1515

Stark start på börsveckan

Stockholmsbörsen inledde veckan starkt med stöd av uppköpsbud och stigande utlandsbörser.

Det finns också förväntningar i marknaden på starka siffror från bolagen i den annalkande rapportsäsongen som drar igång på torsdag när Investor släpper sina siffror för 2006. De amerikanska marknaderna är stängda idag till följd av Martin Luther King Day.

AFV Generalindex var klockan 12.30 upp med 1,0 procent till 371 medan OMXS30-index steg med 0,9 procent till 1.170. Omsättningen uppgick till 7,6 miljarder kronor.

"Nu byggs det upp förväntningar på rapporterna. Utsikter, utdelningar och utskiftningsbesked står i fokus i boksluten. Jag tror man i första hand ska titta på de bolag som kommit med starka siffror i tidigare rapporter", sade en aktiemäklare till Nyhetsbyrån Ticker.

Internetbolaget Tradedoubler trycktes upp 28,50 kronor till 226,50. AOL, ett dotterbolag till Time Warner, lade ett kontantbud värt 215 kronor per aktie. Styrelsen rekommenderade aktieägarna att acceptera budet. AOL är en ledande leverantör av internettjänster och driver några av de mest populära internetsajterna. Alecta har tagit en corner i TradeDoubler genom att gå över 10 procent av aktierna. De avvisar också budet. Vidare ökade AMF Pension innehavet till 5,2 procent av kapital och röster.

Golvföretaget Pergo pressades upp 4,35 kronor till 50,75. Tyska Pfleiderer lägger ett bud värt 51 kronor per aktie. Ägare med 41,9 procent av aktierna accepterar budet. Pfleiderer är en av Europas ledande leverantörer av system för förädlade träprodukter och melaminbelagda spånskivor.

Industrikoncernen Alfa Laval avancerade 7,50 kronor till 308,50. Företaget uppfyller alla kriterier för att Christer Gardells Cevianfond skulle kunna tänkas ta en position, konstaterade Dagens Industri. Bolaget är överkapitaliserat, skulle kunna göra saker med strukturen och är därtill en uppköpskandidat.

Private Equitybolaget Ratos höjdes 7 kronor till 173,50. Bolaget har en kassakista på 5 miljarder kronor till nya affärer. Bland måltavlorna finns flera statliga bolag, avslöjar VD Arne Karlsson i en intervju med Dagens Nyheter.

Hygien- och förpackningsbolag SCA stärktes 10,50 kronor till 380. Investmentbanken Deutsche Bank höjde riktkursen till 430 kronor från 390 och upprepade samtidigt köprekommendationen. Stora Enso ökade samtidigt 3,50 kronor till 114,50. Det finsk-svenska skogsbolaget finns med bland Deutsche Banks "top picks" för 2007.

Skidanläggningsföretaget SkiStar steg 2,75 kronor till 119,75. Detta trots att bolaget meddelade att det milda vädret i november och december påverkar resultatet negativt med 30 miljoner kronor. Aktien föll dock tillbaka relativt kraftigt i slutet av förra året då nyhetsmeddelanden om väderpåverkan florerade ymnigt i media.

JLT Mobile Computers meddelade i fredags en order i USA värd 10 miljoner kronor. VD Jan Olofsson sade på måndagen till Nyhetsbyrån Ticker att bolaget hoppas på följdorder från kunden samt även har fler order inom konceptet "Big deals" i pipeline. Aktien fortsatte fredagens uppgång och ökade ytterligare 15 öre till 6,95 kronor.


Innehåll från SwedbankAnnons

Swedbank – pionjär för gröna aktier

Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.
Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbank har länge varit en av Nordens ledande rådgivare inom grön skuldfinansiering i form av obligationer och lån. Under 2020 utvidgade Swedbank sitt gröna erbjudande till att även inkludera aktiesidan och blev därmed en pionjär för en ny kapitalmarknadsprodukt – gröna aktier. 

Swedbank har i över ett decennium erbjudit sina kunder gröna obligationer. Men för att ha en samlad rådgivning för kapitalmarknadsfinansiering, valde Swedbank under förra året att bredda sitt utbud av hållbara produkter med gröna aktier. 

– Genom att erbjuda gröna aktier som komplement till obligationer och lån kan vi ha ett heltäckande grönt erbjudande som stödjer ett bolags hela balansräkning. Gröna aktier gör också ett bolag mer attraktivt för aktiemarknadsinvesterare som sedan 2021 ställts inför ökade krav på hållbarhetsrapportering, säger Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbanks idé bakom en grön märkning av aktier 

Under 2019 presenterade CICERO Center for International Climate Research (”CICERO”), som är en ledande leverantör av externa utvärderingar avseende ramverk för gröna obligationer, en ny metod för att identifiera andel av gröna intäkter och investeringar inom ett bolag. Swedbank kom därefter med idén att använda CICEROs metod, i kombination med specifika tröskelvärden (≥ 50% gröna intäkter och investeringar), som grund för en grön märkning av aktier. Detta koncept resulterade i en ny produkt för kapitalmarknaden – gröna aktier. 

– Sedan tidigare har aktier från hållbara bolag kunnat betraktats som gröna, men det har inte funnits en grön märkning av aktier likt för obligationer och lån. I och med vårt första live case för gröna aktier, K2A, blev vi först i världen med detta nya koncept i maj 2020. 

En attraktiv produkt för hela kapitalmarknaden

Nyheten om gröna aktier har genererat stor respons från kunder, och Swedbank har förutom K2A bistått ytterligare tre svenska bolag i att märka sina aktier som gröna. Dessa inkluderar Platzer, Magnolia Bostad, samt Wästbygg som lanserade det första kombinerade ramverket för både grön skuld-och aktiefinansiering. 

– Ett grönt kombinerat ramverk ger en bättre insyn i hur hållbarhet är integrerat i ett bolags verksamhet och finansieringsstruktur. Det är ett bra underlag för både skuld-och aktieinvesterare inför EU:s nya regler kring ökad hållbarhetsrapportering. Till exempel EU-taxonomin, som innebär krav på att redovisa andel gröna intäkter och investeringar.

Nasdaq har också intresserat sig för utvecklingen av gröna aktier, och lanserade i förra veckan ”Nasdaq Green Designations”. Två anledningar till detta initiativ är dels för att stödja aktieemittenter som vill skapa transparens kring sina gröna affärsmodeller och strategier, men också investerare som söker efter investeringar som bidrar till ett mer hållbart samhälle. Swedbank agerade som rådgivare till Nasdaq före lanseringen av ”Nasdaq Green Designations”. 

– Swedbank kommer att fortsätta med rådgivning kring gröna aktier, och tror att produkten kommer generera ett fortsatt stort intresse från investerare och bolag i behov av kapitalmarknadsfinansiering, avslutar Katya.

Om Swedbank

Med omkring 7,3 miljoner privatkunder och omkring 547 000 företagskunder är vi den ledande banken på våra hemmamarknader. Vi erbjuder allt ifrån smidiga digitala lösningar för vardagsekonomin till mer omfattande finansiell rådgivning. Hållbarhet är en viktig del av hur vi gör affärer. I finansierings- och investeringsbeslut, vid inköp och i våra betalningsflöden. Genom hänsyn till miljö och sociala risker kan vi bidra till mer långsiktiga företag och samhällen.

Läs mer på www.swedbank.se

 

Mer från Swedbank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedbank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?