1515

Börsen repade mod - med Scania som sent sänke

Efter en stark öppning på torsdagen vände Stockholmsbörsen tillfälligt ner vid lunchtid, efter en överraskande räntehöjning från Bank of England med 25 punkter, men repade nytt mod under eftermiddagens handel.

OMXS30 noterades till 1.160 vid stängning, upp 2,4 procent. Omsättningen låg på knappt 27 miljarder.

Indexet stärktes av uppgångar i tungviktarna Ericsson, Nokia, Swedbank och Teliasonera.

"Jag ser det som ett styrketecken att börsen kunde fortsätta upp efter räntehöjningen i England. Det finns hygglig likviditet i marknaden och ett positivt sentiment från USA", säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Strax innan stängning lämnade Volkswagen beskedet att det avslår budet på Scania från MAN. Scania sjönk 3,5 procent till 474 kronor efter nyheten.

Scanias informationschef Cecilia Edström ser inte någon större skillnad i den information som Volkswagens styrelse lämnade om sin syn på Scania/MAN-affären på torsdagen jämfört med vad styrelsen tidigare kommunicerat.

"Utifrån de rubriker jag har sett så är min tolkning att de har samma uppfattning som tidigare: De avslår budet men vill ha en vänskaplig lösning", säger Scanias informationschef Cecilia Edström till Nyhetsbyrån Direkt.

Gruvbolagen handlades upp med stöd av den positiva rekylen i metallpriserna på onsdagen. Lundin Mining noterades upp 7 procent till 458 kronor. Enligt en SME-enkät är riktkursen 190 kronor för Boliden och 280 för Lundin Mining.

OMX sköt i höjden med 5,1 procent till 134:50 kronor på rykten om fortsatt konsolidering för de europeiska aktiebörserna.

Millicom steg vid torsdagens öppning efter att ha handlats upp i New York under onsdagskvällen. Aktien fick ytterligare styrka under eftermiddagshandeln efter att ha öppnat upp i USA och stängde upp 4,6 procent till 447 kronor.

Banksektorn steg betydligt efter höjda rekommendationer. Swedbank tillhörde med en stigning på 5,2 procent till 262:50 kronor torsdagens vinnarliga, sedan UBS höjt riktkursen för aktien med 13 procent, från 265 kronor till 300, och upprepar sin köprekommendation för aktien. Swedbanks lyft drog även med sig SEB som steg med 4,5 procent till 220 kronor.

Electrolux B fortsatte sin uppgång från onsdagen och noterades till 118:50 kronor, vilket motsvarar en uppgång med 5,1 procent. Andreas Willi, analytiker på JP Morgan, säger till Nyhetsbyrån Direkt att han hört rykten om att Cevian Capital har tankat aktier i Electrolux. Christer Gardell hade inga kommentarer att lämna kring dessa spekulationer.

Skanska steg med 4,5 procent till 145:25. På tisdagen höjde Handelbanken riktkursen från 143 till 155 kronor, rekommendationen köp upprepades.

"Skanska har haft en stark orderingång på senare tid. Det har varit en strid ström med pressmeddelanden både i slutet på 2006 och i början av 2007. Det har kommit order nästan varje dag", säger en annan analytiker till Direkt.


Innehåll från FrameryAnnons

Framery ger effektivare och gladare arbetsplatser

En väsentlig andel av stressrelaterade problem grundar sig i stressiga och högljudda kontorsmiljöer, där över 50 procent av alla personer har svårt att koncentrera sig i öppna kontorslandskap*.

– Stressiga miljöer kan få stora konsekvenser. När vi nu alltmer börjar återgå till kontorsarbete är det därför centralt att erbjuda sina medarbetare störningsfria lösningar, betonar Rasmus Nanhed, Head of Sales på Framery. 

Sedan 2010 har branschpionjären Framery utvecklat ljudisolerade telefon- och möteshytter. Enligt Jukka-Pekka Holopainen, Sales Director för Nordics, Middle East & Africa, handlar företagets affärsidé i slutändan om att göra folk gladare – och friskare. 

– Enligt BBC Capital minskar till exempel den individuella produktiviteten med runt 15 procent på ett kontor med öppen planlösning. Många störningsmoment leder helt enkelt till mental stress, vilket påverkar både hälsa och effektivitet negativt. Med våra mötes- och telefonpodar får medarbetarna möjlighet att arbeta fokuserat och utan buller och störningar.

En snabb och kostnadseffektiv lösning

Det är emellertid inte bara flexibilitet som är Framerys styrka. Podarna kan levereras inom fyra veckor över hela världen via Framerys återförsäljare och inkluderar allt som behövs för att komma igång direkt. El- och USB-uttag, såväl som belysning, ventilation och ljudisolering är redan på plats. 

De flyttbara podarna finns i ett flertal storlekar, vilka lämpar sig för allt från enskilt arbete till möten på 4-6 personer. Poddarna installeras snabbt och är redo att användas direkt. Det är en flexibel lösning, med överlägsen ljudisolering, ergonomi och akustik. Som användare kan du vara säker på att ditt samtal inte kan höras in eller ut ur podden.

– Därtill är hytterna långt bättre ur miljösynpunkt än fasta väggar. Att bygga till mötesrum eller slå upp nya väggar är ineffektivt i längden – förr eller senare kommer företagets behov att ändras och plötsligt behöver man bygga om igen. Det blir dyrt både ekonomiskt och klimatmässigt. En mötespodd från Framery kan enkelt flyttas eller tas med till nästa kontor, konstaterar Rasmus.

Större acceptans av hemarbete ger mer videomöten

Det talas mycket om framtidens kontor och hybrid arbetsmodell vilket innebär att fler människor ibland kommer att arbeta från sina hem eller andra platser än kontoret. 

– Folk har blivit vana vid att arbeta i lugn och ro därhemma och videomöten har kommit att bli norm för de flesta. Detta lär inte förändras även om allt fler återvänder till kontoren. Ett halvfullt kontor med personer som samtidigt sitter i videomöten kommer att lyfta ljudnivåerna till svindlande höjder. Att spontant kunna droppa in i en pod för enskilt arbete eller boka utrymme för viktiga videomöten kommer att vara avgörande för många, fortsätter Rasmus.

Kan både hyras och köpas

För att ytterligare öka sina kunders valmöjlighet erbjuder Framery podar både till uthyrning och försäljning. Det går lika bra att beställa sina podar direkt på Framerys hemsida, som att kontakta sin ordinarie återförsäljare; Framery samarbetar med de flesta stora kontorsmöbelaktörerna. 

– I nuläget vet vi inte hur framtiden kommer att se ut, men allt pekar på att snabbrörlighet och effektivitet kommer att vara än mer affärskritiskt under de kommande åren. Vill man då utveckla ett kontor efter morgondagens behov behöver man snabbt kunna anpassa både sig själv och sin verksamhet. Där kan vi hjälpa till, med kostnadseffektiva och smarta lösningar, avslutar Jukka-Pekka.

Läs mer om Framerys podlösningar

* Källa: University of Sydney

 

Mer från Framery

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Framery och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?