1515

Stockholmsbörsen: Budbolag drar iväg

Stockholmsbörsen hade en tydligt positiv rörelse uppåt i linje med Europa i den inledande handeln på måndagen. Tradedoubler och Pergo stärktes kraftigt efter att bud lagts på bolagen.


Från USA väntas ingen vägledning under eftermiddagen efter som det där råder helg på måndagen för att hedra Martin Luther King.

Kring klockan 11.00 stod OMXS30 på 1.169,9, vilket motsvarade en uppgång med 0,9 procent. Europaindexet DJ Stoxx 50 noterades samtidigt till 0,5 procent.

Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick 5,1 miljarder kronor.

"Det är ganska nyhetsdrivet just nu med flera olika bolagsnyheter. Sen handlar man på förväntningar inför rapporterna för fjärde kvartalet som kommer in snart", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Tradedoubler rusade med 12,4 procent till 223 kronor vilket var 8 kronor över AOL:s budet på 215 kronor.

"Aktien handlas över budnivån grundat på spekulationer om att det kan komma ett högre bud eller motbud", säger mäklaren till Direkt.

Alecta har samtidigt tagit en kontrollpost i bolaget och flaggat upp sitt ägande till drygt 10 procent i bolaget.

Spekulationerna om en budstrid råder trots att AOL:s bud om 215 kronor per aktie har accepterats av 20 procent av ägarna och att Tradedoublers styrelseordförande uppgett för Affärsvärlden att inga andra budkontakter förts sedan mitten av december.

För Pergo väntas däremot ingen budstrid efter att tyska Pfleiderer lagt ett bud på 51 kronor. Aktien steg med 9,4 procent och handlades på 50:75 kronor efter att handeln återupptogs från fredagens börsstopp.

Enligt en analytiker Direkt talat med tyder det mesta på att budet kommer att gå igenom utan budstrid efter att närmare 50 procent av ägarna ställt sig positiv till budet.

Pergo har samtidigt upprepat sin tillväxtprognos för 2007 men presenterat preliminära siffror för 2006 som understiger bolagets tidigare prognoser. Rörelsemarginalen uppgick till 2,6 procent, jämfört med prognosen på 3-5 procent och även tillväxten var lägre.

Bland de större bolagen på börsen steg Ericsson med 0,9 procent till 28:75 kronor.

Nokia var samtidigt upp 0,5 procent till 15:09 kronor trots att bolagets underleverantör Perlos vinstvarnat på morgonen. Perlos hänvisar framförallt till utebliven försäljning från Benq men även svagare försäljning i Finland.

Inom övriga sektorer stärktes Nordea med 1,3 procent och SKF var upp 2,0 procent.

Astrazeneca fortsatte att stärkas och var upp 1,3 procent. Aktien noterades på 400 kronor för första gången sedan den klev igenom 400-kronorsnivån nedåt i slutet av november.

Scania noterades 0,1 procent högre på 473:50 kronor. Enligt flera tidningar är ett toppmöte planerat mellan Volkswagen, Investor och MAN kring Scania/MAN-affären.

Både Assa Abloy och Hexagon har på morgonen presenterat var sitt förvärv. Aktierna noterades något högre på 148 respektive 290 kronor.

Assa Abloy köper det australiensiska bolaget Pyropanel med en omsättning på 19 miljoner australiensiska dollar förra året. Hexagon förvärvar samtidigt SBG med en omsättning på 40 miljoner kronor.

Ratos låg i topp bland storbolagen med en uppgång på 4,2 procent till 180 kronor. Vd Arne Karlsson uppgav för Dagens Nyheter på måndagen att investmentbolaget sneglar på att investera i statliga bolag.

Bland småbolagen steg Mandator-aktien med 5,9 procent efter att bolagets vd Katarina Mellström talat om en starkare orderbok än någonsin i en intervju i Dagens Industri på lördagen.


Innehåll från SAVRAnnons

Flytta dina fonder på tre minuter – och optimera din vinst

Många fondsparare vet inte att de kan flytta sina fonder för att få bättre sparvillkor. Detta gör att svenskar varje år betalar miljarder i onödiga avgifter – pengar som kunde gått till spararna istället.

Fonder är en av våra mest populära sparformer och 76% av vuxna svenskar har ett fondsparande – antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock vet många inte att man kan flytta sina fonder mellan olika banker och spartjänster, för att på så sätt förbättra villkoren för sitt sparande. Resultatet av detta är att en stor del av befolkningen har kvar sitt sparande på banker och nätbanker med dåliga villkor, och därmed betalar onödigt mycket i fondavgifter.

Fondavgiften varierar från fond till fond beroende på hur aktivt förvaltad fonden är. Kort sagt: ju mer aktiv förvaltare, desto högre avgift. I snitt kostar en svensk fond 1,38% per år. Det kan låta lite, men samtidigt ha oväntat stora konsekvenser för ett långsiktigt sparande.

Ett provisionsfritt sparande

Fondutmanaren Savr erbjuder samma fonder och säkerhet som banker och nätbanker, men med rabatt på fondavgifterna. Detta kan de göra tack vare att de, till skillnad från bankerna, inte tar någon provision för att förmedla fonder till spararna. De ger istället tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Genom att återinvestera provisionen kan Savrs genomsnittskund spara 145 226 kr extra på 30 år* – pengar som annars gått till banken.

Flytta dina fonder – på tre minuter

För att öppna upp ett provisionsfritt sparande för fler, har Savr utvecklat och lanserat en automatisk flyttjänst som gör att den som har ett befintligt fondsparande snabbt och enkelt kan begära en flytt till deras plattform – utan att först behöva sälja av sitt innehav.

Detta betyder att spararna får ta del av sina fonders utveckling under den pågående flytten, men också att de slipper den skatteeffekt som annars uppstår när man sätter in och tar ut pengar på ett ISK-konto.

Att begära en fondflytt till plattformen görs på savr.com, och tar ungefär tre minuter. Hur lång tid det tar för flytten att färdigställas beror på spararens befintliga bank, men vanligtvis tre till sex veckor.

*Startkapital 60 000 kr, månadsspar 1000 kr, 8% avkastning/år.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till Savr.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?