chefen Wolfgang Franz i en kommentar. "Den nuvarande situationen är mycket positiv och betryggande inför framtiden" fortsatte han.

Tyska räntor har däremot sjunkit 1 punkt från måndagens svenska stängning, och den tioåriga benchmarkräntan handlas vid lunchtid på 4,04 procent.

Förmiddagens italienska KPI-statistik hade ingen nämnvärd inverkan på räntenivåerna, då den årliga inflationen kom in som förväntat på 1,9 procent. Utfallet indikerar att onsdagens inflationssiffror för euroområdet som helhet kan komma att stanna i enlighet med den preliminära skattningen om 1,9 procent, vilket lämnar förväntningarna på ECB:s kommande räntehöjningar oförändrade.

Brittisk KPI presenterades också under förmiddagen och visade på att konsumentpriserna stigit med 0,6 procent jämfört med månaden före och 3,0 procent i årstakt. Analytiker hade räknat med en KPI-uppgång med 0,4 respektive 2,9 procent.

De brittiska siffrorna var av stort intresse eftersom marknaden förblivit osäker på skälet bakom Bank of Englands oväntade styrräntehöjning förra veckan. Med facit i hand verkar det som att den höga decemberinflationen, som banken hade tillgång till vid det penningpolitiska mötet, kan ha varit den avgörande faktorn. En inflationstakt på 3,0 procent medför att Bank of England officiellt måste förklara för regeringen varför pristillväxten avviker från 2-procentsmålet.

Morgonens publicering av Rics husprisindex indikerade dock en viss inbromsning. Indexet sjönk till sin lägsta nivå på fyra månader i december, då antalet mäklare och lantmätare som rapporterade högre huspriser översteg de som rapporterade lägre med 37 procentenheter, jämfört med 46,9 procentenheter månaden innan.

"Räntehöjningarna har börjat kyla av bostadsmarknaden och förra veckans höjning kommer att få ytterligare påverkan under de kommande månaderna", sade Ian Perry, talesman för Rics i en kommentar.

Räntan på den tvååriga brittiska obligationen sjönk något i förmiddagens handel till 5,38 procent, medan tioåringen föll med 3 punkter till 4,87.

Amerikanska räntor sjönk tillbaka ytterligare 1 punkt över hela kurvan i den tidiga europeiska handeln, efter att ha vänt nedåt under natten. Den tioåriga statsobligationen handlas nu på 4,75 procent.

För USA väntas i eftermiddag utfallet av Empire Manufacturing Index, som tros ha sjunkit till 19,5 i januari, från 23,1 i december, enligt Bloomberg News. Marknaden bedöms dock vara mer intresserad av inflationsstatistik senare i veckan, samt Fed-chefen Ben Bernankes anförande på torsdag.

Tisdagseftermiddagen bjuder också på räntebesked från Bank of Canada, som väntas lämna sin styrränta oförändrad på 4,25 procent enligt samtliga 26 av Bloomberg News tillfrågade analytiker.

På valutamarknaden försvagades dollarn mot euron, efter det att förväntningarna om ett starkare ZEW-index bidrog till att driva upp den gemensamma valutan. Det positiva utfallet gav ytterligare lite fart åt euron, och dollarn handlas nu kring 1:297.

Yenen stärktes mot dollarn i tisdagens handel. Finansministern Koji Omi sade vid en presskonferens att regeringen inte kommer att ställa sig i vägen om Bank of Japan beslutar sig för att höja styrräntan på torsdag. Enligt 35 av 52 tillfrågade analytiker kommer BOJ att höja sin styrränta med 25 punkter till 0,5 procent.

En dollar kostar nu 120:35 yen, jämfört med 120:47 vid svensk stängning på måndagen.

Pundet byggde vidare på gårdagens förstärkning mot dollarn inför KPI-statistiken, men vände därefter tillbaka något och ett pund kostar nu runt 1:966 dollar. Mot euron försvagades däremot den brittiska valutan, efter att ha nått sitt starkaste värde på 29 månader förra veckan till följd av räntehöjningen. Pundet handlas nu strax över 0:660 mot euron.

Kronan fortsatte de senaste dagarnas förstärkning mot dollarn under tisdagsmorgonen och handlas nu åter under 7- kronorsstrecket. Mot euron har kronan handlats i stort sett sidledes under förmiddagen och är marginellt starkare än vid måndagens stängning. Mätt i TCW-index har kronans värde ökat lite till 124,01, från måndagens 124,12.


Innehåll från CHG-MeridianAnnons

Hållbar finansiering av IT för den moderna arbetsplatsen

Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN.
Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN.

Med rätt partner och finansieringslösning av IT-utrustning kan företag sänka sina kostnader, minska arbetsbördan och öka sin säkerhet samtidigt som de blir en del av en hållbar livscykelshantering. Det här bevisar CHG-MERIDIAN dagligen med sina skräddarsydda helhetslösningar för en effektiv teknikhantering som de förser till över 12 000 kunder. 

– Flera av våra kunder har tidigare upplevt stora utmaningar med att hantera sin IT-utrustning på ett effektivt sätt. Tillsammans med finansiering har vi kunnat erbjuda dem en skräddarsydd lösning som underlättar hanteringen samtidigt som de minskar deras arbetsbörda och blir en del av en cirkulär lösning, förklarar Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN. 

CHG-MERIDIAN hjälper sina kunder med hantering av teknikutrustning under hela dess livscykel. Det är en flexibel lösning där du enkelt kan byta ut, addera eller förlänga hyresperioden av utrustning. 

– Vi hjälper till att planera och implementera tekniken och hämtar upp den när man inte längre är i behov av den. Vi ser därefter till att produkterna får ett andra liv innan de återvinns, och garanterar därmed ett andrahandsvärde åt kunden, fortsätter Fredrik Tiilikka. 

Var med och skapa morgondagens hållbara arbetsplats 

CHG-MERIDIANs livscykelmodell skapar alltså inte bara mervärde för kunden, utan gör dessutom en betydande skillnad för miljön. 

– Med vår stora erfarenhet inom återanvändning och vidareförsäljning vet vi vad som krävs för att åstadkomma bra resultat, både för våra kunder och för miljön. För de företag som vill jobba ännu mer aktivt för miljön är vår nylanserade finansieringslösning carbonZER0 ett alternativ, där hela livscykeln för kundens finansierade IT-utrustning är helt koldioxidneutral, berättar Fredrik Tiilikka.

Enkelt att gå över till en hyreslösning med CHG-MERIDIAN

Har man som företag redan en inarbetad relation med en eller flera leverantörer är det fortfarande fullt möjligt att gå över till en skräddarsydd finansieringslösning med CHG-MERIDIAN. 

–Eftersom vi är helt oberoende av leverantörer och banker kan vi enkelt anpassa våra lösningar helt i enlighet med våra kunders behov. Kunden kan alltså själv välja vilken, eller vilka leverantörer som passar dem bäst och vi samlar därefter allt i en och samma månadskostnad. Man behöver inte binda upp sig till en specifik leverantör, och kan enkelt addera eller byta ut utrustning man inte längre är i behov av, säger Fredrik Tiilikka. 

CHG-MERIDIAN erbjuder även ISO-certifierad och säker dataradering, som uppfyller krav om informationssäkerhet, så att företag som hanterar mycket data kan känna sig trygga när de byter ut sin utrustning. 

– Vi stödjer våra kunder längs hela livscykeln, med allt från planering inför ett projekt till finansiering och sen återtag med en certifierad dataradering och hållbar remarketing.

På så sätt kan de uppgradera sin IT-utrustning på ett säkert sätt med bästa möjliga totalkostnad, avslutar Fredrik Tiilikka. 

Om CHG-MERIDIAN

CHG-MERIDIAN hjälper kunder att minska arbetsbördan, sänka kostnader och risker genom att erbjuda anpassade IT-lösningar i kombination med finansiering. Deras tjänster fokuserar på hela den tekniska livscykeln, med fokus på hållbarhet och miljö.

Med närvaro i 28 länder och 1200 anställda, erbjuder de hållbara, snabba och fullt integrerade tjänster världen över. 

Läs mer på chg-meridian.se

 

Mer från CHG-Meridian

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CHG-Meridian och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?